Dym a plamene stúpajú pri explózii po izraelskom leteckom útoku v meste Rafah na juhu pásma Gazy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rýchla západná podpora Izraelu uškodí podpore pre Ukrajinu, varuje denník Financial Times

18.10.2023, 20:31
Autor:
ČTKČTK

Financial Times zároveň upozorňujú, že niektoré západné vlády v posledných dňoch pozmenili tón.

Západná podpora izraelského odvetného útoku na Pásmo Gazy uškodila úsiliu o dosiahnutie zhody s významnými rozvojovými krajinami na odsúdení ruskej vojny proti Ukrajine, varujú niektorí činitelia a diplomati podľa denníka Financial Times (FT). Reakcia na útok islamistickej radikálnej skupiny Hamas na Izrael zo 7. októbra podľa niektorých činiteľov marí mesiace práce na vykreslení Moskvy ako globálneho vyvrheľa za porušovanie medzinárodného práva a vystavuje Spojené štáty, Európsku úniu a ich spojencov obvineniu z pokrytectva.

"Bitku na globálnom juhu sme definitívne prehrali," vyhlásil jeden z vysokopostavených diplomatov zo skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7, kam patria USA, Kanada, Japonsko, Nemecko, Francúzsko, Británia a Taliansko. "Všetka práca, ktorú sme s globálnym juhom (v súvislosti s Ukrajinou) vykonali, je stratená. 2000. Zabudnite na pravidlá, zabudnite na svetový poriadok. Už nás nikdy nebudú počúvať," povedal ČTK.

image

Nič nie je dôležitejšie ako prepustenie rukojemníkov zajatých Hamasom, hovorí Biden

Zakorenené pozície

V návale mimoriadnych diplomatických návštev, videokonferencií a telefonátov boli západní predstavitelia obvinení z toho, že vo svojom ponáhľaní, aby odsúdili útok Hamasu a podporili Izrael, neobhajovali záujmy 2,3 milióna Palestínčanov, píšu Financial Times.

V prvých dňoch po útoku Hamasu sa niektorí západní diplomati obávali, že USA dávajú Izraelu bianko šek k útoku plnou silou na Gazu. To podľa viac ako desiatky západných predstaviteľov podkopalo snahy - začaté po ruskej invázii na Ukrajinu - o dosiahnutie konsenzu s poprednými štátmi takzvaného globálneho juhu, ako sú India, Brazília alebo Juhoafrická republika, ohľadom potreby udržiavať svetový poriadok založený na pravidlách.

V rozvojovom svete sa zároveň upevnili zakorenené pozície týkajúce sa izraelsko-palestínskeho konfliktu, uviedli činitelia a varovali, že by to mohlo zmariť budúce diplomatické úsilie ohľadom Ukrajiny. Mnoho rozvojových krajín tradične podporuje Palestínčanov, pretože situáciu vnímajú prizmom sebaurčenia. Ide tiež o snahu o potlačenie svetovej dominancie USA, najdôležitejšieho podporovateľa Izraela, píšu FT.

Mnoho Arabov na Blízkom východe má podľa listu pocit, že USA a ďalšie západné veľmoci nikdy neviedli Izrael k zodpovednosti za to, ako sa správa k Palestínčanom, ani nevenovali dostatočnú pozornosť brutálnym konfliktom v Sýrii, Jemene a Líbyi. Rusko a jeho spojenec Čína medzitým pestujú vrelé vzťahy s Palestínčanmi. "To, čo sme povedali o Ukrajine, musí platiť aj pre Gazu. Inak stratíme všetku dôveryhodnosť," vyhlásil diplomat z G7.

image

Izrael umožní dodávky humanitárnej pomoci do Gazy z Egypta

Dar pre Rusko

Len štyri týždne pred útokom Hamasu na Izrael sa lídri USA, EÚ a západných spojencov zúčastnili na summite skupiny G20 v Dillí a požiadali rozvojové krajiny, aby odsúdili ruské útoky na ukrajinských civilistov v snahe presadiť rešpekt k Charte OSN a medzinárodnému právu, uvádza FT. Viacerí západní predstavitelia listu povedali, že od minulej nedele im bol predložený rovnaký argument v požiadavkách na odsúdenie odvetného útoku Izraela na Pásmo Gazy a izraelské rozhodnutie obmedziť tam dodávky vody, elektriny a plynu.

