Cenu Európskej únie za ľudské práva a slobodu myslenia získali v roku 2012 Nasrín Sotudíová a Džafar Panahí, ktorí sú zobrazení na ilustrácii v Európskom parlamente. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Iráne opäť zatkli známu právničku a bojovníčku za ľudské práva Nasrín Sotudíovú

30.10.2023, 11:26
Autor:
ČTKČTK

Zatknutie prominentnej právničky, ktorú v roku 2012 Európsky parlament vyznamenal Sacharovovou cenou, potvrdila aj iránska agentúra Fars. Dôvodom zatknutia bolo, že Sotudíová na sebe nemala šatku.

Známa iránska bojovníčka za ľudské práva Nasrín Sotudíová bola v nedeľu zatknutá, keď sa zúčastnila na pohrebe sedemnásťročného dievčaťa, ktoré podľa aktivistov zomrelo po strete s mravnostnou políciou kvôli nenasadenému hidžábu. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na manžela zadržanej právničky.

Video: Armita Geravand: Iránske dievča upadlo do kómy po nastúpení do vlaku bez hidžábu

"Moja manželka bola zatknutá na pohrebe Armíty Gerávandovej spoločne s mnohými ďalšími účastníkmi," uviedol Rezá Chandan, podľa ktorého bola Sotudíová pri zatýkaní zmlátená. Niektorí zadržaní boli následne prepustení, ale ďalší, vrátane Sotudíovej, zostávajú vo väzbe, dodal Chandan.

Zatknutie 60-ročnej prominentnej právničky, ktorú v roku 2012 Európsky parlament vyznamenal Sacharovovou cenou, potvrdila aj iránska polooficiálna agentúra Fars. Dôvodom zatknutia bolo, že Sotudíová na sebe nemala šatku, dodala agentúra.

V minulosti Sotudíová zastupovala väzňov svedomia, mladistvých čeliacich trestu smrti či ženy, ktoré demonštrovali proti povinnosti nosiť hidžáb, teda šatku, ktorou si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt.

image

V Iráne zomrela 16-ročná tínedžerka. Pred mesiacom upadla do kómy po zásahu mravnostnej polície

V posledných rokoch bola právnička opakovane zadržaná a odsúdená na tresty väzenia, okrem iného za šírenie nepriateľskej propagandy, sprisahania s cieľom poškodiť bezpečnosť štátu či za urážku najvyššieho duchovného vodcu.

V nedeľu sa Sotudíová zúčastnila pohrebu študentky Gerávandovej, ktorá ležala v kóme v nemocnici po tom, čo ju začiatkom mesiaca v teheránskom metre zastavila mravnostná polícia kvôli nenasadenému hidžábu. Incident v metre zostáva nevyjasnený.

Úrady tvrdia, že Gerávandove zranenia utrpela, keď omdlela, stratila rovnováhu a udrela sa do hlavy. Podľa ľudskoprávnych aktivistov bolo ale dievča, pochádzajúce z kurdskej oblasti Iránu, zranené pri zásahu členov mravnostnej polície, ktorá vymáha nosenie šatky na verejnosti.

Prípad pripomína úmrtie mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vlani v septembri vo väzbe po zatknutí mravnostnou políciou údajne kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb. Aj tento incident sprevádza nejasnosti.

Podľa polície utrpela infarkt, podľa rodiny a ďalších zdrojov ale zomrela na následky policajnej brutality. Jej smrť vyvolala v Iráne rozsiahle protesty a širokú kritiku zo zahraničia.

01 - Modified: 2024-05-09 08:33:46 - Feat.: - Title: Irán zmení svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael, vyhlásil poradca najvyššieho vodcu 02 - Modified: 2024-05-07 14:32:59 - Feat.: - Title: Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vyzval Irán na prijatie krokov k posilneniu spolupráce 03 - Modified: 2024-05-07 13:20:24 - Feat.: - Title: Iránske súdy odsúdili muža na smrť za internetové príspevky z roku 2022 04 - Modified: 2024-05-01 18:35:00 - Feat.: - Title: Duchovný vodca Iránu Chameneí sa vyslovil za "vrátenie Palestíny Palestínčanom" 05 - Modified: 2024-05-01 05:20:00 - Feat.: - Title: Úrady v Iráne si predvolali tvorcov filmu, ktorý sa má premietať v Cannes
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 10:42