Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden prednesie prejav o dôležitosti pomoci pre Ukrajinu

05.10.2023, 07:50
Autor:
TASRTASR

Joe Biden avizoval, že v dohľadnom čase prednesie prejav, v ktorom chce zdôrazniť, že je mimoriadne dôležité pokračovať v podpore Ukrajiny, a to vojensky i finančne.

Prezident USA Joe Biden v stredu priznal, že chaos vo vnútri Republikánskej strany, ktorý paralyzuje jednu z komôr amerického Kongresu, vyvoláva znepokojenie v súvislosti s pomocou pre Ukrajinu.      

Biden avizoval, že v dohľadnom čase prednesie prejav, v ktorom chce zdôrazniť, že je mimoriadne dôležité pokračovať v podpore Ukrajiny, a to vojensky i finančne.

Ako v noci na štvrtok informovala agentúra AFP, Biden týmto vyhlásením reagoval na vývoj v Kongrese, kde bol republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy v utorok odvolaný z funkcie. Predchádzala tomu vzbura poslancov z radikálneho krídla Republikánskej strany, ktorí sú proti uvoľneniu dodatočných financií pre Kyjev.

Kandidáti, ktorí by McCarthyho mohli nahradiť, zastávajú rôzne názory, ale patrí medzi nich aj konzervatívny republikán Jim Jordan, ktorý je k financovaniu Ukrajiny obzvlášť skeptický, upozornila AFP.

Biden priznal, že ho situácia v Kongrese znepokojuje. Súčasne však vyhlásil, že si je vedomý toho, že v Snemovni reprezentantov i v Senáte je väčšina poslancov z oboch hlavných politických strán za  financovanie pomoci Ukrajine.

Namiesto toho, aby zopakoval svoje obvyklé ubezpečenia, že Spojené štáty budú pokračovať v podpore Kyjeva "tak dlho, ako to bude potrebné", americký prezident podľa AFP zdôraznil, že je "v záujme (USA), aby Ukrajina uspela "tvárou v tvár ruskej invázii".

"Pre Spojené štáty a našich spojencov je mimoriadne dôležité, aby sme dodržali svoje sľuby," povedal Biden, ktorý si je podľa AFP vedomý únavy z vojny na Ukrajine nielen v Kongrese, ale všeobecne i u americkej verejnosti.

Biden súčasne nechcel špecifikovať, ako dlho budú môcť Spojené štáty pokračovať vo vojenskej a finančnej pomoci, ak Kongres neprijme nový balík, ako to požaduje Biely dom.

Naznačil len, že Washington má prostriedky na financovanie "ďalšej tranže" pomoci, pričom dodal, že existujú aj iné spôsoby financovania pomoci Ukrajine bez toho, aby prešli schvaľovaním v parlamente. Podrobnosti o tejto alternatíve Biden neuviedol, uzavrela AFP.

01 - Modified: 2024-05-09 06:16:59 - Feat.: - Title: Rusko po ukrajinských útokoch hlási zranených a požiar v sklade pohonných hmôt 02 - Modified: 2024-05-09 05:51:31 - Feat.: - Title: Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti. Rusi útočili aj na Odesu 03 - Modified: 2024-05-09 04:54:25 - Feat.: - Title: Zastavíme delostrelecké dodávky do Izraela, ak zaútočí na Rafah, vyhlásil Biden 04 - Modified: 2024-05-08 15:10:47 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý umožňuje väzňom slúžiť v armáde 05 - Modified: 2024-05-08 13:10:43 - Feat.: - Title: Ukrajinský oligarcha Kolomojskij je podozrivý z prípravy pokusu o vraždu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 09:19