Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuterse
StoryEditor

Sme vo vojne, vyhlásil izraelský premiér Netanjahu. Máme právo brániť sa teroru, reagoval Abbás

07.10.2023, 11:40
07.10.2023, 13:02
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Radikálne hnutie Hamas vypálilo na Izrael stovky rakiet a palestínski ozbrojenci prenikli z pásma Gazy na územie Izraela.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu obyvateľom Izraela oznámil, že krajina je vo vojne. Reagoval tým na rozsiahle neočakávané útoky hnutia Hamas na územie Izraela. Informuje o tom agentúra DPA.

"Občania Izraela, sme vo vojne," uviedol Netanjahu vo videozázname, ktorý bol odvysielaný z vojenského veliteľstva v Tel Avive.

Netanhaju dodal, že zvolal vedúcich predstaviteľov bezpečnostných systémov krajiny, nariadil rozsiahlu mobilizáciu a odvetné útoky, píše stanica BBC. Nepriateľ podľa jeho slov za svoje činy zaplatí a tiež pohrozil, že zažije doteraz nepoznanú odvetu. Sľúbil, že Izrael vyhrá. "Sme vo vojne a zvíťazíme v nej," vyhlásil premiér.

Vodca islamistického hnutia Hamas Muhammad Dajf v sobotu oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. Hamas vypálilo na Izrael stovky rakiet a palestínski ozbrojenci prenikli z pásma Gazy na územie Izraela. Izraelská armáda v reakcii vyhlásila vojnový stav a spustila útoky na ciele v pásme Gazy.

Bránime sa teroru Izraelcov, povedal Abbás

Palestínsky ľud má právo brániť sa „teroru osadníkov a okupačných vojakov“, vyhlásil prezident palestínskej autonómie Mahmúd Abbás. Podľa agentúry Reuters to vodca tej časti palestínskych území, ktorá sa do konfliktu nezapojila, na mimoriadnom stretnutí s množstvom kľúčových predstaviteľov palestínskej autonómie v Ramalláhu.

Vodca ozbrojeného krídla palestínskeho radikálneho hnutia Hamás Muhammad Díf zase vyzval Palestínčanov, ako aj ozbrojencov v susednom Libanone, aby sa do bojov zapojili.

image

Terorizmus nič nevyrieši, znie zo zahraničia. Štáty reagujú na útok Hamasu

„Toto je deň najväčšej bitky, ktorá ukončí poslednú okupáciu na zemi,“ uviedol ráno Díf, ktorý verejne vystupuje len zriedka.

Podľa denníka The Times of Israel vyzval izraelských Arabov, aby sa chopili zbraní, a vyzval k bojom aj Arabov na izraelských hraniciach. V Libanone, ktorý leží severne od Izraela, operuje šiitska militantná skupina Hizballáh, ktorá s Izraelom v roku 2006 zviedla vojnu.

Hnutie Hizballáh vydalo vyhlásenie, podľa ktorého starostlivo sleduje situáciu v Gaze a je v „priamom kontakte s vedením palestínskeho odporu“. Podľa Hizballáhu je útok „rozhodnou odpoveďou na pokračujúcu izraelskú okupáciu a odkazom tým, ktorí chcú normalizovať vzťahy s Izraelom“.

Irán útok podporuje 

Irán podporuje palestínsky útok na Izrael, povedal poradca najvyššieho duchovného vodcu krajiny ajatolláha Alí Chameneího. "Gratulujeme palestínskym bojovníkom," uviedol podľa agentúr generál Jahjá Rahím-Safaví, ktorý je Chameneího poradcom. Dodal, že Teherán bude po ich boku stáť až do „plného oslobodenia Palestíny a Jeruzalema“.

Irán neuznáva existenciu židovského štátu a podporuje v regióne rad protiizraelských militantných hnutí. Izraelské sily preto opakovane útočia napríklad na ciele spojené s militantným hnutím Hizballáh na území Libanonu.

01 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 02 - Modified: 2024-05-07 14:55:48 - Feat.: - Title: Hamas označil vstup izraelskej armády do Rafahu za nebezpečnú eskaláciu 03 - Modified: 2024-05-07 14:32:59 - Feat.: - Title: Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vyzval Irán na prijatie krokov k posilneniu spolupráce 04 - Modified: 2024-05-07 13:20:24 - Feat.: - Title: Iránske súdy odsúdili muža na smrť za internetové príspevky z roku 2022 05 - Modified: 2024-05-07 13:10:52 - Feat.: - Title: Na Viedenskej univerzite si demonštranti vytvorili protestný tábor
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 07:18