Poľské parlamentné voľby. FOTO: Reuters
StoryEditor

Reakcie poľských médií: Opozícia vyhrala nad veľmi ťažkým rivalom, strašenie nezafungovalo

16.10.2023, 10:06
Autor:
ČTKČTK

Aktualizované odhady výsledkov hlasovania potvrdzujú, že proeurópska opozícia má šancu zostaviť budúcu vládu. Tú jej však môže podľa poľských analytikov skomplikovať prezident Andrzej Duda, spojenec PiS.

Strašenie a propaganda zo strany vládnucej národnokonzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami v Poľsku nezabrali, zhodujú sa dnes poľskí komentátori.

Aktualizované odhady výsledkov hlasovania potvrdzujú, že proeurópska opozícia má šancu zostaviť budúcu vládu. Tú jej však môže podľa poľských analytikov skomplikovať prezident Andrzej Duda, spojenec PiS.

"Povzbudivé je, že väčšina Poliakov nepodľahla nechutnej propagande," píše Gazeta Wyborcza. Pripomína, že predstavitelia PiS šéfa opozície Donalda Tuska označovali za manžela bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej alebo za brata ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nepomohlo ani referendum 

"Opozícia vyhrala nad veľmi ťažkým rivalom," hodnotí Rzeczpospolita. "PiS do kampane nasadilo celý štátny aparát, vrátane financií štátnych firiem, a preto tie voľby neboli úplne rovné a slušné," dodáva. O výsledku podľa nej rozhodla hlavne mobilizácia voličov, o ktorú tak usilovala vládnuca strana.

"Nezafungovalo strašenie migrantmi, výsledky nepriniesli ani osobné nenávistné výpady proti Donaldovi Tuskovi, programovú ponuku nahradili emócie," píše Rzeczpospolita.

image

„Zlé časy sú na konci!“ Tusk skončí druhý, napriek tomu búrlivo oslavoval víťazstvo

Pripomína, že súčasnej vládnucej strane nepomohlo ani to, že presadila, aby sa zároveň s voľbami konalo referendum, v ktorom voliči okrem iného odpovedali na otázku, či "podporujú prijatie tisícok nelegálnych migrantov z Blízkeho východu a Afriky". Referenda sa zúčastnilo 40 percent hlasujúcich, teda menej ako polovica, a jeho výsledky preto nebudú záväzné.

Vo voľbách síce podľa odhadov zvíťazilo PiS, zrejme ale v Sejme, dolnej komore parlamentu, nedosiahne na vládnu väčšinu. Na vytvorení vlády sa chce dohodnúť Tuskova Občianska koalícia, stredová Tretia cesta a Nová ľavica.

Strany proeurópskej opozície pred voľbami sľubovali, že napravia následky ôsmich rokov vlády PiS, zúčtujú s jej politikmi a postarajú sa o to, aby sa hlboko rozdelenie Poliaci uzmierili, pripomína Gazeta Wyborcza.

Obnova vzťahov s Európkou úniou

Denník od nich očakáva, že budú postupovať jednotne čo do nápravy Poľska. "Najdôležitejšou záležitosťou je okamžitá zmena vo verejnoprávnych médiách, zdevastovaných inštitúciách právneho štátu, súdoch. Treba obnoviť vzťahy s Európskou úniou založené na dôvere," píše tento liberálny denník.

Pre porušovanie princípu právneho štátu Európska komisia zmrazila Poľsku výplatu peňazí pre národný plán obnovy. "Víťazi z opozície môžu rýchlo ukončiť pat v tejto veci," píše Rzeczpospolita, ale upozorňuje, že podmienkou pre to je postoj prezidenta Dudu, ktorý pochádza z tábora národných konzervatívcov.

image

Odhad poľských volieb: PiS je najsilnejšie, ale vládu zostaví proeurópska opozícia

Komentátor tohto ekonomicky zameraného denníka pripomína, že ktokoľvek vládu zostaví, bude stáť pred tými istými problémami.

Poľsko čaká slabý ekonomický rast, bude musieť upustiť od "manuálneho riadenia" ekonomiky v podobe zmrazenia cien elektriny a plynu alebo umelého znižovania cien pohonných hmôt, ku ktorému pred voľbami pristúpil štátny petrochemický gigant Orlen.

Pripomína, že nulová sadzba DPH na niektoré potraviny, zavedená vládou pre rastúce životné náklady, platí do konca roka.

01 - Modified: 2023-10-14 22:10:18 - Feat.: 1 - Title: PREHĽADNE: Najdôležitejšie európske voľby tohto roku. O čo sa hrá v Poľsku? 02 - Modified: 2023-10-12 08:19:08 - Feat.: 1 - Title: Záujem hlasovať vo voľbách má rekordný počet zahraničných Poliakov 03 - Modified: 2023-10-11 12:08:22 - Feat.: 1 - Title: Ste pinocchio, odrážal Tusk útoky. V predvolebnej debate poľský premiér tvrdo atakoval šéfa opozície 04 - Modified: 2023-10-02 20:09:36 - Feat.: 1 - Title: Poľská opozícia sa sťažuje, že Orlen pred voľbami umelo znižuje ceny palív
01 - Modified: 2024-05-09 21:19:48 - Feat.: - Title: Poľský sudca, ktorý pred stíhaním utiekol do Bieloruska, prišiel o imunitu 02 - Modified: 2024-05-09 19:07:00 - Feat.: - Title: Poľský minister obrany čelí kritike za výroky o balíčku pre prípad núdze. Vyvolal vlnu kritiky 03 - Modified: 2024-05-09 21:20:26 - Feat.: - Title: Vplyvný poľský sudca s prístupom k tajným informáciam z NATO utiekol do Bieloruska. Zastal sa Ruska 04 - Modified: 2024-05-09 14:53:52 - Feat.: - Title: Poľská centrálna banka menovú politiku nemenila už siedmy raz po sebe 05 - Modified: 2024-05-09 14:58:07 - Feat.: - Title: Poľsko zadržalo na hraniciach ruského dezertéra, Moskva o ňom chce informácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 01:05