Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin reagoval na dodávky obávaných rakiet Ukrajine: USA spravili chybu, ATACMS znamenajú ďalšiu hrozbu

18.10.2023, 13:16
18.10.2023, 16:04
Autor:
ČTKČTK

Nasadenie striel ATACMS, ktoré nebolo vopred ohlásené v snahe dosiahnuť prekvapenie, potvrdili niektoré americké médiá a tiež ukrajinský prezident Zelenskyj.

Ruský prezident Vladimir Putin označil dodávku amerických rakiet ATACMS na Ukrajinu za chybu, situáciu na fronte ale tieto strely podľa neho výrazne nezmenia. Šéf Kremľa to povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Pekingu.

VIDEO: Ukrajinci odpaľujú rakety ATACMS:

"(Tieto rakety) samozrejme spôsobujú škody a znamenajú ďalšiu hrozbu. My ale budeme schopní útoky odraziť," vyhlásil Putin. "Najdôležitejšie je, že (rakety ATACMS) nemajú schopnosť zmeniť situáciu na fronte," dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina čelí ruskej agresii od februára minulého roka, tento týždeň po prvýkrát potvrdil, že Kyjev začal používať rakety ATACMS, ktorých menší počet nedávno dodali Ukrajine Spojené štáty. Denník Wall Street Journal uviedol, že USA dodali Ukrajine malý počet rakiet ATACMS vo verzii s doletom približne 160 kilometrov.

image

Zlom, akým bolo poskytnutie HIMARS. Rakety ATACMS môžu zmeniť vývoj vojny

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny dodávky striel ATACMS môžu ovplyvniť situáciu na bojisku v prospech Ukrajiny, pretože Kyjevu umožňujú zasahovať letiská či muničné sklady v značnej vzdialenosti od frontových línií. Strely ATACMS je možné odpaľovať z rovnakých zariadení HIMARS, ktoré už Kyjev používa na vystreľovanie rakiet navádzaných pomocou GPS v salvách až po šiestich naraz.

V čom sú iné?

Rozdiel spočíva v tom, že z jedného odpaľovacieho zariadenia môže byť v jednom okamihu vypálená iba jedna strela ATACMS, ktorá môže mať v niektorých verziách dostrel až 300 kilometrov. Strely pre systémy HIMARS, ktoré USA poskytli Ukrajine už skôr, majú dostrel asi 80 kilometrov.

Ukrajinské sily podnikli s využitím novej zbrane v noci na utorok útok na letisko v Ruskom okupovaných mestách Berďansku a Luhansku. Podľa ukrajinskej strany zničil Rusom deväť vrtuľníkov rôznych typov, bližšie nespresnenú špeciálnu techniku a odpaľovacie zariadenie protivzdušnej obrany, poškodené boli vzletové a pristávacie dráhy a zničené sklady s muníciou.

Nasadenie striel ATACMS, ktoré nebolo vopred ohlásené v snahe dosiahnuť prekvapenie, potvrdili niektoré americké médiá a tiež ukrajinský prezident Zelenskyj.

image

Obávané americké rakety vstúpili do vojny. Ukrajina tvrdí, že podnikla ničivé údery na dve okupované letiská

Ukrajina americkú vládu opakovane žiadala o poskytnutie striel, ktoré by posilnili schopnosť ukrajinskej armády narúšať zásobovacie trasy a zasahovať letecké základne a železničnú sieť na Ruskom okupovaných územiach, píše Reuters.

"(Spojené štáty) vyslali dve letecké skupiny do Stredozemného mora. Chcem povedať, že to nie je hrozba, čo teraz oznamujem: na môj rozkaz vzdušné a kozmické sily začínajú stále hliadkovanie nad medzinárodnými vodami Čierneho mora a naše lietadlá MiG-31 sú vyzbrojené systémom Kindžal. "Tie, ako je známe, majú dolet viac ako 1000 kilometrov a dosahujú rýchlosť deväťkrát vyššiu ako rýchlosť zvuku. Varoval som, že toto nie je hrozba, ale budeme za pomoci (tejto) zbrane kontrolovať, čo sa deje v Stredozemnom mori," povedal Putin na tlačovej konferencii podľa ruských médií.

"Strašenie vyšinutého diktátora"

Agentúra Interfax dodala, že podľa ruských vojakov je Kindžal schopný zasahovať ciele vzdialené až 2000 kilometrov a že na juhu Ruska je desať stíhačiek MiG-31K, teda verzia vyzbrojená hypersonickou raketou.

image

Zelenskyj poďakoval Spojeným štátom za nové strely dlhého doletu, potvrdil ich použitie proti Rusku

Hovorca ukrajinského letectva podľa denníka Ukrajinska pravda označil Putinove výroky o hliadkovaní lietadiel so strelami Kindžal nad Čiernym morom za "strašenie vyšinutého diktátora", ktoré pre ukrajinské sily nič zásadné nemení, pretože aj tak Rusko ustavične ohrozuje Ukrajinu. Rakety Kindžal môže na Ukrajinu vypúšťať zo severu a východu, takže teraz pribudne ďalší smer od Čierneho mora, nad ktorým ruské letectvo aj tak hliadkuje. Hovorca Jurij Ihnat však pripustil, že "Putinovo strašenie" je skôr určené členským krajinám Severoatlantickej aliancie.

Ukrajina v máji oznámila, že sa jej protivzdušnej obrane podarilo za pomoci striel Patriot zostreliť šesť rakiet Kindžal, Moskva to poprela a naopak tvrdila, že Kindžaly zničili jeden z dvoch systémov protivzdušnej obrany Patriot, ktoré Ukrajine dodali USA a aj Nemecko spolu s Holandskom. Podľa médií bol systém Patriot len poškodený a dal sa opraviť.

01 - Modified: 2023-10-18 11:22:51 - Feat.: 1 - Title: VIDEO: Putina v Číne sprevádzajú dôstojníci s jadrovým kufríkom, všimli si médiá 02 - Modified: 2023-10-18 05:02:38 - Feat.: 1 - Title: Putin sa stretol so Si Ťin-pchingom. Pochvaľovali si priateľstvo a spoluprácu 03 - Modified: 2023-10-17 17:12:22 - Feat.: 1 - Title: "Drahý priateľ" čínskeho prezidenta. Putina v Pekingu privítal Si Ťin-pching, absolvovali aj spoločný banket 04 - Modified: 2023-10-17 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Kyjev sa obáva obmedzenia pomoci. Hrozí, že obrovské ukrajinské obety vyjdú nazmar 05 - Modified: 2023-10-17 14:54:30 - Feat.: 1 - Title: Obávané americké rakety vstúpili do vojny. Ukrajina tvrdí, že podnikla ničivé údery na dve okupované letiská
01 - Modified: 2024-05-11 07:30:57 - Feat.: - Title: Ruské ostreľovanie Charkovskej oblasti si za uplynulý deň vyžiadalo troch mŕtvych. Stovky museli evakuovať 02 - Modified: 2024-05-11 06:55:32 - Feat.: - Title: Možnosť mierových rokovaní v Bratislave je hudbou budúcnosti, vraví publicista Hrabko 03 - Modified: 2024-05-10 20:32:27 - Feat.: - Title: Ukrajina vyšle k obrane Charkovskej oblasti dodatočné jednotky, vyhlásil Zelenskyj 04 - Modified: 2024-05-10 19:58:31 - Feat.: - Title: Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy. Kyjevu vyjadril podporu 05 - Modified: 2024-05-10 18:16:10 - Feat.: - Title: V núdzi spoznáš priateľa. Prezidentka v Kyjeve vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 11:08