Etnickí Arménmi z azerbajdžanského odštiepeneckého regiónu Náhorný Karabach. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Do Arménska utiekla už viac ako polovica obyvateľov Náhorného Karabachu, uviedol Jerevan

28.09.2023, 09:17
28.09.2023, 14:56
Autor:
TASRTASR

Pred minulotýždňovou pozemnou vojenskou ofenzívou žilo na území okolo 120-tisíc etnických Arménov.

Z oblasti Náhorného Karabachu, ktorú minulý týždeň po bleskovej vojenskej operácii ovládol Azerbajdžan, ušlo do Arménska vyše 68-tisíc ľudí. To je viac ako polovica odhadovanej populácie separatistického regiónu.

S odvolaním sa na hovorcu arménskeho premiéra o tom informovala agentúra Reuters. Arménsky premiér Nikol Pašinjan medzitým vyhlásil, že v najbližších dňoch už nezostanú v regióne žiadni Arméni, a Azerbajdžan obvinil z etnických čistiek. Baku sa proti tomu ohradilo a obvinenie odmietlo.

"Exodus Arménov z Náhorného Karabachu pokračuje. Naša analýza ukazuje, že v nadchádzajúcich dňoch už v Náhornom Karabachu žiadni Arméni nebudú. Je to akt etnickej čistky, pred ktorým sme varovali medzinárodné spoločenstvo," uviedol šéf arménskej vlády podľa agentúry AFP. Vyzval svet, aby konal a Azerbajdžan potrestal.

image

História konfliktu krvou zaliateho Náhorného Karabachu: Tiahnúce sa nezhody a márne dohody

Azerbajdžanské ministerstvo zahraničia podľa ruskej agentúry TASS Pašinjanovo obvinenie z etnických čistiek odsúdilo a odmietlo.

Arménsky premiér sa podľa rezortu snaží "zmariť úsilie Azerbajdžanu poskytovať humanitárnu pomoc a reintegračný proces". Baku už skôr uviedlo, že obyvateľov Karabachu nenúti k odchodu a región integruje do Azerbajdžanu.

"Štát poskytuje vhodné bývanie všetkým, ktorí nemajú vopred určené miesto pobytu," citovala skôr z vyhlásenia arménskej vlády AFP. Tá zároveň pripomína, že Azerbajdžan v nedeľu otvoril Lačinský koridor, čo je jediná pozemná spojnica medzi Karabachom a Arménskom, ktorú Baku mnoho mesiacov blokovalo.

Väčšina ľudí podľa Reuters uteká práve touto cestou, v súčasnosti preplnenou. Množstvo z nich cestuje v plne naložených autách, nákladných vozidlách aj traktoroch a popisujú, ako strávili hladní a vystrašení noci v chladných horách.

Azerbajdžan minulý utorok začal v Náhornom Karabachu vojenskú operáciu s cieľom prevziať nad oblasťou kontrolu. Onedlho potom azerbajdžanské jednotky prelomili obranné pozície arménskych separatistov a karabašské úrady kapitulovali.

Z Náhorného Karabachu kvôli tomu odchádzajú desaťtisíce ľudí. Majú strach z prenasledovania a etnických čistiek napriek vyhláseniam z Baku, ktoré sľubuje rešpektovať ich práva.

Svoje domovy opustili desaťtisíce Arménov počas niekoľkých dní. Agentúra Reuters označila súčasnú situáciu za exodus, ktorý nemá na južnom Kaukaze obdobu od vojny v 90. rokoch. Vtedy utekali aj státisíce Azerbajdžancov.

image

Náhorný Karabach prestane existovať. Neuznaný štát zrušil svoje inštitúcie

V regióne pred začiatkom konfliktu z minulého týždňa žilo podľa dostupných informácií okolo 120-tisíc etnických Arménov. Niektorí obyvatelia už skôr popísali, že majú len veľmi obmedzený prístup k jedlu, elektrine či palivu a fakticky žili pod obliehaním.

Pašinjan dnes tiež obvinil Azerbajdžancov zo "svojvoľného zadržiavania" Arménov na kontrolných stanovištiach. "Ich práva by mali byť chránené na medzinárodnej scéne," uviedol arménsky premiér.

V stredu azerbajdžanskej bezpečnostnej zložky zadržali v Lačinskom koridore bývalého šéfa kabinetu neuznanej karabašskej republiky Rubena Vardanjana a dnes ho obvinili z niekoľkých trestných činov vrátane financovania terorizmu.

Náhorný Karabach je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, ale za podpory Jerevanu ho aj s priľahlým územím ovládli tamojší arménski separatisti v krvavej vojne, ktorá sa skončila v roku 1994.

Počas šesťtýždňových bojov s Arménskom v roku 2020 dobyl sviatok Azerbaj aj Azerbaj. Vojnu ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom.

Najmä boje v 90. rokoch poznamenali početné masakre civilistov. Pašinjan už predtým obvinil Rusko, s ktorým má Arménsko podpísanú bezpečnostnú zmluvu, že jeho mierové sily rozmiestnené v regióne teraz neurobili dosť na odvrátenie útoku zo strany Azerbajdžanu.

01 - Modified: 2023-09-27 12:07:26 - Feat.: 1 - Title: Arméni utekajú z Karabachu, boja sa čistiek. Jerevan sa pýta, či Moskva nemala útoku zabrániť 02 - Modified: 2023-09-27 09:14:28 - Feat.: 1 - Title: Nemecko vyzvalo Azerbajdžan, aby pustil do Náhorného Karabachu pozorovateľov 03 - Modified: 2023-09-27 08:17:12 - Feat.: 1 - Title: Ofenzíva v Karabachu si vyžiadala životy 192 azerbajdžanských vojakov 04 - Modified: 2023-09-26 18:17:18 - Feat.: 1 - Title: Výbuch v Náhornom Karabachu si podľa úradov vyžiadal 125 mŕtvych a stovky zranených 05 - Modified: 2023-09-26 13:40:48 - Feat.: 1 - Title: Z Karabachu odišlo už 19-tisíc ľudí, Azerbajdžan medzi nimi hľadá vojnových zločincov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 05:51