Pápež František. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pápež František pôjde na tohtoročnú klimatickú konferenciu OSN v Dubaji

01.11.2023, 22:45
Autor:
ČTKČTK

Podľa pápeža cieľom tohtoročnej konferencie má byť prijatie povinných záväzkov týkajúcich sa obmedzení používania fosílnych palív a rozvoja obnoviteľných zdrojov.

Pápež František poletí na tohtoročnú klimatickú konferenciu OSN, ktorá sa uskutoční od 30. novembra do 12. decembra v Spojených arabských emirátoch.

Pápež to povedal v rozhovore, ktorý dnes odvysielala talianska stanica Rai 1. Je to vôbec prvýkrát, čo sa hlava katolíckej cirkvi zúčastní na klimatickej konferencii COP (Conference of the Parties).

Podľa pápeža cieľom tohtoročnej konferencie COP 28 má byť prijatie povinných záväzkov týkajúcich sa obmedzení používania fosílnych palív a rozvoja obnoviteľných zdrojov.

"Áno, pôjdem do Dubaja. Myslím, že odídem 1. decembra a budem tam do 3. decembra. Zostanem tam tri dni," uviedol pápež v odpovedi na otázku, či sa chystá zúčastniť tohtoročnej klimatickej konferencie.

Pápež František často vyzýva na väčšiu ochranu životného prostredia vo svojich prejavoch aj písomných dokumentoch. Urobil tak napríklad v encyklike, čo je jeden z najvýznamnejších pápežských dokumentov, ktorú s označením Laudate si vydal v roku 2015.

K téme sa pápež vrátil v októbrovom dokumente Laudate Deum. V časti nazvanej "Čo očakávať od COP 28 v Dubaji? "uviedol, že prechod na obnoviteľné zdroje energie a obmedzovanie fosílnych palív je stále príliš pomalý.

Politikov vyzval, aby prijali záväzky v energetickej oblasti, ktoré poslúžia na obmedzenie rastu priemernej teploty v porovnaní s predpriemyselnou érou do 1,5 stupňa. Takéto záväzky podľa hlavy katolíckej cirkvi musia byť efektívne a ľahko sledovateľné. Cieľom je odštartovať proces, ktorý má byť "drastický, intenzívny a rátajúci s podporou všetkých".

Podľa pápeža je odštartovanie takéhoto procesu jediným spôsobom, ako vrátiť medzinárodnej politike vierohodnosť. Považuje to tiež za konkrétny spôsob, "ako výrazne znížiť oxid uhličitý a včas sa vyhnúť horšiemu zlu".

Budúcnosť fosílnych zdrojov bude zrejme jeden z hlavných bodov konferencie, ktorá sa uskutoční v štáte, pre ktorý predaj ropy a plynu predstavuje jeden z hlavných príjmov. Ďalším bodom diskusie bude zrejme financovanie a využívanie kompenzačných mechanizmov pre chudobnejšie krajiny.

01 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 02 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 05 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:46