Policajti zadržali demonštranta na námestí Potsdamer Platz počas neohláseného propalestínskeho protestu v Berlíne.  FOTO: Reuters
StoryEditor

V Berlíne ľudia žiadali koniec antisemitizmu, inde sa zišli na podporu Palestínčanov

22.10.2023, 18:25
Autor:
ČTKČTK

Na viacerých budovách v Berlíne, kde žijú Židia, sa podľa AP objavila na dverách a múroch Davidova hviezda.

V Berlíne a Londýne sa dnes zišli tisíce ľudí na zhromaždeniach proti antisemitizmu a na podporu Izraela, zatiaľ čo vo svete pokračovali demonštrácie na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy.

Napísala to agentúra AP, podľa ktorej solidaritu s Palestínčanmi vyjadrili stovky ľudí v bosnianskom hlavnom meste Sarajeve alebo v malajzijskej metropole Kuala Lumpur. Tisíce ľudí požadujúcich ukončenie izraelských úderov v Gaze sa zišli v Paríži, napísala agentúra AFP.

Podpora Izraelu

Niektorí z tých, ktorí sa zhromaždili pred berlínskou Braniborskou bránou, niesli izraelské vlajky alebo plagáty s fotografiami niektorých z vyše 200 ľudí, ktorých Hamas počas svojho krvavého útoku na Izrael 7. októbra odvliekol do Gazy a drží ich ako rukojemníkov, uviedla AP.

Protest zorganizovala škála rôznych organizácií, pričom organizátori odhadujú počet účastníkov na viac ako 20-tisíc, zatiaľ čo podľa polície dorazilo okolo 10-tisíc ľudí.

Ľudia sa zišli v čase, keď v Nemecku - po vyostrení situácie v Izraeli a Gaze - pribúda antisemitských incidentov, napísala AP. Berlín v noci na stredu prežil vyhrotené propalestínske demonštrácie, dvojica útočníkov hodila zápalné fľaše na židovské komunitné stredisko so synagógou.

Propalestínske zhromaždenie

Násilnosti sprevádzali aj ďalšie propalestínske zhromaždenie. Na viacerých budovách v Berlíne, kde žijú Židia, sa podľa AP tiež objavila na dverách a múroch Davidova hviezda. Polícia zvýšila ochranu židovských inštitúcií.

"Je neznesiteľné, že Židia dnes opäť žijú v strachu - a to práve v našej krajine," povedal dnes nemecký prezident Frank-walter Steinmeier ľuďom, ktorí sa zhromaždili pri Braniborskej bráne.

image

Izrael opäť výzýva obyvateľov pásma Gazy, aby sa presunuli na juh. Inak ich bude brať ako súčasť Hamasu

"Každý jednotlivý útok na Židov, na židovské inštitúcie je pre Nemecko hanbou. Každý jednotlivý útok ma napĺňa hanbou a hnevom, "dodala hlava štátu.

Nemecký kancelár Olaf Scholz predtým slávnostne otvoril novú synagógu v súmeste Dessau-Rosslau a vyhlásil, že je "pobúrený" nárastom antisemitizmu od začiatku súčasného konfliktu medzi Izraelom a islamistickým hnutím Hamas. "Naši ‘už nikdy viac‘ musia byť nezlomní," uviedol Scholz v meste, kde tamojšiu synagógu zničili nacisti pred 85 rokmi.

„Táto (nová) synagóga uprostred Dessau hovorí, že židovský život je a zostane súčasťou Nemecka. Patrí sem,“povedal kancelár, ktorý zároveň sľúbil ochranu Židov.

Odsúdenie útoku

Scholz aj Steinmeier odsúdili útok Hamasu na izraelských civilistov zo 7. októbra a zároveň vyjadrili znepokojenie nad osudom palestínskych civilistov v konflikte, poznamenala AP, podľa ktorej sa dnes ľudia zišli aj na Postupimskom námestí na propalestínskej demonštrácii.

Tú polícia v Berlíne nepovolila, v posledných týždňoch nemecká metropola zakázala viacero podobných akcií s poukazom na riziko násilia a antisemitských prejavov nenávisti.

V Londýne medzitým vyzvala rada zástupcov britských Židov, aby sa ľudia zišli na Trafalgarskom námestí v centre metropoly a požadovali návrat viac ako 200 Hamásom unesených ľudí, píše AP. O deň skôr vyšlo do ulíc Londýna až 100.000 demonštrantov na podporu Palestínčanov a požadovali zastavenie izraelského bombardovania Pásma Gazy, ktoré Izrael začal v odvete za krvavý útok Hamasu.

Solidarita

V Sarajeve sa dnes podľa AP zišli stovky ľudí, aby vyjadrili solidaritu s Palestínčanmi. AFP píše o tisícoch demonštrantov v bosnianskej metropole, ktorí podľa nej niesli nielen palestínske, ale tiež bosnianske vlajky a žiadali okrem iného "oslobodenie Palestíny".

"To, čo sa deje v Gaze, je jednoducho ľudská katastrofa. Kolektívny trest. Vojnové zločiny. Tieto veci treba pomenovať pravým menom, "povedal AP palestínsky lekár Nabíl Násir.

image

Konflikt na Blízkom východe eskaluje. Izraelská armáda sa chystá útoky na pásmo Gazy zintenzívniť

Viac ako 3000 ľudí sa dnes zúčastnilo na zhromaždení "Sloboda pre Palestínu" v Kuala Lumpure. Malajzia je silným stúpencom Palestínčanov a nemá s Izraelom diplomatické styky.

Už v sobotu sa demonštrácie na podporu Palestínčanov konali v Ríme, Barcelone, viacerých francúzskych mestách, nemeckom Düsseldorfe, v kosovskej Prištine, austrálskom Sydney alebo amerických mestách vrátane Los Angeles a Houstonu.

Nový konflikt medzi Hamásom a Izraelom zvýšil napätie po celom svete a ohrozené sa podľa AP cítia židovské aj moslimské komunity.

Londýnska polícia uviedla, že v októbri zaznamenala 13-násobný nárast hlásení antisemitských trestných činov v porovnaní s vlaňajškom. Počet hlásení protimoslimských trestných činov sa tam viac ako zdvojnásobil.

01 - Modified: 2023-10-21 20:22:38 - Feat.: 1 - Title: Masívna demonštrácia v Londýne: Na podporu Palestínčanov vyšlo do ulíc až 100-tisíc ľudí 02 - Modified: 2023-10-21 07:19:20 - Feat.: 1 - Title: Ulice austrálskeho Sydney zaplnili tisícky ľudí, ktorí sa pripojili k pochodu na podporu Palestínčanov 03 - Modified: 2023-10-13 04:54:27 - Feat.: 1 - Title: Vodné delá aj slzotvorný plyn. Polícia v Paríži rozohnala zakázaný protest na podporu Palestínčanov​​
01 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 03 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 04 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla 05 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:07