Členovia Dánskej agentúry pre riešenie mimoriadnych udalostí prechádzajú vedľa protipovodňovej bariéry neďaleko Haderslevu v južnom Dánsku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Trajekty stoja, stavajú sa bariéry. Severná Európa sa pripravuje na víchricu a rozsiahle záplavy

19.10.2023, 16:18
Autor:
ČTKČTK

Na juhovýchode Dánska polícia vyzvala ľudí žijúcich na pobreží, aby ohrozené oblasti opustili, ak sa predpoveď počasia nezmení.

Sever Európy postihne dnes a v piatok silný vietor a lejaky, ktoré by mohli spôsobiť ničivé záplavy. Nepriaznivé počasie je očakávané v Dánsku, Nórsku, na severe Nemecka aj v Škótsku, informovala agentúra AP.

Dánska televízia TV2 uviedla, že povodne by mohli byť najhoršie za 110 rokov. Podľa dánskeho meteorologického ústavu sa na východnom pobreží očakávajú vlny dosahujúce štyri metre.

image

Ak sa Golfský prúd odkloní od Európy, bude zle, hovorí klimatológ. Nastane nová doba ľadová?

Obyvatelia ohrozených častí Dánska dnes pred príchodom živlu budovali bariéry z vriec naplnených pieskom. Na juhovýchode Dánska polícia vyzvala ľudí žijúcich na pobreží, aby ohrozené oblasti opustili, ak sa predpoveď počasia nezmení.

Niektoré trajektové spoje medzi dánskymi ostrovmi boli pozastavené, rovnako ako trajekty medzi Dánskom a severonemeckým Rostockom a Dánskom a nórskou metropolou Oslom, uviedla agentúra AP.

Britské meteorologické úrady vydali červený, teda najvyšší stupeň varovania pre niektoré časti Škótska, ktoré podľa neho zasiahnu "výnimočné zrážky". V Írsku búrka Babet už spôsobila povodne vo viacerých mestách a dedinách. Niektoré oblasti zostali pod vodou a bez elektriny, píše AP.

image

Veľký sprievodca extrémnym počasím: Čo to je a ako súvisí s klimatickou zmenou?

V Nemecku úrady varovali pred veľkou vodou na pobreží najsevernejšej spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko. Niektoré trajektové linky na ostrovy Amrum a Föhr boli oneskorené alebo zrušené.

Nórski meteorológovia predpovedajú, že na juh krajiny udrie vietor s veľmi silnými nárazmi.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:17