Príslušník elitnej dronovej jednotky ukrajinskej armády ukazuje na obrazovke na ruský tank. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina hlási nálet dronov na juhu krajiny, Rusko v Kurskej oblasti. Zasiahli infraštruktúru Kyjeva

27.10.2023, 08:04
Autor:
ČTKČTK

Ruská protivzdušná obrana v noci zostrelila dva drony nad Kurzkou oblasťou, ktorá hraničí s Ukrajinou, oznámilo ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax.

Ruské vojská zaútočili v noci na dnes dvoma vlnami bezpilotných lietadiel na Chersonskú a Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajiny. Päť zo šiestich dronov sa podarilo zostreliť, jeden dron zasiahol objekt infraštruktúry, uviedla dnes hovorkyňa ukrajinského veliteľstva Juh Natalja Humeňuková podľa agentúry Unian.

Ruská protivzdušná obrana v noci zostrelila dva drony nad Kurzkou oblasťou, ktorá hraničí s Ukrajinou, oznámilo ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax. Výbuch jedného z dronov pri meste Kurčatov, pri ktorom sa nachádza Kurská jadrová elektráreň, podľa dvoch ruských spravodajských kanálov poškodil fasádu skladu s jadrovým odpadom, napísala agentúra Reuters.

image

Kyjev na ceste do Európskej únie nechce výnimky, povedal Zelenskyj lídrom Únie

Samotná Kurská jadrová elektráreň podľa agentúry uviedla, že sa stala terčom útoku nie dvoch, ale troch dronov, ale útok si nevyžiadal žiadne obete, ani nespôsobil škody. Úroveň radiácie zostala normálna a elektráreň funguje ako obvykle.

Podľa informácií ruských kanálov Baza a Shot, ktoré majú dobré zdroje v bezpečnostných orgánoch, dva drony nevybuchli a tretí explodoval blízko skladu s jadrovým odpadom, uvádza Reuters. Pripomenul, že predchádzajúci útok dronu na Kurčatov hlásil gubernátor Kurskej oblasti 1. septembra.

Terajší nálet nasledoval deň potom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že terčom náletu ruských dronov v Chmelnyckej oblasti na západe krajiny bola pravdepodobne tamojšia jadrová elektráreň. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu nálet rozbil početné okná, ale nepostihol fungovanie elektrárne ani jej pripojenie k elektrickej sieti.

Zostrelenie piatich zo šiestich dronov medzitým potvrdilo ukrajinské letectvo, pod ktoré spadá protivzdušná obrana. Okrem dronov Rusi zaútočili aj raketou Iskander, ktorá zasiahla hasičskú strážnicu v meste Izjum v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Osem hasičov utrpelo zranenia, štyria boli hospitalizovaní, uviedol denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ministra vnútra a záchranárov.

image

Ruský útok na budovu hasičského zboru v Charkovskej oblasti si vyžiadal 8 zranených záchranárov

"Nepriateľ nás znovu skúšal nálety dronov. Zjavne hľadá novú taktiku," povedala hovorkyňa. Rusi sa podľa nej snažia nájsť spôsob, pri ktorom by útoky dronov boli maximálne účinné. Tentoraz vyslali dve vlny dronov, po troch kusoch, ale z celkovo šiestich dronov ukrajinská obrana päť zničila: dva nad Mykolajivskou a tri nad Chersonskou oblasťou.

"Žiaľ, zásah utrpel objekt infraštruktúry. Vznikol požiar, ale nejde o nič kritické, oheň je pod kontrolou. Zasahujú záchranári. Hlavné je, že sa ľuďom nič nestalo, "dodala Humeňuková bez ďalšieho spresnenia.

Ukrajinské sily vo štvrtok zaznamenali zvýšenú aktivitu ruských prieskumných dronov ako predzvesť nočného náletu. Od rozpútania vojny vlani vo februári ukrajinská obrana k 26. októbru zničila 5389 ruských dronov, dodal Unian s odvolaním sa na údaje generálneho štábu.

Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach operatívne overiť z nezávislých zdrojov.

01 - Modified: 2023-09-24 14:35:01 - Feat.: 1 - Title: Na ruský Kursk zaútčil ukrajinský dron. Zasiahnutá budova patrí podľa ukrajinských médií tajnej službe FSB 02 - Modified: 2023-08-20 10:03:32 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci útočili dronmi na tri oblasti Ruskej federácie, v Kursku škody utrpela staničná budova 03 - Modified: 2023-07-05 09:12:21 - Feat.: 1 - Title: Ruská Belgorodská a Kurská oblasť informujú o ostreľovaní ukrajinskou armádou, žena utrpela zranenia
01 - Modified: 2024-05-13 08:39:36 - Feat.: - Title: Blanár v Južnej Kórei hovoril aj o zbraniach, ktoré dodáva KĽDR do Ruska 02 - Modified: 2024-05-13 08:10:57 - Feat.: - Title: Počet obetí po zásahu bytovky v Belgorode stúpol na 15 03 - Modified: 2024-05-13 08:35:58 - Feat.: - Title: Kremeľ manipuluje ruských Nemcov. Príslušníkov „neviditeľnej“ menšiny môže byť až šesť miliónov 04 - Modified: 2024-05-13 07:02:38 - Feat.: - Title: Rusi majú na severe Ukrajiny taktický úspech. Nepriateľ sa nepozerá na vlastné straty, hlási Kyjev 05 - Modified: 2024-05-13 05:30:31 - Feat.: - Title: Americký vojak zadržaný vo Vladivostoku podal odvolanie proti väzbe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 10:50