Sýrsky prezident Bašár Asad (vľavo) po prílete na letisko v saudskoarabskom meste Džidda. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Lídri na summite privítali Asada späť v Lige arabských štátov, hovorí o "novej etape"

20.05.2023, 06:44
Autor:
TASRTASR

Triumfujúci Asad vyzval na novú etapu regionálnej spolupráce na summite, na ktorom prekvapivo vystúpil aj ukrajinský prezident Volodymyra Zelenskyj, čo je podľa agentúry znakom rastúceho diplomatického vplyvu Saudskej Arábie.

Arabskí lídri privítali v piatok sýrskeho prezidenta Bašára Asada na summite Ligy arabských štátov v Saudskej Arábii, od ktorého sa očakávalo, že bude konfrontáciou konfliktov na Blízkom východe aj mimo neho.

Ako konštatovala agentúra AFP, triumfujúci Asad vyzval na "novú etapu" regionálnej spolupráce na summite, na ktorom prekvapivo vystúpil aj ukrajinský prezident Volodymyra Zelenskyj, čo je podľa agentúry znakom rastúceho diplomatického vplyvu Saudskej Arábie.

Asad sa v Lige arabských štátov objavil prvýkrát od roku 2011, keď LAŠ pozastavila Damasku členstvo. Šlo vtedy o reakciu na potlačenie protivládnych protestov, ktoré malo za následok vypuknutie občianskej vojny s viac ako 500-tisíc obeťami na životoch a miliónmi presídlencov.

Arabská solidarita

"Dúfam, že to znamená začiatok novej etapy arabského boja za solidaritu medzi nami, za mier v našom regióne, rozvoj a prosperitu namiesto vojny a ničenia," vyhlásil Asad na stretnutí v pobrežnom meste Džidda pri Červenom mori.

Keď lídri vstúpili do hlavnej sály, Asad si vymenil pozdravy s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a pred otváracím ceremoniálom sa stretol s tuniským prezidentom i s viceprezidentom Spojených arabských emirátov.  

image

Zelenskyj na summite Ligy arabských štátov vyzval na podporu jeho mierového plánu

"Rád by som nahlas privítal Sýriu späť na jej mieste medzi jej bratmi," povedal v úvodnom prejave summitu alžírsky premiér Ajman bin Abdarrahmán.

"Tešíme sa dnes z účasti sýrskeho prezidenta Bašára Asada na tomto summite," uviedol vo svojom príhovore saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý je de facto vládcom kráľovstva, a dodal, že dúfa, že tento návrat povedie k "stabilite" v Sýrii.      

Riešenie krízy

Asad a princ Muhammad sa stretli aj po summite a Asad "ocenil úsilie Saudskej Arábie o dosiahnutie arabského zblíženia", uviedla sýrska oficiálna tlačová agentúra SANA. Kráľ Salmán, 87-ročný otec princa Muhammada, sa na summite nezúčastnil a nechal svojho syna, aby predsedal tejto udalosti.

Liga počas summitu zdôraznila "potrebu podniknúť praktické a účinné kroky na postupné vyriešenie krízy" v Sýrii, no podrobnosti o tom, aké opatrenia by sa mohli podniknúť, neboli bezprostredne známe.     

image

Zelenskyj je na ceste na summit Ligy arabských štátov v Saudskej Arábii

 

Nie každá krajina v regióne však túžila po náprave vzťahov s Asadom. Katar tento mesiac uviedol, že nebude normalizovať vzťahy s Asadovou vládou, no poznamenal, že to nebude "prekážkou" pri jeho reintegrácii do LAŠ. Sýrske štátne médiá však v piatok informovali, že Asad sa pred vstupom do rokovacej sály rozprával a potriasol si rukou s katarským emirom šejkom Tamím ibn Hamad Ál Sáním.

Prezident ďalšieho štátu Perzského zálivu, Spojených arabských emirátov, sa na summite neukázal a namiesto toho tam poslal svojho brata a viceprezidenta, píše AFP.

01 - Modified: 2023-05-19 13:43:10 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj na summite Ligy arabských štátov vyzval na podporu jeho mierového plánu 02 - Modified: 2023-05-19 08:29:52 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj je na ceste na summit Ligy arabských štátov v Saudskej Arábii 03 - Modified: 2023-05-18 18:47:31 - Feat.: 1 - Title: Sýrsky prezident po vyše 10 rokoch pricestoval na summit Ligy arabských štátov 04 - Modified: 2023-05-18 13:28:00 - Feat.: 1 - Title: Erdoganov rival pritvrdil rétoriku, chce poslať domov desať miliónov migrantov
01 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-03-21 21:02:17 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie sa zhodol na ďalšej urýchlenej pomoci Ukrajine, ocenil iniciatívu Česka 03 - Modified: 2024-03-21 20:38:36 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie rozhodol o začatí prístupových rozhovorov s Bosnou a Hercegovinou 04 - Modified: 2024-03-20 10:14:11 - Feat.: - Title: Fico chce na samite hovoriť o jadrovej energii aj rozširovaní Európskej únie 05 - Modified: 2023-11-26 10:36:49 - Feat.: - Title: Čína chce zmierniť napätie v regióne. Soul, Tokio a Peking urýchlia prípravy na summit prezidentov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:39