Vlajka transrodových osôb. FOTO: Reuters
StoryEditor

Najvyšší súd v Japonsku odmietol povinnú sterilizáciu pri zmene pohlavia

25.10.2023, 11:46
Autor:
TASRTASR

Japonská vláda musí na základe stredajšieho rozhodnutia súdu prepracovať príslušný zákon, ktorý vstúpil do platnosti v roku 2004.

Japonský najvyšší súd v stredu rozhodol, že vyžadovanie sterilizácie ako podmienky na oficiálnu zmenu pohlavia je neústavné. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Súd v zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že povinná sterilizácia obmedzuje právo na nezasahovanie do tela inej osoby proti jej vôli. Podľa informácií japonskej agentúry Kjódó News o tom sudcovia rozhodli jednomyseľne, čím zvrátili svoj predchádzajúci verdikt v rovnakej veci z roku 2019.

Japonská vláda musí na základe stredajšieho rozhodnutia súdu prepracovať príslušný zákon, ktorý vstúpil do platnosti v roku 2004.

image

Vyplnia jeden formulár a môžu si zmeniť pohlavie. Nemci zjednodušia cestu k tranzícii

Navrhovateľka zo západného Japonska vo svojom podaní na súd argumentovala, že povinná operácia pri úradnej zmene pohlavia predstavuje veľkú ekonomickú a fyzickú záťaž, a porušuje rovnosť práv občanov zakotvenú v japonskej ústave.

Najvyšší súd v stredu potvrdil neústavnosť povinného odstraňovania reprodukčných orgánov. Nerozhodol však v prípade druhého podnetu, ktorý spochybňoval aj ústavnosť toho, že transsexuálne osoby musia podstupovať aj chirurgické zákroky na zmenu pohlavia, ktoré sú zamerané na úpravu fyzického zovňajšku a pohlavných znakov.

Tento podnet bol postúpený na ďalšie prerokovanie súdu nižšej inštancie.

image

Transrodovým šachistkám zakázali účasť na ženských turnajoch. Vraj majú vrodenú výhodu, lebo sú inteligentnejšie

Osoby, ktoré si chcú v Japonsku zmeniť pohlavie v oficiálnych dokumentoch a registroch, musia na základe neho najprv diagnostikovať s poruchou rodovej identity. Následne sú povinné podstúpiť operáciu, pri ktorej im odstránia reprodukčné orgány.

Túto prax dlhodobo kritizujú medzinárodné ľudskoprávne aj lekárske organizácie. Počas platnosti predmetného zákona podstúpilo v Japonsku zmenu pohlavia už viac než 10-tisíc osôb.

01 - Modified: 2024-05-02 11:00:00 - Feat.: - Title: Ježiš nezomrel na kríži, ale odišiel do Japonska plodiť deti a pestovať cesnak. Bizarný príbeh má potvrdzovať jeho hrobka 02 - Modified: 2024-04-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž prežil dve atómové bomby. Tsutomu Yamaguchi zažil bombardovanie Hirošimy aj Nagasaki 03 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 04 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 05 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 04:26