Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. FOTO: Reuters
StoryEditor

Švédsko by malo byť členom NATO už v novembri, povedal Stoltenberg

24.10.2023, 14:09
Autor:
TASRTASR

Švédsko spolu so susedným Fínskom upustilo od svojej dlhoročnej vojenskej neutrality po tom, čo Rusko vlani vo februári zaútočilo na Ukrajinu. Obe krajiny následne požiadali o vstup do NATO.

Švédsko by malo byť už na budúci mesiac oficiálne prijaté do radov Severoatlantickej aliancie (NATO) po tom, ako švédske členstvo prestalo blokovať Turecko. V liste adresovanom členským krajinám Aliancie uviedol jej generálny tajomník Jens Stoltenberg uviedol, že by sa tak malo stať počas schôdzky ministrov zahraničných vecí 28. a 29. novembra, informuje agentúra DPA.

Švédsko pôvodne dúfalo, že do NATO bude môcť vstúpiť už v lete 2022; prijatie krajiny do radov Aliancie však bolo do začiatku tohto týždňa blokované tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

image

Erdogan predložil parlamentu protokol o vstupe Švédska do NATO

Erdogan niekoľko mesiacov odďaľoval predloženie švédskeho prístupového protokolu na ratifikáciu v tureckom parlamente. Kritizoval pritom Štokholm, že poskytuje útočisko členom skupín, ktoré Ankara považuje za teroristické.

Švédsko preto tento rok prijalo nový protiteroristický zákon. Turecký prezident následne v júli oznámil, že nemá ďalšie výhrady voči vstupu Švédska do NATO.

Termín hlasovania tureckého parlamentu o členstve Švédska v NATO doposiaľ nie je známy.

image

Členstvo Fínska v NATO bez Švédska nie je úplné, odkázala Budapešti ministerka zahraničných vecí

Oficiálne musí vstup Švédska do NATO okrem toho schváliť aj ďalšia členská krajina Aliancie - Maďarsko, pripomína DPA. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó začiatkom októbra povedal, že Budapešť urýchli ratifikáciu švédskej žiadosti o vstup do NATO, ak Štokholm prestane kritizovať stav demokracie v Maďarsku.

Švédsko spolu so susedným Fínskom upustilo od svojej dlhoročnej vojenskej neutrality po tom, čo Rusko vlani vo februári zaútočilo na Ukrajinu. Obe krajiny následne požiadali o vstup do NATO. Fínsko do Severoatlantickej aliancie vstúpilo začiatkom apríla tohto roka a stalo sa jej 31. členskou krajinou.

01 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 05 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:19