Britský kráľ Charles III prednesie prejav počas štátneho otvorenia parlamentu v sále Snemovne lordov v Londýne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Britský kráľ predstavil priority vlády, tá chce podporiť rast ekonomiky

07.11.2023, 14:04
Autor:
ČTKČTK

Britská vláda sa v prejave zaviazala, že prijme zodpovedné rozhodnutia o výdavkoch a pôžičkách, aby pomohla znížiť úroveň inflácie.

Britský kráľ Karol III. dnes prvýkrát v úlohe panovníka začal nové zasadacie obdobie parlamentu prednesom legislatívneho programu vlády. Konzervatívny premiér Rishi Sunak a jeho kabinet sa chcú zamerať na oživenie ekonomiky po prepade spôsobenom pandémiou covidu-19 a vojnou na Ukrajine.

Okrem toho chcú sprísniť tresty za znásilnenie či postupne zvýšiť minimálny vek pre nákup cigariet.

Kráľ Karol tradičný prejav prečítal prvýkrát už vlani, ale vtedy ešte v úlohe princa, keď zastupoval svoju matku, už zosnulú kráľovnú Alžbetu II., ktorá v tom čase bola zdravotne indisponovaná. Kráľovná Alžbeta zomrela vo veku 96 rokov vlani v septembri.

Zodpovedné rozhodnutia o výdavkoch a pôžičkách

"Vplyv covidu-19 a vojny na Ukrajine vytvorili pre Spojené kráľovstvo významné dlhodobé výzvy. Preto je prioritou mojej vlády urobiť ťažké, ale nevyhnutné dlhodobé rozhodnutia, ktoré túto krajinu zmenia k lepšiemu, "stálo vo vládnom texte prečítanom kráľom.

Britská vláda sa v prejave zaviazala, že prijme zodpovedné rozhodnutia o výdavkoch a pôžičkách, aby pomohla znížiť úroveň inflácie. Z prejavu vyplynulo, že konzervatívny kabinet pravdepodobne čoskoro nezníži dane.

image

Karol III. sa v Keni stretol s predstaviteľmi iných náboženstiev

Minister financií Jeremy Hunt minulý mesiac uviedol, že by síce rád znížil dane v období pred celoštátnymi voľbami, ktoré sa očakávajú v roku 2024, ale takýto krok by mal podľa neho v súčasnosti inflačný charakter.

Vláda v prejave naznačila, že bude pokračovať v sprísňovaní trestov pre páchateľov znásilnenia. Chce tiež vytvoriť "generáciu bez fajčenia" tým, že obmedzí predaj tabakových výrobkov a predaj aj marketing elektronických cigariet deťom.

Tieto právne predpisy majú zabezpečiť, aby sa nikdy nepredávali cigarety deťom, ktorým je v súčasnosti 14 rokov alebo menej. V snahe získať mladších voličov vláda tiež uviedla, že bude pokračovať v reformách trhu s bývaním.

Británia vstúpila do volebného obdobia

Prejav sa dotkol tiež vojen na Ukrajine a v Pásme Gazy. "Moji ministri budú úzko spolupracovať s medzinárodnými partnermi na podpore Ukrajiny, posilnení NATO a riešení najnaliehavejších bezpečnostných výziev. Vláda je podľa príhovoru tiež "odhodlaná bojovať proti antisemitizmu".

image

Násilnosti koloniálnej správy voči Keňanom nemožno ospravedlniť, vyhlásil britský kráľ Karol III.

Podľa Reuters prejav naznačoval, že Británia už vstúpila do volebného obdobia. Sunak v budúcom roku zvedie ťažký boj o získanie voličov, keďže opoziční labouristi majú v prieskumoch verejnej mienky zhruba dvadsaťbodový náskok.

Jeho strana sa zmieta v obvineniach zo sexuálnych škandálov, je pod drobnohľadom kvôli svojim krokom počas pandémie covidu-19 a je hlboko rozdelená ohľadom svojej predvolebnej stratégie. Sunak však dúfa, že jeho program môže situáciu zvrátiť.

Šéf labouristov Keir Starmer vo vyhlásení ku kráľovmu prejavu, ktoré bolo vydané v noci, uviedol, že konzervatívci stále ponúkajú to isté.

"Krajina stojí pred voľbou medzi premenovanou Labouristickou stranou, ktorá chce zmeniť krajinu prostredníctvom vzrušujúceho programu dlhodobých reforiem, a toryovskou stranou, ktorá sa vyznačuje iba trikmi, rozdelením a ďalšími rovnakými krokmi," povedal.

01 - Modified: 2024-05-03 05:41:07 - Feat.: - Title: Posledný veľký test pred voľbami v Británii: Vládnuci konzervatívci si pripisujú ťažké straty 02 - Modified: 2024-05-02 18:37:54 - Feat.: - Title: Britský policajt sa priznal k podpore Hamasu na sociálnych sieťach 03 - Modified: 2024-04-30 11:19:04 - Feat.: - Title: Britský kráľ Karol III. sa vrátil k plneniu verejných povinností, navštívil nemocnicu v Londýne 04 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách 05 - Modified: 2024-04-30 08:30:00 - Feat.: - Title: Najbohatší Róm Británie prelomil mlčanie. Narodil sa v karavane, teraz má miliardové impérium a žije v sídle v Monaku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 11:04