Predseda Ligy Arabských štátov Ahmed Abúl Gheit (vľavo) a jeho námestník Hossam Zaki (uprostred). FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Riešením krízy v Gaze je vytvorenie palestínskeho štátu, tvrdí šéf Ligy arabských štátov

11.10.2023, 21:26
Autor:
ČTKČTK

Izraelské bombardovanie Pásma Gazy, ktoré je odvetou za sobotňajší bezprecedentný teroristický útok Hamasu na Izrael a ktoré si doteraz vyžiadalo na 1100 obetí.

Generálny tajomník Ligy arabských štátov vyzval na okamžité zastavenie bojov medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas a na ukončenie násilností páchaných na civilistoch. Kľúčom k riešeniu tejto krízy je podľa neho samostatný palestínsky štát. O situácii v Izraeli a Pásme Gazy dnes na mimoriadnom zasadnutí rokujú v Káhire ministri zahraničia Ligy arabských štátov, ktorí sa zišli na žiadosť palestínskej autonómie, informovala agentúra DPA. Liga arabských štátov má 22 členov.

"Ukončenie okupácie a vytvorenie palestínskeho štátu sú kľúčom k vyriešeniu krízy," povedal dnes v Káhire generálny tajomník organizácie Ahmad Abúl Ghajt. Tento egyptský diplomat tiež uviedol, že má obavy zo zhoršenia situácie a rozšírenia konfliktu, čo by mohlo ohroziť stabilitu celého regiónu. "Dúfam ale, že sa to nestane," dodal.

Kolektívny trest

Ghajt vyjadril solidaritu s obyvateľmi palestínskeho Pásma Gazy, proti ktorým podľa neho Izrael v rozpore s medzinárodným právom praktizuje "kolektívny trest". Šéf Ligy arabských štátov však tiež odsúdil sobotňajšie masakry spáchané členmi a priaznivcami Hamasu. "Zabíjanie civilistov a teror je ako prostriedok dosiahnutia politických cieľov, ako je napríklad nezávislosť, neprijateľný," povedal.

Izraelské bombardovanie Pásma Gazy, ktoré je odvetou za sobotňajší bezprecedentný teroristický útok Hamasu na Izrael a ktoré si doteraz vyžiadalo na 1100 obetí, odsúdil dnes podľa agentúry Reuters aj vplyvný iracký duchovný Alí Sistán. Aj on vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby ukončilo "hroznú brutalitu" v Gaze.

Izrael v reakcii na sobotňajší útok, pri ktorom Hamas zabil vyše 1200 ľudí, vyhlásil "totálnu blokádu" Pásma Gazy. Zastavil dodávky elektriny, paliva, ale aj liekov či potravín. Dnes popoludní potom v Gaze prestala vyrábať elektrinu jediná tamojšia elektráreň. S tým súvisí aj zastavenie dodávok vody a ohrozenie pacientov v nemocniciach.

Hlboké znepokojenie

Televízia Al-Džazíra s odvolaním sa na riaditeľa nemocnice v Gaze uviedla, že energia zo záložných generátorov vystačí len na niekoľko dní. V tejto nemocnici je teraz asi sto novorodencov, ktorí sú závislí od prístrojov, a tiež asi 1100 pacientov, ktorí potrebujú dialýzu.

Už v pondelok aj generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril "hlboké znepokojenie" nad rozhodnutím Izraela začať totálnu blokádu Pásma Gazy. "Humanitárna situácia v Gaze bola pred týmito nepriateľskými akciami extrémne hrozivá; teraz sa bude len exponenciálne zhoršovať," povedal Guterres. Izrael a Egypt začali čiastočnú blokádu Pásma Gazy už v roku 2007 po tom, ako toto územie ovládol Hamas. Guterres tiež v pondelok povedal, že síce chápe "pocit krivdy Palestínčanov", únosy civilistov a násilie ale podľa neho nemožno ničím ospravedlniť.

Dnes tiež pápež František povedal, že ho úplná blokáda Pásma Gazy veľmi znepokojuje. Aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes uviedol, že Izrael má síce právo brániť sa útokom, ale že očakáva "primeranú reakciu". "Je dôležité, aby sa zabránilo zabíjaniu nevinných civilistov," povedal Stoltenberg novinárom.

01 - Modified: 2023-05-20 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Budíček pre Washington. Globálny Juh žiada rast a prosperitu a Čína s Ruskom si toho sú vedomí 02 - Modified: 2023-05-20 04:44:31 - Feat.: 1 - Title: Lídri na summite privítali Asada späť v Lige arabských štátov, hovorí o "novej etape" 03 - Modified: 2023-05-18 07:47:21 - Feat.: 1 - Title: Asadovi pomohol späť do klubu aj Kapitán guráž, Sýria prešla na mafiánsku ekonomiku. Západ sa len prizerá
01 - Modified: 2024-05-16 22:07:42 - Feat.: - Title: Genocída v Gaze dosiahla strašnú úroveň, uviedla Juhoafrická republika v Haagu. Chce zastavenie úderu v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-16 20:11:27 - Feat.: - Title: Operácia v Rafahu je rozhodujúca v boji proti palestínskym militantom, tvrdí Netanjahu 03 - Modified: 2024-05-15 13:31:29 - Feat.: - Title: Netanjahu sa snaží presadiť zákon o brannej povinnosti ultraortodoxných židov 04 - Modified: 2024-05-15 12:20:49 - Feat.: - Title: Írsko uzná palestínsky štát do konca mája, tvrdí tamojší šéf diplomacie 05 - Modified: 2024-05-14 14:03:40 - Feat.: - Title: WHO plne dôveruje palestínskym údajom o obetiach v Gaze. Viac ako polovica sú ženy a deti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 05:49