Zrážka vlaku s kamiónom v českom Olomouci. FOTO: X/@PolicieCZ
StoryEditor

V českom Olomouci sa zrazil kamión s vlakom a osobným autom, päť ľudí je zranených

17.10.2023, 09:50
17.10.2023, 10:25
Autor:
ČTKČTK

Plamene, ktoré pohltili aj osobné auto v blízkosti, likvidovalo sedem jednotiek hasičov. Podľa aktuálnych informácií utrpelo ľahké zranenie päť ľudí, traja z nich skončili v nemocnici.

Na železničnom priecestí v českej olomouckej štvrti Bielidla sa ráno zrazil kamión s osobným vlakom. Ten sa po náraze čiastočne vykoľajil a na mieste začalo horieť. 

Plamene, ktoré pohltili aj osobné auto v blízkosti, likvidovalo sedem jednotiek hasičov. Podľa aktuálnych informácií utrpelo ľahké zranenie päť ľudí, traja z nich skončili v nemocnici. Následkom nehody sú aj veľké dopravné komplikácie.

Po nehode začalo horieť

„V súčasnej chvíli prebieha na železničnom priecestí v Divišovej ulici zásah, na mieste sú hasiči, zdravotnícka záchranná služba aj polícia. Máme tam jednotky z prvého stupňa požiarneho poplachu, na mieste zasahuje sedem jednotiek,“ uviedla pred deviatou ráno hovorkyňa krajského hasičského zboru Lucie Balážová.

České dráhy informovali, že po strete ich vlaku s kamiónom začala vlaková súprava horieť.

"Vďaka rýchlej reakcii vlakvedúceho a rušňovodiča boli všetci cestujúci včas evakuovaní. Podľa zatiaľ dostupných informácií sú naši kolegovia teraz v starostlivosti lekárov. Na mieste prebieha zásah zložiek IZS,“ povedal dopravca.

„Na urgentnom príjme sme prijali troch pacientov, ktorí mali ľahké zranenia. Vzhľadom na ich počet tak nakoniec nebola nutná aktivácia traumaplánu pre prípad situácie s veľkým počtom zranených,“ uviedol hovorca olomouckej fakultnej nemocnice Adam Fritscher.

Nehoda sa stala pred pol deviatou neďaleko olomouckej hlavnej stanice na trati smerom na Bruntál. Ide o frekventovaný prejazd s výstražnou signalizáciou bez závor neďaleko nákupného centra, cez ktorý prechádzajú aj električky. Dym bol viditeľný až niekoľko kilometrov od mesta.

Podľa policajnej hovorkyne Petry Vaňharovej vo vlaku cestovalo niekoľko desiatok ľudí. Tí stihli včas vystúpiť.

„Keď sme prišli na miesto, ľudia boli z horiaceho vlaku svojvoľne evakuovaní,“ doplnila hovorkyňa hasičov.

Nehoda ovplyvňuje dopravu aj MHD

Cesta je teraz uzavretá, doprava je odkláňaná cez Libušinu ulicu. Kvôli tomu museli byť odklonené niektoré autobusové linky a spoje tak v tejto časti mesta naberajú oneskorenie. Dopravný podnik mesta Olomouca o tom informoval na sociálnych sieťach.

Okrem toho električky linky 4 nejazdia zo zastávky Fibichova neďaleko hlavnej vlakovej stanice na konečnú stanicu v Pavlovičkách, teraz končí na točni vo Fibichovej ulici, odkiaľ jazdí späť do centra.

„Náhradná autobusová doprava X bude vypravená z hlavnej stanice. Zastávky Bielidla, Pavlovická a Pavlovičky nebudú obsluhované,“ uviedol DPMO.

Nehoda na prejazde v Belidlách skomplikovala prevádzku autobusových liniek číslo 11 a 31, ktoré musia jazdiť po obchádzkovej trase. Oneskorenie týchto autobusov sa pohybuje od 20 do 40 minút.

S komplikáciami musia v severozápadnej časti Olomouca počítať aj vodiči, pretože polícia zastavila prevádzku automobilov na Hodolanskej ulici, ktorá je dôležitou spojnicou na výpadovku z Olomouca do Šternberka a vedie cez železničný prejazd na Belidlách. Na frekventovanej križovatke ulíc Lipenská a Továrenská s Hodolanskou ulicou kvôli tomu panujú zmätky.

„Policajti tam ukazujú vodičom, že nesmú odbočiť na Hodolanskú ulicu. Je to tam teraz veľmi neprehľadné,“ popísala vodička, ktorá miestom prechádzala.

01 - Modified: 2023-10-12 14:12:31 - Feat.: 1 - Title: Kuriózna nehoda v Lamači. Rozbehnutý autobus sa snažil vodič zastaviť holými rukami 02 - Modified: 2023-10-09 13:23:51 - Feat.: 1 - Title: Dědeček povedal, že by šiel na eutanáziu, ak by mohol. Žilinkov pokus neuspel 03 - Modified: 2023-10-06 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Najčastejšie chyby vodičov, ktoré prispievajú k dopravným zápcham. Robíte ich aj vy?
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:09