Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecký kancelár sľúbil Izraelu plnú podporu, zakáže spolky podporujúce Hamas

12.10.2023, 11:40
Autor:
ČTKČTK

Scholz vyhlásil, že Nemecko sa bude naďalej usilovať o mierové riešenie dlhodobého konfliktu v oblasti.

Nemecko stojí rozhodne po boku Izraela, ktorý má právo sa brániť proti barbarským a teroristickým útokom palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Dnes to v prejave v Spolkovom sneme vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

Ten zároveň varoval každého, kto by chcel činy Hamasu využiť na útok na Izrael. Kancelár kritizoval Irán za podporu Hamasu a označil mlčanie palestínskej autonómie a jej šéfa Mahmúda Abbása za hanebné. Tiež povedal, že Nemecko na svojom území nestrpí antisemitizmus, preto zakáže spolky podporujúce Hamas.

Historická zodpovednosť

"Bezpečnosť Izraela a jeho obyvateľov musí byť obnovená, preto sa Izrael musí brániť. Namiesto Nemecka je len jediné, a to po boku Izraela. Bezpečnosť Izraela je nemeckým štátnym záujmom," povedal Scholz.

Poznamenal, že Nemecko nesie za bezpečnosť Izraela mimoriadnu historickú zodpovednosť vzhľadom na holokaust, keď sa nacisti pokúsili židovskú populáciu vyvraždiť.

image

Biden sa bojí druhého Afganistanu. Washington má v Izraeli kvôli jednej veci maslo na hlave

Kancelár povedal, že sa obáva toho, ako k udalostiam v Izraeli pristúpi libanonské šiitské hnutie Hizballáh, ktoré činy Hamasu podporuje a ktoré sa opiera o Irán. "Vyzývame všetkých v regióne, aby sa nepokúšali situácie zneužiť. Bolo by jasnou chybou Izrael napadnúť, "povedal Scholz.

Scholz tiež vyhlásil, že Nemecko sa bude naďalej usilovať o mierové riešenie dlhodobého konfliktu v oblasti. "V terajšej situácii je potrebné využiť všetky kontakty, ktoré môžu pomôcť," povedal. Kancelár chce preto rokovať s predstaviteľmi Egypta, Turecka, Jordánska a dnes sa v Berlíne stretne s katarským emírom Tamimom bin Hamad Sáním.

Zakážu spolky podporujúce Hamas

Ďalším dôležitým bodom Scholzovho prejavu, ktorý z tribúny počúval izraelský veľvyslanec Ron Prosor, boli antisemitské prejavy v Nemecku v posledných dňoch.

image

ANALÝZA: Keď je zemeguľa bez riaditeľa. Naraz toľko konfliktov nikdy nebolo

"Antisemitizmus nebudeme trpieť. Naše bezpečnostné úrady sa všetkými dôsledkami zasiahnu. Dodal, že spolky podporujúce činy Hamasu budú v Nemecku zakázané.

Konkrétne spomenul sieť Samjdoun podporujúcu palestínskych väzňov. Jej príslušníci v Berlíne na oslavu sobotňajšieho útoku Hamasu rozdávali okoloidúcim sladkosti. Hamas je v Európskej únii na zozname teroristických organizácií.

Scholz kritizoval mlčanie 

Scholz poslancom povedal, že chýba jasné odsúdenie útoku Hamasu palestínskou autonómiou a jej šéfom Abbásom. "Vaše mlčanie je zahanbujúce," povedal. Spomenul, že Nemecko teraz preveruje, či nemecké platby na podporu palestínskych území pomáhajú posilniť mier v regióne a bezpečnosť Izraela. "Pokiaľ revízia neskončí, nepošleme žiadne nové peniaze," povedal.

image

Európska únia neukončí humanitárnu podporu Palestínčanov. Nedá však nič Hamasu, vyhlásila Von der Leyenová

Podobne sa vyjadril šéf poslaneckej frakcie opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU Friedrich Merz. "Kto chce zničiť Izrael, kto zľahčuje holokaust, ten nesmie dostať žiadne peniaze nemeckých daňových poplatníkov," povedal Merz. Za nevyhnutné potom označil to, aby Nemecko neochvejne stálo za Izraelom.

"Môžete sa na nás spoľahnúť. Urobíme všetko, aby sme vám pomohli, "ubezpečila Izraelčanka spolupredsedníčka poslaneckej frakcie vládnych Zelených Katharina Drögeová.

Na strane Izraela je aj AfD

Na stranu Izraela sa postavila aj pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD). Jej bývalý šéf a terajší čestný predseda Alexander Gauland požaduje okamžité zastavenie platieb palestínskym organizáciám. Tiež kritizoval to, že vyjadrenie solidarity Izraelčanom nepomôže a teroristom neuškodí. "Na barbarské útoky treba radikálne odpovedať," povedal.

Gauland dodal, že je neprijateľné, aby sa v Nemecku konali oslavy vyčíňania Hamasu. "Skandovanie hesiel Hamas, Hamas a Židia do plynu, to je neúnosné," povedal.

Sám Gauland pritom obdobie nacizmu, keď Nemecko Židov prenasledovalo a masovo vraždilo, v minulosti zľahčoval. "(Adolf) Hitler a nacisti sú len vtáčí trus na viac ako tisícke rokov úspešných nemeckých dejín," povedal v roku 2018 na zjazde mládežníckej organizácie AfD.

01 - Modified: 2023-10-12 05:28:23 - Feat.: 1 - Title: Erdogan začal rokovať s Hamasom o prepustení izraelských rukojemníkov 02 - Modified: 2023-10-12 04:46:19 - Feat.: 1 - Title: Krídlo Hamasu oznámilo prepustenie izraelskej rukojemníčky a jej dvoch detí 03 - Modified: 2023-10-11 19:26:23 - Feat.: 1 - Title: Riešením krízy v Gaze je vytvorenie palestínskeho štátu, tvrdí šéf Ligy arabských štátov 04 - Modified: 2023-10-11 16:51:24 - Feat.: 1 - Title: Severom Izraela znejú sirény, armáda hlási možné narušenie vzdušného priestoru 05 - Modified: 2023-10-11 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Izraelčanka oklamala teroristov. Hostila ich, kým nedorazila polícia 06 - Modified: 2023-10-11 14:45:27 - Feat.: 1 - Title: Hamas podnikol rozsiahly raketový útok na Aškelon, Izrael hlási zásah nemocnice
01 - Modified: 2024-05-13 16:41:40 - Feat.: - Title: Hamas stratil spojenie s militantmi, ktorí dozerali na štyroch rukojemníkov 02 - Modified: 2024-05-13 14:10:35 - Feat.: - Title: Svet mlčí, v Gaze je genocída Palestínčanov, obvinila Izrael laureátka Nobelovej ceny. Ten vyjadril protest 03 - Modified: 2024-05-13 12:40:19 - Feat.: - Title: Na hrobe politika Wolfganga Schäubleho niekto vykopal jamu, polícia začala vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-05-13 12:20:18 - Feat.: - Title: Ekonomika eurozóny naberá tempo. Vďačiť za to môže zotavujúcemu sa Nemecku 05 - Modified: 2024-05-13 07:47:21 - Feat.: - Title: Nemecká kontrarozviedka môže podľa súdu viesť AfD ako podozrivú z extrémizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 20:32