Osobitný predstaviteľ Európskej Únie pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom Miroslav Lajčák. FOTO: HN/Marek Kmeť
StoryEditor

Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom

07.11.2023, 07:06
Autor:
TASRTASR

Európska únia i Spojené štáty naliehajú na Kosovo i Srbsko, aby implementovali dohody, ktoré srbský prezident Aleksandar Vučič a Kurti dosiahli vo februári a marci.

Osobitný predstaviteľ Európskej Únie pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom Miroslav Lajčák začal v pondelok neočakávanú dvojdňovú návštevu Kosova, aby rokoval s tamojšími lídrami o ďalších krokoch pri rokovaniach o normalizácii vzťahov so Srbskom.  Informuje o tom agentúra AP.

Lajčák sa v Kosove stretol s podpredsedom vlády Besnikom Bislimim, ktorý je zároveň hlavným vyjednávačom Kosova v rokovaniach so Srbskom.

Táto návšteva nadväzuje na nedávne stretnutie predstaviteľov Kosova a Srbska s európskymi lídrami v Bruseli a "na potrebu úplnej bezodkladnej a bezpodmienečnej implementácie Dohody o ceste k normalizácii, " uviedol Lajčák na sociálnej sieti X.

Počas návštevy Kosova sa tento osobitný predstaviteľ EÚ plánuje stretnúť aj s kosovským premiérom Albinom Kurtim.

Rokovania o normalizácii vzťahov Kosova so Srbskom, od ktorého sa Kosovo odtrhlo v roku 2008, neprinášajú pokrok. Obe krajiny totiž odmietli koncom októbra v Bruseli pristúpiť na kompromis a podpísať dohodu, ktorú dosiahli vo februári.

Srbsko aj Kosovo chcú vstúpiť do Európskej únie. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell ich však upozornil, že odmietanie kompromisu by mohlo ohroziť ich šance na vstup do EÚ.

Európska únia i Spojené štáty naliehajú na Kosovo i Srbsko, aby implementovali dohody, ktoré srbský prezident Aleksandar Vučič a Kurti dosiahli vo februári a marci. Vučič a Kurti si však navzájom neveria a ani jeden z nich nechce ustúpiť ako prvý, kým nemá záruku, že druhú strana ustúpi taktiež, píše AP.

image

Šéf srbskej tajnej služby známy väzbami na Kremeľ odstúpil po tom, čo sa stal v lete terčom sankcií USA

Vučič dal pritom jasne najavo, že Srbsko neuzná nezávislosť Kosova ani jeho členstvo v Organizácii Spojených národov.

EÚ a USA tiež naliehajú na Kosovo, aby povolilo vytvorenie združenia samospráv, kde je väčšinovo zastúpené srbské obyvateľstvo. Tie majú koordinovať činnosti v oblasti vzdelávania, zdravotníctva, územného plánovania a hospodárskeho rozvoja na severe Kosova, kde žijú prevažne etnickí Srbi. Kurti sa však obáva, že takéto združenie by bolo krokom k vytvoreniu malého srbského štátu s rozsiahlou autonómiou.

Napätie medzi Srbskom a Kosovom sa vystupňovalo koncom septembra, keď na severe Kosova prišlo k prestrelke medzi srbskými ozbrojencami a kosovskou políciou, pri ktorej prišli o život štyria ľudia.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 05 - Modified: 2024-04-06 12:51:13 - Feat.: - Title: V prípade smrti dvojročného dievčaťa zadržali srbské úrady ďalších dvoch podozrivých
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:56