Búrka Babet sa blíži k škótskemu mestu Stonehaven. FOTO: Reuters
StoryEditor

Búrka Babet má v Škótsku dve obete, letisko v Kodani ruší lety

20.10.2023, 10:21
20.10.2023, 15:45
Autor:
ČTKČTK

Kompletne zatopená zostáva obec Brechin na brehu rieky South Esk. Záchranári tam prechádzali po uliciach v člnoch a pomáhali ľuďom, ktorí sa nestihli alebo pôvodne nechceli evakuovať.

Pri silnej búrke Babet na východe Škótska zomrela 57-ročná žena. Zmietla ju voda, jej telo vytiahli neskôr z rieky. Druhou obeťou je v Škótsku vodič, na ktorého auto spadol strom. Po tretej osobe sa pátra.

Asi štyritisíc škótskych domácností je stále bez elektriny. Školy v grófstve Angus zostali dnes uzavreté, zrušené boli tiež pohreby, uviedol portál BBC News. Výstraha pred silným vetrom platí až do sobotňajšieho dopoludnia tiež v Dánsku, kodanské letisko zrušilo niektoré lety, píše portál TV2.

Šesťmetrové vlny

Druhá pomenovaná búrka tohtoročnej jesene priniesla do Škótska vietor s rýchlosťou vyše 110 kilometrov na hodinu. Na pobreží ľudia videli až šesťmetrové vlny, píše Sky News. Rieky by sa na niektorých miestach mohli vyliať z brehov, varovali meteorológovia.

Pre búrku prerušili dopravu na mnohých hlavných cestách, silný vietor by totiž mohol prevracať nákladné autá. Zastavila sa aj premávka vlakov na severe a severovýchode Škótska. Rada grófstva Angus kvôli obavám zo stúpajúcej hladiny riek nechala už vo štvrtok večer preventívne evakuovať vyše 400 domácností.

image

Trajekty stoja, stavajú sa bariéry. Severná Európa sa pripravuje na víchricu a rozsiahle záplavy

Kompletne zatopená zostáva obec Brechin na brehu rieky South Esk. Záchranári tam prechádzali po uliciach v člnoch a pomáhali ľuďom, ktorí sa nestihli alebo pôvodne nechceli evakuovať. Jediná cesta do Brechinu vedie po vode. Záchranári tam prijali viac ako 100 hovorov so žiadosťami o pomoc.

Najvyššia výstraha pred silným dažďom a vetrom tam prestala platiť dnes napoludnie, no úrady ju vyhlásili aj na sobotu. Meteorológovia varujú, že severovýchod Škótska môže zasiahnuť ďalší dážď.

Kvôli silnému dažďu a povodniam spôsobeným búrkou Babet dnes bolo uzavretých tiež asi 25 škôl vo Walese.

Kodanské letisko zrušilo lety

V Dánsku platí výstraha pred silným vetrom od dnešného skorého rána do sobotňajšieho poludnia. Dnes večer by podľa meteorológov mohlo padnúť až 30 milimetrov zrážok, najmä v oblastiach, kde sú už zvýšené hladiny riek. 

Kodanské letisko zrušilo zhruba 70 z približne 750 letov, väčšinou zabezpečovaných menšími strojmi. Kvôli vysokej hladine boli zrušené odchody trajektov z mesta Faaborg a na dvoch trasách medzi južným Dánskom a severným Nemeckom - medzi Rödby a Puttgardenom a medzi Gedserom a Rostockom. Večer bude od 19.00 h kvôli vetru uzavretý most cez Öresund z Kodane do švédskeho mesta Malmö, uviedol portál TV2.

Vlny Baltského mora dnes ohrozovali aj pobrežie a prístaviská v severnom Nemecku. Zaplavené boli aj niektoré ulice. Okrem toho na niektorých miestach spadli ťažké konáre na automobily či koľaje.

image

Smrtka a hurikán Katrina. Prečo personifikujeme choroby či nebezpečenstvo?

Podľa nemeckých úradov sa očakáva, že stúpajúca hladina mora dosiahne vrchol v Kielskom a Lübeckom zálive v popoludňajších hodinách. Vo Flensburgu pri hraniciach s Dánskom by sa mohla večer objaviť najmohutnejšia prílivová vlna za posledných 100 rokov.

Na najkritickejších miestach často zasahovali hasiči a polícia. Na ostrove Fehmarn pomáhali dobrovoľní záchranári desiatke turistov a ich psovi. Búrka ich prekvapila na hausbótoch, ktoré museli opustiť.

Sicília má dnes úplne odlišný problém, horúce počasie a silný vietor tam rozdúchali niekoľko požiarov. Kvôli plameňom bola uzavretá diaľnica medzi Palermom a Katániou, kvôli vedru sú zatvorené aj školy. Od štvrtka proti požiarom zasahuje 1600 hasičov a dobrovoľníkov, napísala agentúra EFE.

01 - Modified: 2024-04-26 04:46:48 - Feat.: - Title: Kodaň navýšila vojenskú pomoc pre Ukrajinu o 4,4 miliardy dánskych korún 02 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 03 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 04 - Modified: 2024-04-20 15:26:24 - Feat.: - Title: Dánske letisko v Billunde evakuovali, zastavili aj všetky lety 05 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:19