Palestínske dieťa, zranené pri izraelských útokoch, leží na lôžku a dostáva pozornosť médií v nemocnici. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemocnice v Gaze sú preplnené živými aj mŕtvymi. Ak vypadne elektrina, novorodenecké oddelenie to nezvládne

17.10.2023, 14:14
Autor:
ČTKČTK

Tragickosť situácie je viditeľná na videu zdieľanom v posledných dvoch dňoch na sieti X, ktoré zachytáva palestínskeho lekára, ktorý sa stará o zranené deti, keď do nemocnice dorazí mŕtve telo jeho vlastného syna.

Dar aš-Šifá je najväčšou nemocnicou v Pásme Gazy. Názov v arabčine znamená "Dom liečenia". V posledných dňoch do nej však ľudia prúdia nielen kvôli urgentnej potrebe zdravotnej starostlivosti, ale keďže sú presvedčení, že v nej budú v bezpečí pred izraelským bombardovaním.

Miestne úrady uvádzajú, že v budovách nemocnice, ich bezprostrednom okolí a na dvore, v tieni dosiek zavesených na kovové zábradlia, prebýva 35 až 40-tisíc ľudí, píše reportérka denníka The Guardian Ruth Michaelsonová.

Vystrašení ľudia

"Lekári sem priviedli svoje rodiny, aby boli v bezpečí. V noci som spal na operačnom stole. Ľudia sú úplne vystrašení a majú za to, že toto miesto je najbezpečnejšie," povedal denníku The Guardian jeden z miestnych chirurgov s krstným menom Ghasán, dodal však, že vysoká koncentrácia ľudí prináša riziko šírenia infekčných chorôb.

Nemocnica bola okrem incidentu v roku 2014 v poslednej dekáde ušetrená ostreľovania. Dnes, rovnako ako ďalšie zdravotnícke zariadenia v Gaze, však čelí totálnej izraelskej blokáde a nemá vonkajší zdroj elektriny. Hoci vyhlásenia zástupcov medzinárodných organizácií a ľudí priamo z Gazy sa mierne líšia, dá sa predpokladať, že nemocnici dôjde palivo do generátorov v ráde hodín, maximálne jedného dňa.

image

Mestská bitka v Gaze z roku 2014 naznačuje podobu očakávanej pozemnej ofenzívy Izraela proti Hamasu

"Väčšina prípadov na novorodeneckom oddelení je závislá na elektrine," povedal agentúre AP už v piatok primár oddelenia Násir Bulbul, ktorý rovnako ako ďalší lekári varoval pred smrťou stoviek až tisícok pacientov, keď zariadeniu dôjde energia.

Hoci dár aš-Šifá by sa v súlade s izraelskou výzvou mala evakuovať a premiestniť na juh Pásma Gazy, miestni uvádzajú, že je to nemožné, pretože v inej časti Gazy nie je zariadenie, ktoré by bolo schopné pojať také množstvo pacientov.

Iba najvážnejšie prípady

Medzičasom aj samotná Dár aš-Šifá praská vo švíkoch; lekári sa kvôli vyčerpaným zásobám i ľudským silám dokážu venovať len najvážnejším prípadom, pacientov ošetrujú na chodbách i mimo budovy nemocnice a telá zosnulých skladajú do stanov, na parkovisko alebo vonku na slnku.

"Ľudia sú príliš vystrašení, ako aby išli pochovávať svojich mŕtvych," povedal chirurg Ghasán. "Nielenže nám došli zásoby, ale vyčerpaní sú aj členovia personálu. Mnoho z nich bolo zabitých, veľa stratilo niekoho z rodiny. Dnes ráno nám prišli dve deti z rôznych miest, obe vážne zranené, obe s poznámkou ‘zranené dieťa, žiadni žijúci rodinní príslušníci‘... aj preživší strávia zvyšok života sami," dodal.

Tragická situácia

Tragickosť situácie je viditeľná na videu zdieľanom v posledných dvoch dňoch na sieti X, ktoré zachytáva palestínskeho lekára, ktorý sa stará o zranené deti, keď do nemocnice dorazí mŕtve telo jeho vlastného syna. 

Autenticitu a aktuálnosť videa nemožno spoľahlivo overiť, o utrpení v Gaze však v posledných dňoch informuje množstvo svetových médií.

image

Izrael aj Hamas popreli správy o dohode o neútočení na juhu Gazy, hraničný priechod Rafáh je uzavretý

Počet palestínskych obetí v Pásme Gazy podľa dnešnej bilancie Svetovej zdravotníckej organizácie vzrástol na 2800, z toho polovicu tvoria ženy a deti, napísala agentúra Reuters.

Bilancia izraelských obetí je 1400, ide hlavne o civilistov. Obe oficiálne bilancie sa počítajú od 7. októbra, keď islamistické hnutie Hamas z Pásma Gazy začalo rozsiahly útok proti Izraelu a jeho ozbrojenci zavraždili stovky civilistov. Izrael v reakcii začal blokádu Gazy, oblasť intenzívne bombarduje a pripravuje sa na "ďalšiu fázu vojny", ktorej podoba je zatiaľ nejasná, ale bude mať podľa izraelských predstaviteľov za cieľ "vyhladiť Hamas", predovšetkým jeho politické a vojenské vedenie.

01 - Modified: 2023-10-17 11:11:20 - Feat.: 1 - Title: Mestská bitka v Gaze z roku 2014 naznačuje podobu očakávanej pozemnej ofenzívy Izraela proti Hamasu 02 - Modified: 2023-10-16 11:46:07 - Feat.: 1 - Title: Izrael aj Hamas popreli správy o dohode o neútočení na juhu Gazy, hraničný priechod Rafáh je uzavretý 03 - Modified: 2023-10-16 08:43:04 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda tvrdí, že zabila šiestich vysokých predstaviteľov Hamasu 04 - Modified: 2023-10-15 13:20:51 - Feat.: 1 - Title: O spustení invázie do Gazy rozhodne podľa armády politické vedenie 05 - Modified: 2023-10-15 10:59:23 - Feat.: 1 - Title: Od útoku Hamasu zomrelo najmenej 279 izraelských vojakov, hlási armáda
01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:24