Ľudia kráčajú pred Brandenburskou bránou po tom, čo klimatickí aktivisti Poslednej generácie naniesli farbu na stĺpy Brandenburskej brány v Berlíne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Brandenburskú bránu sa nedarí po útoku aktivistov umyť. Nech čistenie zaplatia, chce radnica

28.09.2023, 16:10
Autor:
ČTKČTK

Ihneď po čine aktivistov začalo mesto s pamiatkarmi pripravovať očistu brány, čo označili za boj s časom, pretože farba sa neustále vpíja hlbšie do pórovitého pieskovca.

Čistenie Brandenburskej brány, jednej z dominánt Berlína, ktorú pred necelými dvoma týždňami zničili aktivisti z klimatického hnutia Letzte Generation (Posledná generácia), sa značne preťahuje. Pôvodné odhady zbaviť pamiatku oranžovej farby do týždňa sa ukázali ako chybné. „Opravy nech zaplatia aktivisti,“ znie z Berlína.

Správa nemeckej metropoly už tiež nepočíta s tým, že sa podarí dodržať predpokladaný rozpočet 35-tisíc eur. Berlínsky senátor pre financie Stefan Evers, ktorého funkcia zodpovedá krajinskému ministrovi, chce, aby účet zaplatili aktivisti.

Symbol mesta

Aktivisti, ktorí sa v boji proti fosílnym palivám najčastejšie lepia k vozovkám, aby zablokovali dopravu, a tak upozornili na klimatickú situáciu, v nedeľu 17. septembra útokom na Brandenburskú bránu šokovali nielen politikov, ale aj Berlínčanov.

Pieskovcová brána, ktorá v čase rozdelenia mesta múrom nebola verejnosti prístupná, je totiž jedným zo symbolov znovuzjednoteného mesta. Pre turistov je potom Brandenburská brána často prvou pamiatkou na zozname toho, čo v nemeckej metropole chcú navštíviť.

image

Klimatickí aktivisti už druhý deň po sebe zablokovali ulice v Berlíne

Aj napriek policajnej ochrane sa aktivistom podarilo až do výšky niekoľkých metrov postriekať všetkých šesť obrovských stĺpov oranžovou farbou. Akciu tvrdo odsúdili okrem iného primátor mesta Kai Wegner či spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová. „Takými činmi skupina poškodzuje nielen Brandenburskú bránu, ale aj slobodnú debatu o kľúčových témach našej doby a budúcnosti,“ povedal Wegner.

Boj s časom

Ihneď po čine začalo mesto s pamiatkarmi pripravovať očistu brány, čo označili za boj s časom, pretože farba sa neustále vpíja hlbšie do pórovitého pieskovca. Veľkým problémom sa ukázalo to, že použitú farbu nemožno ľahko odstrániť tlakovým čističom a horúcou vodou.

Stále nie je jasné, kedy sa podarí bránu od farby vyčistiť. Pôvodne sa predpokladalo, že hotovo bude ešte pred berlínskym maratónom, ktorý sa v metropole bežal o uplynulú nedeľu. Farba je však na stĺpoch stále. Úplne očistiť sa pracovníkom špecializovanej firmy takmer podarilo spodnú časť stĺpov, zhruba do výšky dvoch metrov. V tejto časti sú stĺpy ošetrené zvláštnym náterom proti graffiti.

image

Najtvrdší trest pre aktivistku Letzte Generation. Za blokovanie dopravy dostala osem mesiacov väzenia

Pôvodný odhad, že čistenie vyjde na 35-tisíc eur, bude podľa nemeckých médií určite výrazne prekročený. „Využijeme všetky občianskoprávne cesty, aby sme čiastku za čistenie dostali späť,“ povedal regionálnym berlínskym poslancom senátor Evers. Hnutie tak musí počítať so žalobou, pokiaľ účet dobrovoľne nevyrovná.

Pri Brandenburskej bráne hnutie demonštruje pravidelne, doteraz to ale nikdy nebolo s tak závažnými následkami. Vlani v decembri tam aj cez policajnú ostrahu odrezalo špičku vianočného stromu. Aktivisti k tomu vtedy uviedli, že špička stromu odkazuje na budúcu klimatickú katastrofu, pokiaľ ľudstvo nezačne životné prostredie dôslednejšie chrániť.

01 - Modified: 2023-09-26 10:27:06 - Feat.: 1 - Title: V Brandenbursku prekročili svoje kapacity pre migrantov, od vlády žiadajú tvrdšiu azylovú politiku 02 - Modified: 2023-09-15 06:57:44 - Feat.: 1 - Title: Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko presiahla v prieskume v Brandenbursku hranicu 30 percent 03 - Modified: 2023-08-16 05:00:03 - Feat.: 1 - Title: Silné búrky zasiahli v utorok viacero oblastí Nemecka. Úrady vydali varovania
01 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 02 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii 05 - Modified: 2024-04-29 08:31:32 - Feat.: - Title: Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckí politici sú pobúrení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 23:18