Donald Trump v súdnej sieni. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V New Yorku začal proces s Trumpom, sudca mu pripisuje podvody s majetkom

02.10.2023, 20:44
Autor:
ČTKČTK

Trump všetky obvinenia odmieta a pri príchode do súdnej siene prípad opäť označil za podvod a znovu kritizoval sudcu Arthura Engorona.

Bývalý americký prezident Donald Trump sa dnes v New Yorku zúčastňuje na začatí hlavnej časti prvého z niekoľkých súdnych sporov s federálnymi a štátnymi úradmi, ktoré ho v nadchádzajúcich mesiacoch čakajú. Úvodné reči prišli po tom, čo už sudca vo veci občianskoprávnej žaloby newyorskej vlády rozhodol, že Trump a jeho firma podvádzali finančné inštitúcie zveličovaním svojich majetkov. Prokuratúra požaduje okrem iného pokutu 250 miliónov dolárov.

Trump všetky obvinenia odmieta a pri príchode do súdnej siene prípad opäť označil za podvod a znovu kritizoval sudcu Arthura Engorona. Ten by mal konečný verdikt vyniesť najneskôr v decembri, podľa zdrojov denníka The New York Times sa však rozuzlenie očakáva skôr.

Nadhodnocovanie majetku

Dôvodom je Engoronovo rozhodnutie z minulého týždňa v konaní predchádzajúcom hlavnej časti procesu. Sudca uznal kľúčové obvinenie vznesené newyorskou generálnou prokurátorkou Letitiou Jamesovou, že Trump a jeho rodinný podnik podvádzali okrem iného banky či poisťovne tým, že masívne nadhodnocovali svoj majetok a zveličovali jeho čistú hodnotu v dokumentoch používaných pri uzatváraní obchodov a zabezpečovaní financovania.

image

Trump sa plánuje osobne zúčastniť na pojednávaní za podvody, vinu odmieta

Podľa agentúry AP bude Engoron rozhodovať ešte o ďalších šiestich tvrdeniach prokuratúry v procese, ktorý nezahŕňa porotu. Jamesová okrem vysokej pokuty požaduje pre Trumpa aj zákaz podnikania v štáte New York. Verdikt z prípravnej fázy znamená, že exprezident by mohol byť nútený vzdať sa niektorých nehnuteľností vo svojom rodnom štáte, vrátane mrakodrapu Trump Tower.

"Klamili rok čo rok," povedal o firme Trump Organization právnik Kevin Wallace, ktorý zastupuje newyorskú vládu. Tá okrem falšovania finančných záznamov exprezidentovi a jeho spolupracovníkom pripisuje aj poistný podvod. Wallace uviedol, že žalovaní po nepravdivých vyhláseniach o svojom majetku dostali veľmi výhodné úrokové sadzby na požadované pôžičky, pričom ušetrili najmenej 250 miliónov dolárov.

Nič nepravdivé, tvrdí Trumpov advokát

Trumpov právnik Christopher Kise vo svojom úvodnom vystúpení argumentoval, že banky podmienky pôžičiek nastavili podľa vlastnej rešerše o majetkových pomeroch žiadateľa. Zároveň podľa neho exprezident žiadne nepravdivé vyhlásenie neurobil. Svoje slová opieral aj o tvrdenie, že Trump "zarobil imanie doslova tým, že mal správny úsudok o investíciách do nehnuteľností".

Kise sa v úvodnej reči venoval aj niektorým z desiatok svedkov, ktorých chce obhajoba predvolať. Jamesová minulý týždeň avizovala výrazne menší počet potenciálnych svedkov, konkrétne 28, vrátane samotného Trumpa a jeho dvoch najstarších synov Donalda mladšieho a Erika.

image

Na spolupracovníkov Bidena si kvôli zaobchádzaniu s utajovanými dokumentmi posvietila FBI

Aj ich Jamesová obvinila z "obrieho podvodu" pri oceňovaní majetku, keď v septembri 2022 svoju žalobu vzniesla. Mladší z dvojice Eric bol dnes podľa NYT aj v súdnej sieni, neusadol však s otcom na lavici pre obvinených. Trumpa mohli novinári po príchode do miestnosti niekoľko minút natáčať a fotografovať, Engoron však zamietol žiadosť médií o povolenie priameho prenosu úvodných rečí.

Exprezidentovo svedectvo sa očakáva až za niekoľko týždňov, dnes bol Trump na súde dobrovoľne. Podľa médií pri úvodných vyhláseniach v niektorých okamihoch nesúhlasne vrtel hlavou a zdal sa byť znudený, zatiaľ čo jeho politický štáb okamžite udalosť využil na rozoslanie ďalších žiadostí o finančné príspevky stúpencov.

Trump okrem obvinenia z nekalých obchodných praktík čelí aj štyrom obžalobám, ktoré prechádzajú príslušnými procesmi na pozadí jeho snahy vrátiť sa po voľbách v roku 2024 do prezidentskej funkcie. Prezident z rokov 2017 až 2021 je obžalovaný ako prvá bývalá hlava štátu v dejinách USA, hlavné pojednávanie v týchto prípadoch by mohla začať budúci rok v marci.

01 - Modified: 2023-09-30 06:16:30 - Feat.: 1 - Title: Jeden z obvinených v kauze pokusu o zvrátenie volieb v americkej Georgii priznal vinu 02 - Modified: 2023-09-29 08:06:36 - Feat.: 1 - Title: Donald Trump podal v Británii žalobu na expríslušníka tajnej služby MI6, špecializoval sa na Rusko 03 - Modified: 2023-09-28 21:40:15 - Feat.: 1 - Title: V Amerike sa deje niečo nebezpečné, vyhlásil Biden. V Arizone ostro kritizoval Trumpa i republikánov
01 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 02 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 04 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 05 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:30