Rodinní príslušníci kladú kvety k pamätníku obetí, ktoré zahynuli po ruskom raketovom útoku na dedinu Hroza v Charkovskej oblasti. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Na ukrajinskú obec Hroza útočilo Rusko. Podľa OSN existujú k tomuto dohadu dostatočné dôvody

31.10.2023, 15:18
Autor:
ČTKČTK

Išlo o jeden z najhorších vzdušných úderov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Existujú dostatočné dôvody domnievať sa, že raketu na ukrajinskú obec Hroza na začiatku októbra vystrelili ruské ozbrojené sily, pričom v čase útoku neboli na mieste vojaci ani iné legitímne vojenské ciele.

Vo svojej správe to dnes uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Pri vzdušnom údere na Hrozu zahynulo skraje októbra podľa neho 59 ľudí, útok zasiahol miestnu kaviareň, kde si práve desiatky ľudí pripomínali pamiatku padlého ukrajinského vojaka. Moskva predtým zodpovednosť za smrť civilistov odmietla.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vyslal na miesto tragédie v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny terénny tím, aby úder vyšetril.

image

Počet mŕtvych v ukrajinskej dedine Hroza stúpol na 55. Rozviedka sa domnieva, že útok navádzali kolaboranti

Misia OSN pre monitorovanie ľudských práv na Ukrajine (HRMMU) podnikla dve cesty do Hrozy, kde jej členovia preskúmali miesto tragédie a vypočuli 35 ľudí vrátane miestnych obyvateľov, preživších, zdravotníkov alebo pracovníkov márnice.

"Všetci zabití - 36 žien, 22 mužov a osemročný chlapec - boli civilisti, ktorí sa zúčastnili recepcie po pohrebe miestneho muža, príslušníka ukrajinských ozbrojených síl. Výbuch úplne zničil kaviareň a malý obchod," uvádza OHCHR v správe, ktorá opisuje devastujúci dopad úderu na obec.

Kvôli útoku, ktorý ukrajinské úrady už skôr pripísali ruskej armáde, prišlo 15 miestnych rodín o dvoch alebo aj viacerých členov. Išlo o jeden z najhorších vzdušných úderov čo do počtu civilných obetí od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Výbuch spôsobila strela Iskander 

"Analýza rozsahu škôd a zvyškov zbrane nájdených na mieste ďalej naznačuje, že výbuch pravdepodobne spôsobila strela Iskander," uviedol ďalej OHCHR, ktorý upozornil, že ide o balistickú strelu krátkeho doletu vyrábanú Ruskou federáciou a bežne používanou ruskou armádou pri útokoch na Ukrajine.

Kyjev túto zbraň podľa OHCHR vo svojom arzenále nemá.

image

Rusko vyrába kindžaly a iskandery vďaka súčiastkam zo Západu, tvrdí investigatívny portál

Úrad tiež pripomína výroky ruského zástupcu pri OSN Vasiľa Nebenzja, ktorý síce výslovne nepriznal zodpovednosť za úder, ale počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN 9. októbra tvrdil, že v Hroze pochovávali "vysokopostaveného ukrajinského nacionalistu", na pohrebe sa podľa neho "zúčastnilo mnoho jeho neonacistických komplicov" a ďalej vyhlásil, že ukrajinskí vojaci budú legitímnym cieľom ruskej armády kdekoľvek.

Porušenie medzinárodného humanitárneho práva

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva dospel k záveru, že Rusi buď neurobili všetko, čo bolo možné, aby si overili, že miesto bolo legitímnym vojenským cieľom, alebo sa zámerne zamerali na civilistov či civilné objekty.

"V oboch prípadoch by išlo o porušenie medzinárodného humanitárneho práva," upozornil OHCHR, ktorý vyzval Moskvu, aby útok transparentne vyšetrila, potrestala zodpovedné osoby, prijala opatrenia na zabránenie podobným úderom v budúcnosti a rodinám obetí poskytla zodpovedajúce odškodné.

image

Borrell a Guterres odsúdili štvrtkový útok v Charkovskej oblasti, zomrelo pri ňom 51 ľudí

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov deň po útoku podľa portálu Meduza opakoval tvrdenia Kremľa, že Rusi neútočia na civilné ciele, a vyhlásil, že vykonáva údery na "objekty vojenskej infraštruktúry, miesta sústredenia vojenského personálu a predstaviteľov vojenského velenia".

Moskva dlhodobo popiera, že by na Ukrajine zámerne cielila na civilistov, ale mnoho ich zomrelo pri ruských útokoch, ktoré zasiahli okrem iného obytné oblasti, energetické, prístavné alebo obilné zariadenia, podotkla agentúra Reuters.

01 - Modified: 2023-10-31 11:08:23 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj sa cíti zradený, je bez nálady, na poradách už nevtipkuje. Niektorí jeho poradcovia chcú rokovať 02 - Modified: 2023-10-31 10:48:00 - Feat.: 1 - Title: Rusi sa pri Dnepri dostávajú pod tlak, oblasť má udržať nový generál 03 - Modified: 2023-10-31 10:24:13 - Feat.: 1 - Title: Nepokoje v Dagestane ukazujú na rastúcu radikalizáciu v ruskej spoločnosti. Podnecuje ju aj vojna na Ukrajine 04 - Modified: 2023-10-31 07:45:30 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina vyradila z bojov už tristotisíc ruských vojakov, hlási generálny štáb 05 - Modified: 2023-10-30 05:49:44 - Feat.: 1 - Title: Stupňovanie konfliktu s Ruskom môže vyvolať jadrový stret, pohrozil Šojgu
01 - Modified: 2024-05-17 08:46:54 - Feat.: - Title: Situáciu na bojisku v Charkovskej oblasti sa podarilo stabilizovať, hlási Zelenskyj 02 - Modified: 2024-05-17 10:58:14 - Feat.: - Title: Ukrajina už nestíha zostreľovať rakety. Rusom vychádza nová taktika 03 - Modified: 2024-05-17 08:17:51 - Feat.: - Title: Bezpečnostné záruky predložené Západu v roku 2021 už nie sú aktuálne, tvrdí Lavrovov námestník 04 - Modified: 2024-05-17 10:39:33 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda zaútočila na prístavy v Čiernom mori, cielila aj na sklady s ropou 05 - Modified: 2024-05-16 20:41:44 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck zahynuli štyri ženy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 13:16