Arabské štáty, najmä Jordánsko a Egypt, pritom podľa denníka naliehajú na západných predstaviteľov, aby pritvrdili v otázke ochrany civilistov v Pásme Gazy. "Ak označujete odrezanie od vody, potravín a elektriny na Ukrajine za vojnový zločin, potom by ste mali to isté povedať o Gaze," povedal jeden z arabských predstaviteľov.

Rusko, ktoré už 20 mesiacov vedie vojenskú agresiu voči Ukrajine, sa v posledných dňoch snažilo presadiť rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcu násilie proti civilistom v izraelsko-palestínskom konflikte bez toho, aby spomenulo Hamas. Eskalácia konfliktu medzi Hamásom a Izraelom sa obáva napríklad Francúzska, ktoré verí, že Moskva v ňom vidí príležitosť, ako odčerpať americké zdroje a odviesť pozornosť od Ukrajiny, píšu Financial Times.

image

Jadrový stret je kvôli Izraelu možný. Netanjahu pôjde po iránskych zbraniach, tvrdí bezpečnostný expert

"Rusko má obrovský záujem na predlžovaní tohto konfliktu," myslí si nemenovaný západný minister zahraničia. "Povedzme si to na rovinu. Pre Rusko je to dar z nebies," dodal jeden z vysokých činiteľov EÚ. "Rusko využíva krízu a hovorí: ‘Pozrite sa, globálny poriadok, ktorý bol vybudovaný po druhej svetovej vojne, pre vás nefunguje‘, pričom oslovuje jednu miliardu obyvateľov na Blízkom východe alebo v arabskom svete," poznamenal.

Financial Times zároveň upozorňujú, že niektoré západné vlády v posledných dňoch pozmenili tón. Európska únia a Británia oznámili zvýšenie dodávok pomoci do Pásma Gazy a britský minister zahraničia James Cleverly v snahe udržiavať kontakt s rôznymi krajinami v uplynulých dňoch hovoril so svojimi náprotivkami z Brazílie, Indonézie, Filipín, Maroka a Saudskej Arábie.

01 - Modified: 2023-10-18 12:54:48 - Feat.: 1 - Title: Ropa výrazne zdražuje, k rastu cien prispievajú obavy o dodávky z Blízkeho východu 02 - Modified: 2023-10-18 12:42:04 - Feat.: 1 - Title: Tunely ako zbraň. „Metro v Gaze“ je podzemnou pevnosťou Hamasu 03 - Modified: 2023-10-18 11:31:03 - Feat.: 1 - Title: Na synagógu v Berlíne zaútočili zápalnými fľašami. Antisemitizmus nemá v Nemecku miesto, reagoval Scholz 04 - Modified: 2023-10-18 11:19:12 - Feat.: 1 - Title: Kto má v Gaze na rukách krv a kto žolíka mieru 05 - Modified: 2023-10-18 11:03:05 - Feat.: 1 - Title: Ceny palív na Slovensku: Obrat na pumpách. Radosť vodičov trvala len krátko 06 - Modified: 2023-10-18 10:52:33 - Feat.: 1 - Title: Európske veľkoobchodné ceny plynu vzrástli, dôvodom sú obavy obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe 07 - Modified: 2023-10-18 10:33:34 - Feat.: 1 - Title: HN24: Izraelské bombardovanie Pásma Gazy podľa palestínskych úradov zabilo už 3300 ľudí 08 - Modified: 2023-10-18 09:50:16 - Feat.: 1 - Title: Biden je v Izraeli. Zdá sa, že za výbuchom nemocnice je niekto iný, povedal
01 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:50