Pásmo Gazy. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Bombardovanie Gazy poškodilo desaťtisíce budov, ukazujú satelitné snímky

01.11.2023, 16:50
Autor:
ČTKČTK

Izrael spustil masívnu vlnu leteckých úderov v reakcii na útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktoré podľa izraelských zdrojov povraždilo či unieslo na 1 600 ľudí.

Izraelské bombardovanie Pásma Gazy od 7. októbra do konca minulého týždňa poškodilo či zničilo desaťtisíce domov, kde predtým žili státisíce ľudí, odhalili podľa zahraničných médií analýzy satelitných snímok.

Denník The New York Times uvádza, že na severe Gazy sa zdala byť zasiahnutá najmenej štvrtina domov. Zábery svedčili tiež o pokračujúcom bombardovaní juhu pásma, kam sa podľa Izraela malo presunúť civilné obyvateľstvo.

Izrael spustil masívnu vlnu leteckých úderov v reakcii na útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktoré podľa izraelských zdrojov povraždilo či unieslo na 1 600 ľudí. Len počas prvého týždňa novej vojny izraelské letectvo zhodilo 6-tisíc bômb na Pásmo Gazy, ktoré má menšiu rozlohu ako Praha.

Odhad škôd citovaný denníkom NYT priniesla dvojica amerických výskumníkov na základe záberov satelitu Sentinel-1, ktorý patrí pod európsky projekt Copernicus.

Jamon Van Den Hoek a Corey Scher dospeli k záveru, že od 7. októbra bombardovanie poškodilo alebo zničilo 38 200 až 44 500 budov. Posledné analyzované snímky pochádzali z nedele 29. októbra.

Najväčšie škody sú koncentrované na severe Pásma Gazy, teda v meste Gaza a lokalitách ďalej na sever, ako je mesto Bajt Hanún.

Analýza však odhalila tiež čerstvé škody južne od údolia Vádí Gaza, teda v oblasti, kam Izrael odporučil odísť ľuďom zo severu. Od 25. októbra tu údery poškodili mnohé obytné budovy, pekáreň či mešitu, píše NYT.

"Akokoľvek ide iba o odhad, satelitná analýza poukazuje na ohromnú ničivosť izraelskej leteckej kampane, ktorá sa stala jednou z najintenzívnejších v 21. storočí," napísal denník.

Zábery zo satelitu Sentinel-1 priebežne analyzuje tiež magazín The Economist, podľa ktorého daná družica nad Gazou prelieta raz či dvakrát týždenne.

Odhaduje, že za prvé tri týždne novej vojny Izraela s Hamásom bombardovanie Gazy poškodilo bezmála 30-tisíc budov, teda asi 11 percent všetkých stavieb v oblasti. Poškodené budovy boli predtým domovom najmenej 280-tisíc ľudí, píše The Economist.

Magazín na svojom webe uvádza, že skutočný rozsah škôd je pravdepodobne vyšší, keďže všetky škody nie sú z vtáčej perspektívy viditeľné.

Miestne ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamásom tvrdí, že poškodených či zničených budov je najmenej 42 percent. "Skutočné číslo je pravdepodobne niekde medzi týmito údajmi," tvrdil The Economist.

Podľa palestínskych činiteľov si októbrové bombardovanie vyžiadalo vyše 8-tisíc mŕtvych. Izrael uvádza, že robí všetko pre to, aby minimalizoval civilné obete pri svojej snahe zničiť Hamas, nepopiera však, že jeho operácie zabíjajú aj civilistov.

01 - Modified: 2024-05-11 09:52:09 - Feat.: - Title: Operácia pokračuje. Izraelská armáda vyzvala na evakuáciu v ďalších oblastiach mesta Rafah 02 - Modified: 2024-05-10 19:32:03 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Pásme Gazy sú podľa Hamasu opäť na začiatku. Vedenie hnutia prehodnotí stratégiu 03 - Modified: 2024-05-10 10:00:07 - Feat.: - Title: Z Rafahu utieklo vyše 110-tisíc ľudí, uvádza OSN. Väčšina sa od začiatku vojny musela sťahovať aj päťkrát 04 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 05 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 19:04