StoryEditor

Obávané americké rakety vstúpili do vojny. Ukrajina tvrdí, že podnikla ničivé údery na dve okupované letiská

17.10.2023, 16:07
17.10.2023, 16:54
Autor:
ČTKČTK

Muničný sklad v Berďansku vybuchoval do štyroch do rána, detonácie v Luhansku pokračovali až do jedenástej.

Ukrajinské sily podnikli v noci na dnes útok na letisko v okupovanom Berďansku a Luhansku. 

Rusom podľa vlastného tvrdenia zničili deväť vrtuľníkov rôznych typov, bližšie nespresnenú špeciálnu techniku a odpaľovacie zariadenia protivzdušnej obrany, poškodili vzletové a pristávacie dráhy a vyhodili do povetria sklady munície, píšu ukrajinské médiá s odvolaním sa na komuniké špeciálnych síl. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v správe o rokovaní ukrajinského vrchného velenia poďakoval "niektorým partnerom za účinné zbrane, ako sme sa dohodli".

image

Odpaľovanie rakiet ATACMS. FOTO: Wikimedia Commons 

Ukrajinci k útokom na letisko prvýkrát použili americké rakety ATACMS, ktorých menší počet nedávno tajne dodali Spojené štáty, napísal na svojom webe americký denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na "osoby oboznámené s touto záležitosťou".

Prvý ukrajinský útok raketami ATACMS potvrdil nemenovaný americký predstaviteľ tiež podľa agentúry AP. O útokoch na letisko sa podľa BBC spomínajú ruskí blogeri, ale ruská strana ich oficiálne nepotvrdila.

Muničný sklad v Berďansku vybuchoval do štyroch do rána, detonácie v Luhansku pokračovali až do jedenástej, uviedol denník Ukrajinska pravda. Rusi prišli tiež o desiatky vojakov, ktorých telá vyslobodzujú z trosiek, napísala agentúra Unian.

Zhromaždená technika a munícia

Ukrajinské špeciálne sily o operácii nazvanej Dragonfly (Vážka) uviedli, že dostali informáciu, že nepriateľ používa letisko v okupovanom Berďansku a Luhansku a že na letiskách zhromaždil množstvo leteckej a špeciálnej techniky a zásoby munície.

Informáciu preverili a po jej potvrdení odovzdali nevyhnutné údaje jednotkám ozbrojených síl. Výsledkom bol palebný prepad v noci na dnes a značné straty nepriateľa.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať podľa denníka uviedol, že nemá k dispozícii informácie, čo, ako a čím bolo zničené na letiskách, ale vysvetlil, že zničenie nepriateľských vrtuľníkov určite pomôže Ukrajine, pretože ruské bojové vrtuľníky ustavične operujú v bezprostrednej blízkosti frontovej línie, kde môžu ničiť ukrajinskú obrnenú techniku.

Server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe napísal, že niektorí proruskí blogeri už označili ukrajinský úder po letiskách za najsilnejší od začiatku vojny, ktorá prepukla pred 601 dňom.

Útok americkými raketami

Sám fakt útoku ruská strana oficiálne nepotvrdila a informáciu ukrajinských špeciálnych síl je ťažké potvrdiť, pretože ruské zdroje nezverejnili žiadne údaje a satelitné snímky letísk po nálete doteraz nie sú dostupné v otvorených zdrojoch.

Podľa tvrdení ruských blogerov Ukrajinci na letisko zaútočili americkými raketami ATACMS, o ktoré Kyjev žiadal Washington minimálne od vlaňajšieho leta, priame dôkazy ale nie sú.

Podľa telegramového kanála Rybar boli tieto závery vyvodené na základe odhadu trajektórie letu rakiet a ich rýchlosti. BBC pripustila, že je možné, že útok bol podniknutý raketami, ktorých dráha letu sa líši od striel s plochou dráhou letu Storm Shadow/SCALP, ktoré Ukrajine poskytla Británia a Francúzsko.

USA o odovzdaní rakiet ATACMS Ukrajine doteraz neinformovali, ale určiť typ rakety podľa dráhy ich letu a rýchlosti je možné, pripomína BBC. ATACMS sú schopné prekonať vzdialenosť až 300 kilometrov. Ukrajina k pozemným útokom predtým používala aj upravené rakety S-200, pôvodne určené pre protileteckú obranu, ktoré tiež majú veľký dolet.

A aj raketa Točka-U dokáže uletieť viac ako 100 kilometrov, čo je približne vzdialenosť oboch letísk od frontu, dodala BBC. Odhadla, že ruská armáda sa zrejme postará o posilnenie protivzdušnej obrany letísk a podobných objektov.

The Wall Street Journal dnes napísal, že USA tajne poslali malý počet rakiet ATACMS vo verzii o dolete asi 160 kilometrov na Ukrajinu, kde podľa ľudí oboznámených s problematikou rozšíri schopnosť Kyjeva vykonávať diaľkové údery proti ruským silám počas dôležitej fázy ukrajinskej protiofenzívy.

Raketu možno odpáliť z predtým dodaných amerických raketometov HIMARS. Ukrajina opakovane vyhlásila, že rakety sú nevyhnutné pre jej vojnový plán, pretože majú potrebný dolet, aby zasiahli ciele za frontovými líniami na ukrajinskom území okupovanom Ruskom.

01 - Modified: 2023-10-17 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Kyjev sa obáva obmedzenia pomoci. Hrozí, že obrovské ukrajinské obety vyjdú nazmar 02 - Modified: 2023-10-15 21:14:35 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina pracuje na evakuácii svojich občanov z Gazy a Izraela, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2023-10-15 07:23:04 - Feat.: 1 - Title: Sevastopoľom sa ozývali hlasné rany, podľa miestnych úradov ide o cvičenie 04 - Modified: 2023-10-13 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Blíži sa globálna vojna, myslí si šéf ukrajinskej rozviedky. Protiofenzíva sa odchýlila od plánu
01 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 03 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 04 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 10:46