Demonštrácie zvolal opozičný vodca Donald Tusk z liberálnej Občianskej platformy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Najväčšia demonštrácia v histórii: V uliciach Varšavy protestuje asi milión ľudí

01.10.2023, 12:56
01.10.2023, 18:30
Autor:
ČTKČTK

Pochod milióna sŕdc zvolal dva týždne pred voľbami opozičný vodca Donald Tusk.

V centre Varšavy sa dnes koná protivládna demonštrácia. Podľa varšavskej radnice sa jej v jednej chvíli zúčastnilo zhruba milión ľudí a stala sa tak najväčšou demonštráciou v histórii poľského hlavného mesta. 

Vládna nacionalistická strana Právo a spravodlivosť (PiS) dnes organizuje vlastnú masovú predvolebnú akciu v Katoviciach.

"Pochod milióna sŕdc" zvolal dva týždne pred voľbami opozičný vodca Donald Tusk z liberálnej Občianskej platformy. 

"Keď vidím tie státisíce usmievavých tvárí, cítim, že sa blíži rozhodujúci okamih v dejinách našej krajiny," vyhlásil expremiér a bývalý predseda Európskej rady pri začatí pochodu v hlavnom meste. "Je to úplne najväčšia demonštrácia v histórii Varšavy," povedala AFP hovorkyňa varšavskej radnice Monika Beuthová.

Verejnoprávna televízia TVP, ktorá sa podľa nezávislých pozorovateľov stala za vlády PiS hlásnou rúrou vlády, s odkazom na políciu účasť na varšavskej demonštrácii odhadla približne na 100-tisíc ľudí. Odhad spravodajského servera Onet.pl je 600-tisíc až 800-tisíc ľudí.

image

EÚ podľa Orbána zadržiava fondy pre Maďarsko, lebo čaká na poľské voľby

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že PiS by mohla zvíťaziť, ale vzhľadom na nespokojnosť niektorých občanov s rastúcimi životnými nákladmi a na obavy z oslabenia demokratických kontrol a rovnováhy by mohla mať problémy s vytvorením väčšiny.

K dnešnej demonštrácii sa pripojila aj strana Nová Levice. Naopak pravostredové opozičné zoskupenie Tretia cesta, ktorá sčasti bojuje o podobných voličov ako PO, sa rozhodlo na manifestácii nepodieľať.

"Prichádza veľká zmena. Je to znamenie znovuzrodenia Poľska," povedal Tusk davom zhromaždeným v centre Varšavy. Vyhlásil, že PiS by sa mohla usilovať o vystúpenie Poľska z Európskej únie, čo však táto strana popiera, a voľby označil za kľúčové pre práva menšín a žien.

Varšavský primátor Rafal Trzaskowski v prejave na zhromaždení povedal, že dnešná akcia je pochodom za víťazstvo vo voľbách 15. októbra a pochodom za úplne nové Poľsko.

"Plní odvahy a odhodlanie ideme v ústrety budúcnosti, v ústrety Poľsku, ktoré je tolerantné, rozmanité, európske a usmievavé," povedal Trzaskowski.

Na opozičnej akcii množstvo ľudí mávalo poľskými vlajkami i vlajkami EÚ. "Chcem byť slobodná, chcem byť v EÚ, chcem mať právo rozhodovať, chcem mať slobodné súdy," povedala agentúre Reuters Hanna Chaciewiczová, 59-ročná zubárka z Otwocku, mesta pri Varšave.

Niektorí niesli transparenty s nápismi "PiSexit" alebo "Mačka môže zostať", ktoré odkazovali na domáceho maznáčika vodcu PiS Jaroslawa Kaczyńského.

image

Poľská vláda poprela opozičné tvrdenia o dovoze ruského uhlia

PiS, ktorá je pri moci od roku 2015, v kampani sľubovala, že udrží migrantov mimo Poľska, čo je podľa nej kľúčové pre národnú bezpečnosť. Chce tiež pokračovať vo vyplácaní peňazí rodinám a starším ľuďom. Jej dnešnej akcie v Katoviciach sa zúčastňuje mnoho členov vlády.

V rozprave vystúpil minister obrany Mariusz Blaszczak, ktorý uistil, že Poľsko je v bezpečí, a prišiel aj poľský vicepremiér a de facto najmocnejší politický predstaviteľ v krajine Jaroslaw Kaczyński. Poliaci idú k voľbám 15. októbra.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na akcii v Katoviciach podľa agentúry PAP prisľúbil, že pokiaľ PiS zostane pri moci, bude priemerná mzda v krajine do štyroch rokov predstavovať 10-tisíc zlotých zo súčasných približne 7-tisíc.

Prišiel aj poľský vicepremiér a de facto najmocnejší politický predstaviteľ Kaczynski. Podľa stancie TVN povedal, že v nadchádzajúcich voľbách ide o to, aby sa nevrátil "Tuskov systém" rozkrádaniu štátu.

Tuska tiež obvinil, že v čase svojej vlády ohrozil poľskú bezpečnosť obmedzením prostriedkov pre armádu a poľskú politiku podriadil Nemecku a prostredníctvom Berlína aj Rusku.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na akcii v Katoviciach podľa agentúry PAP prisľúbil, že pokiaľ PiS zostane pri moci, bude priemerná mzda v krajine do štyroch rokov predstavovať 10-tisíc zlotých zo súčasných približne 7-tisíc zlotých.

Ďalej obvinil Tuska, že chcel do Poľska umiestniť "desiatky tisíc migrantov" a urobiť z krajiny "druhú Lampedusu" - taliansky ostrov, ktorý sa stal symbolom prílivu migrantov do Európy. Hlasovanie podľa Morawieckého rozhodne o tom, či sa naplní Kaczynského "poľská vízia", alebo Tuskova "nemecká vízia".

01 - Modified: 2023-09-25 16:47:34 - Feat.: 1 - Title: Poľsko uvažuje o zavedení prísnejších kontrol na hranici so Slovenskom 02 - Modified: 2023-09-25 19:53:03 - Feat.: 1 - Title: Spojenci Poľska v NATO sú znepokojení škandálom s vízami, tvrdí poľský politik Tusk 03 - Modified: 2023-09-22 09:55:52 - Feat.: 1 - Title: Poľsko bude podľa šéfa tamojšej diplomacie pokračovať v pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2023-09-21 19:26:33 - Feat.: 1 - Title: Poľsko nepozastavilo dodávky zbraní Ukrajine. Bolo to pochopené najhoršie, ako sa dalo, vraví prezident 05 - Modified: 2023-09-21 09:07:07 - Feat.: 1 - Title: Varšava zbrane Ukrajine v súčasnosti nedodáva, v budúcnosti sa uvidí, povedal poľský minister
01 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Zbraň menom Duda. Pomoc Ukrajine vyjednal u Trumpa on, chvália sa Poliaci 02 - Modified: 2024-05-02 14:45:45 - Feat.: - Title: Poľská polícia zatkla v súvislosti s útokom na synagógu 16-ročného mladíka 03 - Modified: 2024-05-01 13:13:03 - Feat.: - Title: Polícia zasahovala proti demonštrantom na viacerých univerzitách v USA 04 - Modified: 2024-05-01 12:08:46 - Feat.: - Title: Poľský minister zahraničia odsúdil podpaľačský útok na varšavskú synagógu 05 - Modified: 2024-04-30 17:56:20 - Feat.: - Title: Zlo postavíme pred spravodlivosť. Poľské orgány vyšetrujú zneužívanie moci za bývalej vlády, ohlásil Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 15:47