Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. FOTO: Reuters
StoryEditor

Blinken telefonoval s Abbásom a so šéfmi diplomacie Egypta a Saudskej Arábie

08.10.2023, 07:14
Autor:
TASRTASR

Egypt je dlhodobo funguje ako kľúčový sprostredkovateľ pri riešení konfliktov medzi Izraelom a Hamasom.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v noci na nedeľu telefonoval s egyptským kolegom Sámihom Šukrím. Blinken v rozhovore zdôraznil potrebu okamžitého ukončenia útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, informoval hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller, uvádza agentúra AFP.

"Oceňujeme pokračujúce úsilie Egypta a opätovne zdôrazňujeme, že je potrebné útoky Hamasu urýchlene zastaviť," napísal Blinken na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Egypt je dlhodobo funguje ako kľúčový sprostredkovateľ pri riešení konfliktov medzi Izraelom a Hamasom.

Blinken v sobotu večer telefonoval aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, ktorého vyzval na okamžité odsúdenie útoku na Izrael. Abbás na útok Hamasu predtým reagoval vyhlásením, v ktorom zdôraznil právo Palestínčanov na sebaobranu voči Izraelu.

Abbás vedie sekulárne hnutie Fatah, ktoré ovláda palestínsku samosprávu na okupovanom západnom brehu Jordánu, zatiaľ čo Hamas kontroluje pásmo Gazy. Obe hnutia si navzájom konkurujú, píše AFP.

Šéf americkej diplomacie sa telefonicky zhováral aj so saudskoarabským kolegom Fajsalom binom Farhánom Saúdom.

"Blinken zopakoval právo Izraela na sebaobranu a vyzval na koordinované úsilie s cieľom dosiahnuť okamžité zastavenie násilných útokov teroristov z Hamasu a ďalších militantov," uviedol Miller s tým že Rijád aj Washington budú naďalej úzko koordinovať svoje ďalšie kroky.

Saudskoarabský rezort diplomacie vo vyhlásení zdôraznil, že Rijád odmieta útoky proti civilistom a vyzýva všetky strany na dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva. Saudská Arábia a Izrael sa v posledných mesiacoch snažia o normalizáciu diplomatických vzťahov, o ktorej sprostredkovania sa usilujú Spojené štáty.

01 - Modified: 2024-05-06 20:48:16 - Feat.: - Title: Dohoda prijatá Hamasom nespĺňa naše požiadavky, budeme ďalej rokovať, avizuje Netanjahu 02 - Modified: 2024-05-06 20:35:35 - Feat.: - Title: Generálny tajomník vyjadril znepokojenie v súvislosti s hroziacou izraelskou ofenzívou do Rafahu 03 - Modified: 2024-05-06 20:14:22 - Feat.: - Title: Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah 04 - Modified: 2024-05-06 17:52:03 - Feat.: - Title: Izrael je skeptický voči dohode prijatej Hamasom. Médiá naznačujú, že ju odmietne 05 - Modified: 2024-05-06 17:28:33 - Feat.: - Title: Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 22:59