Izraelský vojak na tanku neďaleko hraníc s Libanonom 11. októbra 2023. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Libanonský Hizballáh uviedol, že pri hranici s Izraelom zahynulo šesť jeho členov

21.10.2023, 15:24
Autor:
ČTKČTK

Napadnutie izraelskou armádou prišlo po tom, čo ozbrojenci vypálili rakety a protitankové strely smerom na severoizraelské dediny blízko hranice s Libanonom.

Šesť bojovníkov libanonského hnutia Hizballáh dnes prišlo o život pri hraniciach s Izraelom, uviedla podľa serveru denníka Haarec táto skupina spriaznená s Hamasom a s Iránom.

Izraelská armáda dnes oznámila, že izraelské bezpilotné lietadlá a vojaci útočili na ozbrojencov, ktorí pálili rakety a protitankové strely na severoizraelské dediny blízko hranice s Libanonom. Armáda tiež oznámila, že sa naďalej chystá na ďalšiu fázu vojenských operácií, ktorá by mohla spočívať v pozemných bojoch v pásme Gazy.

Bezpečnostný zdroj z Hizballáhu agentúre Reuters povedal, že jeden z bojovníkov hnutia bol zabitý v libanonskej oblasti, ktorá leží oproti severoizraelskej dedine Margaliot, na ktorú bola z Libanonu podľa izraelskej armády vypálená protitanková riadená strela. Izraelská armáda oznámila, že paľbu opätovala.

image

Greta Thunbergová sa postavila na stranu Gazy. Na sociálnej sieti podporila Palestínčanov

Hizballáh uviedol, že dnes prišlo o život aj ďalších päť členov hnutia, podrobnosti však nedodal. Izrael predtým informoval, že jeho vojaci zasiahli skupinu osôb pokúšajúcich sa odpáliť protitankové strely na oblasť okolo izraelského mesta Šlomi, ktorá sa nachádza asi 70 kilometrov od Margaliotu.

Palestínska radikálna skupina Islamský džihád, ktorá je tiež prítomná v južnom Libanone, oznámila, že v dnešných bojoch bol usmrtený jeden z jej príslušníkov

Hovorca izraelskej armády dnes uviedol, že sa jednotky aj naďalej pripravujú na ďalšiu fázu bojov, ktorá bude podľa serveru The Times of Israel spočívať v pozemnom útoku na pásmo Gazy. Izrael pri hraniciach s palestínskym územím zhromaždil desiatky tisíc vojakov.

V súčasnosti sa podľa hovorcu uskutočňuje výcvik vojakov v súlade so schváleným plánom operácií. Podľa vojenských predstaviteľov by pozemná operácia mohla začať čoskoro, presnejší dátum však známy nie je.

Server informoval s odkazom na diplomatický zdroj, že americká vláda aj vlády niektorých európskych krajín, ktorých občania boli unesení, tlačí na Izrael, aby kvôli rukojemníkom pozemnú inváziu do Gazy odložil.

Izrael už skôr oznámil, že v noci na dnešok pokračoval v útokoch na pásmo Gazy a pozície ozbrojencov z Hizballáhu na juhu Libanonu. Nálety na pozície Hizballáhu boli podľa izraelskej armády reakciou na protitankovú paľbu z Libanonu.

image

V Egypte sa koná summit o konflikte v Izraeli a pásme Gazy s desiatkami účastníkov

Izraelský útok sa zameral okrem iného na vojenské stanovište Hizballáhu a na zariadenie na odpaľovanie protitankových striel. Izraelská armáda dnes oznámila, že pri hraniciach s Libanonom kvôli útokom protitankovou raketou zomrel jeden vojak a ďalší utrpel ťažké zranenie.

Na juhu Libanonu pri hraniciach s Izraelom vzrástlo napätie po 7. októbri, keď palestínske hnutie Hamas vykonalo z Pásma Gazy prekvapivý útok na južný Izrael, pri ktorom podľa izraelských úradov zabilo 1 400 ľudí.

Odvtedy izraelská armáda podniká vzdušné údery na Pásmo Gazy; tieto údery si vyžiadali cez 4 300 obetí.

Zároveň na seba vzájomne útočí izraelská armáda a hnutie Hizballáh na izraelsko-libanonskom pomedzí. Izrael nechal tento týždeň evakuovať takmer tri desiatky obcí v hraničnom pásme pri Libanone. Konflikt má podľa informácií tlačových agentúr na severe Izraela a juhu Libanonu desiatky obetí.

 

 

01 - Modified: 2023-10-21 12:32:34 - Feat.: 1 - Title: Šéf OSN v Káhire opätovne vyzýva na humanitárne prímerie vo vojne Izraela a Hamasu 02 - Modified: 2023-10-21 11:24:20 - Feat.: 1 - Title: Približne 700-tisíc ľudí utieklo zo severu na juh pásma Gazy, uvádza izraelská armáda 03 - Modified: 2023-10-21 09:55:05 - Feat.: 1 - Title: Izrael v noci vo vzdušných útokoch na ciele v pásme Gazy pokračoval 04 - Modified: 2023-10-21 07:19:20 - Feat.: 1 - Title: Ulice austrálskeho Sydney zaplnili tisícky ľudí, ktorí sa pripojili k pochodu na podporu Palestínčanov
01 - Modified: 2024-05-10 10:00:07 - Feat.: - Title: Z Rafahu utieklo vyše 110-tisíc ľudí, uvádza OSN. Väčšina sa od začiatku vojny musela sťahovať aj päťkrát 02 - Modified: 2024-05-09 09:20:08 - Feat.: - Title: Z Cypru vyplávala loď s pomocou do Pásma Gazy, využije americké mólo 03 - Modified: 2024-05-09 05:35:25 - Feat.: - Title: Misia na severe nie je ukončená. Leto môže byť horúce, vraví izraelský minister obrany 04 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 05 - Modified: 2024-05-08 05:55:45 - Feat.: - Title: Americká armáda dokončila mólo pre dodávky pomoci do Pásma Gazy po mori
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 01:52