Izraelskí vojaci strážia telá obetí útoku po masovej infiltrácii ozbrojencov Hamasu z pásma Gazy v kibuci Kfar Aza v južnom Izraeli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukazuje iba svoj tieň. Kto je terorista, ktorý zosnoval útok na Izrael

11.10.2023, 12:59
Autor:
ČTKČTK

Muhammad Díf prežil sedem izraelských pokusov o atentát, z ktorých posledný sa odohral v roku 2021. Hovorí len zriedka a nikdy nevystupuje na verejnosti.

Izrael označuje ničivý útok Hamasu z minulého týždňa za svoje 11. septembra. Tajomný strojca útoku, palestínsky bojovník Muhammad Díf, ho nazýva búrkou al-Aksá. Fráza, ktorú najhľadanejší muž Izraela použil v audiozázname vysielanom v sobotu, keď Hamas vypálil tisíce rakiet z Pásma Gazy, signalizuje, že útok bol odplatou za izraelské "znesväcovanie" mešity al-Aksá na Chrámovej hore v Jeruzaleme, napísala dnes agentúra Reuters.

VIDEO: Čo vieme o vojenskom veliteľovi Hamasu

Podľa zdroja blízkeho Hamasu začal Díf plánovať operáciu, pri ktorej v Izraeli zahynulo viac ako 1200 ľudí, po razii na tretie najposvätnejšie miesto islamu v máji 2021.

Viac ako dva roky potom prinútil sobotňajší útok Izrael k vyhláseniu vojny a začatiu odvetných úderov na Pásmo Gazy, pri ktorých zahynulo viac ako deväťsto ľudí. Palestínske zdroje uviedli, že jeden z domov, ktoré izraelské nálety v noci v Gaze zasiahli, patril Dífovmu otcovi. Podľa týchto zdrojov bol pri útoku zabitý Dífov brat a dvaja ďalší členovia rodiny.

Prežil sedem pokusov o atentát 

Díf, ktorý prežil sedem izraelských pokusov o atentát, z ktorých posledný sa odohral v roku 2021, hovorí len zriedka a nikdy nevystupuje na verejnosti. Keď teda televízny kanál Hamasu oznámil, že sa chystá v sobotu prehovoriť, Palestínčania vedeli, že sa chystá niečo významné.

Existujú iba tri Dífove fotografie: jedna v 20 rokoch, ďalšia, na ktorej je maskovaný, a snímka jeho tieňa, ktorý bol použitý pri vysielaní zvukového záznamu.

Miesto Dífovho pobytu nie je známe, aj keď sa s najväčšou pravdepodobnosťou nachádza v Gaze v spleti tunelov pod enklávou. Izraelský bezpečnostný zdroj uviedol, že Díf bol priamo zapojený do plánovania a operačných aspektov útoku.

Zdroj blízky Hamasu uviedol, že rozhodnutie o príprave útoku prijal Díf, ktorý vedie ozbrojené krídlo Hamasu, spolu s vodcom Hamasu v Pásme Gazy Jahjá Sinvárom, ale nie je jasné, kto bol jeho strojcom.

image

Hamas mal na útok aj jeden prekvapivý motív. Operácia Oceľový meč bude veľká, ale pomalá, hodnotí odborník

Plán útoku ako dlhodobé úsilie o podvod

Utajenie bolo také, že Irán, zaprisahaný nepriateľ Izraela a dôležitý zdroj financií, výcviku a zbraní pre Hamas, vedel len všeobecne, že hnutie plánuje veľkú operáciu, a nepoznal načasovanie ani podrobnosti, uviedol regionálny zdroj oboznámený s myslením skupiny.

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v utorok vyhlásil, že Teherán sa na útoku na Izrael nepodieľal.

Plán, ako ho vymyslel Díf, zahŕňal dlhodobé úsilie o podvod. Izrael bol vedený k presvedčeniu, že Hamas nemá záujem na rozpútaní konfliktu a namiesto toho sa sústredí na hospodársky rozvoj v Gaze, kde je hnutie vládnucou silou.

image

ANALÝZA: Bomba pod Blízkym východom. Prečo Hamas (a Irán) potrebujú vojnu

Zatiaľ čo Izrael začal poskytovať ekonomické stimuly pracovníkom v Gaze, bojovníci skupiny ale boli cvičení a drilovaní, často priamo pred zrakmi izraelskej armády, uviedol zdroj blízky Hamasu.

