FOTO: REUTERS
StoryEditor

V ukrajinskej Avdijivke, na ktorú vo veľkom útočia ruské sily, zostáva asi tisíc civilistov

24.10.2023, 21:21
Autor:
ČTKČTK

Obyvatelia sa v zdevastovanom meste do značnej miery spoliehajú na zariadenia známe ako stanice nezlomnosti, ktoré po celej krajine vybudovala ukrajinská vláda.

Vo východoukrajinskom meste Avdijivka, na ktoré v poslednej dobe intenzívne útočí ruská invázna armáda, zostáva podľa ukrajinských úradov asi tisíc civilných obyvateľov. Tí sa v zdevastovanom meste do značnej miery spoliehajú na zariadenia známe ako stanice nezlomnosti, ktoré po celej krajine vybudovala ukrajinská vláda.

Ľuďom poskytujú jedlo, teplo, elektrickú energiu a útočisko, napísala dnes stanica BBC News. Pre niektorých obyvateľov Avdijivky sa podľa nej toto miesto stalo aj domovom.

Zdravotná sestra Maryna, ktorá má okolo štyridsať rokov, v stanici nezlomnosti pôsobí ako dobrovoľníčka. Presťahovala sa tam potom, čo jeden z útokov zničil dvere a okná jej domu. Ale ani v relatívnom bezpečí suteréne sa podľa svojich slov veľmi nevyspí. "Rakety lietajú každú noc. Každý deň a každú noc. Je ich príliš veľa. Všetci sa boja," zverila sa britskej verejnoprávnej stanici Ukrajinka, ktorej dospelý syn z Avdijivky už utiekol. Ona sama dúfa, že ho bude čoskoro nasledovať.

Utiecť by chcela aj Hanna, jej matka však odísť odmieta. "Nemôžem ju opustiť. Povedala, že chce spať vo svojej vlastnej posteli. Má sedemdesiatjeden rokov a má problémy s nohami. Keby zostala sama, nemohla by si zaobstarať vodu ani drevo na kúrenie," priblížila BBC telefonicky svoju situáciu Hanna. Pod neustálym bombardovaním a náletmi tak prežívajú s matkou na piatom poschodí domu. Patrí medzi posledných obyvateľov Avdijivky, kde pred vojnou žilo viac ako 30-tisíc ľudí.

image

Ukrajina pretvára vyradené americké strely do stíhačiek na rakety zem-vzduch

Priemyselné a strategicky dôležité mesto leží na frontovej línii a väčšina civilistov utiekla. Avdijivka je niekedy označovaná ako vstupná brána do Donecku, ktorý leží neďaleko a okupujú ho Rusi. Od invázie sa Rusi snažia Avdijivku dobyť, nedávno zahájili veľkú ofenzívu na mesto a v posledných dňoch boje ďalej zosilneli, píše BBC.

Dobytie Avdijivky by im podľa stanice umožnilo posunúť front a Ukrajincom by sťažilo prípadné získanie Donecku späť. Avdijivka sa pritom nachádza blízko frontovej línie už od roku 2014, keď na východe Ukrajiny vypukol ozbrojený konflikt medzi Moskvou podporovanými separatistami a ukrajinskou armádou.

"Všade sú rozbité okná a dvere. Pri každodenných útokoch je ťažké ich opraviť, pretože sú každý deň rozbité znova," hovorí Hanna. Vydať sa do posledného zostávajúceho obchodu v meste podľa nej znamená vziať život do vlastných rúk. "Nie sú tu žiadne miesta, kde by ste sa mohli v prípade útoku schovať... Pokiaľ počujete hvízdanie, nemáte dosť času sa dostať do bezpečia," popisuje. BBC pritom poznamenala, že aj spomínaný obchod bol medzitým zničený.

image

Putin je starý a Medvedev je slabý chudák. Politický analytik hovorí, kedy bude Rusku hroziť rozpad

Dostať ľudí z mesta je ťažké a nebezpečné. Evakuáciu riadi špeciálna policajná jednotka známa ako Bieli anjeli, pre ktorých je niekedy ťažké presvedčiť miestnych, aby odišli, píše stanica. Jeden z členov oddielu Hennadij Judin uvádza, že za posledný týždeň odviedli do bezpečia 50 ľudí. Situácia v oblasti sa však výrazne zhoršila.

"Sú tam neustále útoky na mesto a okolité dediny," povedal policajt, podľa ktorého miesto čelia úderom delostrelectva, salvovým raketometom, dopadajú naň riadené letecké bomby alebo rakety.

Maryna – zatiaľ čo sa pripravuje na evakuáciu – medzitým spomína na Avdijivku pred vojnou. "Bol tu park, bulvár. Veľa obchodov. Sadili sme stromy. Bolo to tu krásne. Mali sme kultúrne centrum, veľa festivalov a osláv," poznamenala. Raz by sa rada vrátila, hoci sa obáva, že vlastne nebude kam. "Žiadna Avdijivka už neexistuje," vyhlásila.

01 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 02 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 03 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 04 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 05 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:24