Vlny pri meste Penzance v britskej južnej oblasti Cornwall spôsobené búrkou Ciarán. FOTO: REUTERS
StoryEditor

K prielivu La Manche dorazila najhoršia búrka za desiatky rokov, má prvú obeť

02.11.2023, 08:20
02.11.2023, 10:14
Autor:
ČTKČTK

Vo Francúzsku Ciarán zasiahol najsilnejšie prímorský a najzápadnejší francúzsky departement Finistère, kde podľa miestnych médií pri pobreží zaznamenali vlnu vysokú 21 metrov.

K európskej pevnine dorazila búrka Ciarán, poryvy vetra na severozápade Francúzska v Pointe du Raz v Bretónsku v noci na dnešok dosiahli rýchlosť až 207 kilometrov za hodinu, informujú meteorológovia.

Výrazne obmedzená je trajektová doprava cez Lamanšský prieliv, na juhu Anglicka platia povodňové výstrahy. V Anglicku je obmedzená železničná doprava a lietadlá nelietajú na britské ostrovy Guernsey a Jersey blízko Francúzska.

Francúzsky departement Finistère zase načas vydal zákaz používania ciest kvôli opadaným stromom, elektrickému a telefonickému vedeniu. Spadnutý strom vo Francúzsku spôsobil úmrtie vodiča kamióna.

Búrka na britských ostrovoch v Lamanšskom prielive bude podľa očakávania najhoršia za posledných 36 rokov, píše stanica BBC. Na Jersey sú zatvorené prímorské cesty, letiská a neotvoria ani školy. Pozdĺž južného pobrežia ostrova je rozmiestnených viac než dvesto tonových vriec s pieskom.

Úrady na ostrove, aj na susednom Guernsey, žiadajú miestnych, aby nehromadili potraviny zo supermarketov.

Vo Francúzsku Ciarán zasiahol najsilnejšie prímorský a najzápadnejší francúzsky departement Finistère, kde podľa stanice BFMTV pri pobreží zaznamenali vlnu vysokú 21 metrov. Hasiči už majú za sebou stovky zásahov a v oblasti bolo vopred evakuovaných 43 rodín.

V najväčšom meste departementu Brestu vietor v noci na dnes porazil žeriav a s rýchlosťou 156 kilometrov za hodinu prekonal 36-ročný rekord. Na sociálnych sieťach sa objavuje niekoľko videí z noci, na ktorých sú vidieť spadané stromy v meste.

Zatiaľ jednu obeť má Ciarán vo francúzskom departemente Aisne, na kamión tam spadol strom a vodič nehodu neprežil, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na hasičov.

V Británii celkovo zatvorilo najmenej tristo škôl, z toho najviac v grófstvách Devon a Cornwall na juhozápadnom cípe Anglicka, kde je tiež značne obmedzená železničná doprava a sedemtisíc domácností len v Cornwalle je bez prúdu. Spoločnosti Southern, Gatwick Express a Thameslink, ktoré zabezpečujú vlakovú dopravu južne od Londýna, svojich cestujúcich požiadali, aby pokiaľ možno pracovali z domova.

"Trampolína teraz prichádza na koľaj číslo štyri," napísala v humornom príspevku na sieti X prepravná spoločnosť Southeastern k fotografii, na ktorej koľajisko blokuje trampolína unesená vetrom z niektorej záhrady.

01 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-04-27 17:21:07 - Feat.: - Title: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom 03 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 04 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:40