Díf vo svojej nahrávke pokojným hlasom uviedol, že Hamas opakovane varoval Izrael, aby zastavil svoje zločiny proti Palestínčanom, aby prepustil väzňov, ktorí sú podľa neho týraní a mučení, a aby zastavil vyvlastňovanie palestínskej pôdy.

Muž v tieni 

Vodca ozbrojencov sa narodil ako Muhammad Masrí v roku 1965 v utečeneckom tábore v Chán Júnise, ktorý bol zriadený po arabsko-izraelskej vojne v roku 1948, a po tom, čo sa pripojil k Hamasu počas prvej intifády čiže palestínskeho povstania, ktoré sa začalo v roku 1987, sa stal známym ako Muhammad Díf.

V roku 1989 ho Izrael zatkol a strávil asi 16 mesiacov vo väzbe, uviedol zdroj z Hamasu.

Díf získal titul z prírodných vied na Islamskej univerzite v Gaze, kde študoval fyziku, chémiu a biológiu. Mal záľubu v umení, viedol univerzitný výbor pre zábavu a vystupoval na javisku v komédiách.

image

Izrael čaká politické vytriezvenie. Útočili teroristi napriek vládnej politike alebo sčasti práve kvôli nej?

V Hamase sa Díf vypracoval do najvyšších miest, vybudoval sieť tunelov a získal skúsenosti s výrobou bômb. Desiatky rokov bol na prvom mieste izraelského zoznamu najhľadanejších osôb a bol osobne zodpovedný za smrť desiatok Izraelčanov pri samovražedných atentátoch.

Pre Dífa bolo zotrvanie v tieni otázkou života a smrti. Podľa zdrojov Hamasu prišiel pri jednom z izraelských atentátov o oko a utrpel vážne zranenie jednej nohy. Jeho manželka, sedemmesačný syn a trojročná dcéra zahynuli pri izraelskom nálete v roku 2014.

Jeho prežitie pri vedení ozbrojeného krídla Hamasu mu vynieslo štatút palestínskeho ľudového hrdinu. Na videách je maskovaný alebo je vidieť len jeho tieň. Nepoužíva moderné digitálne technológie, ako sú smartfóny, uviedol zdroj blízky Hamasu. "Je nepolapiteľný. Je to muž v tieni," povedal zdroj Reuters.

01 - Modified: 2023-10-11 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Keď je zemeguľa bez riaditeľa. Naraz toľko konfliktov nikdy nebolo 02 - Modified: 2023-10-11 08:48:07 - Feat.: 1 - Title: Izrael zničil radarový systém Hamasu, jedinej elektrárni v Pásme Gazy čoskoro dôjde palivo 03 - Modified: 2023-10-11 07:50:54 - Feat.: 1 - Title: Zakročte proti dezinformáciám o Izraeli, žiada Únia Muska. "A akým?" odvetil 04 - Modified: 2023-10-11 04:52:53 - Feat.: 1 - Title: Útoky Hamasu sú barbarstvom, aké sme nevideli od holokaustu, vyjadril sa Netanjahu 05 - Modified: 2023-10-10 21:24:53 - Feat.: 1 - Title: Izrael čelí ostreľovaniu na severe krajiny z Libanonu a tiež zo Sýrie 06 - Modified: 2023-10-10 21:10:19 - Feat.: 1 - Title: Český minister zahraničných vecí Lipavský navštívil v utorok Izrael 07 - Modified: 2023-10-10 21:47:51 - Feat.: 1 - Title: Celkový počet mŕtvych v Izraeli a Gaze presiahol 3400
01 - Modified: 2024-05-09 05:35:25 - Feat.: - Title: Misia na severe nie je ukončená. Leto môže byť horúce, vraví izraelský minister obrany 02 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 03 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 04 - Modified: 2024-05-08 05:43:39 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu dorazila do Káhiry na rokovania o prímerí 05 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 08:38