FOTO: REUTERS/IDF
StoryEditor

Podľa vysokého komisára OSN pre ľudské práva páchajú vojnové zločiny Hamas aj Izrael

09.11.2023, 10:19
Autor:
TASRTASR

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovane vyhlásil, že žiadne prímerie neuzavrie, kým Hamas neprepustí zajatcov. Hamas tvrdí, že neprestane bojovať, kým bude Gaza pod útokom.

Obe strany sa dopustili vojnových zločinov v konflikte medzi radikálnym hnutím Hamas a Izraelom, ktorý vypukol pred viac ako mesiacom, keď palestínski ozbrojenci prepadli juh Izraela a zavraždili pri tom 1400 ľudí a uniesli zhruba 240 ďalších. Pri návšteve hraničného priechodu Rafah medzi Pásmom Gazy a Egyptom to v stredu uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk, informoval dnes portál BBC News.

"Zverstvá, ktoré spáchali palestínske ozbrojené skupiny 7. októbra, boli ohavné, brutálne a šokujúce, a boli to vojnové zločiny, rovnako ako pokračujúce zadržiavanie rukojemníkov," povedal Volker Türk na egyptskom prechode Rafáh. "Kolektívne trestanie palestínskych civilistov zo strany Izraela je tiež vojnovým zločinom, rovnako ako nezákonná násilná evakuácia civilistov," dodal

Pri izraelskom ostreľovaní Pásma Gazy zomrelo od 7. októbra cez 10 500 Palestínčanov, vrátane viac ako 4300 detí, uviedli v stredu úrady spravované hnutím Hamas. Tieto údaje z vojnovej zóny nie je možné nezávisle overiť.

image

Kým ľudia v Gaze trpia, oni si užívajú luxus v zahraničí. Vodcovia Hamasu majú na účtoch miliardy

Türk hovoril o humanitárnej pomoci, ktorá bola dodaná cez Rafah. "Toto životne dôležité záchranné lano bolo nespravodlivo a nehorázne stenčené," vyhlásil. Cez prechod doteraz prešlo viac ako 560 nákladných vozidiel s pomocou. Prevádzka na prechode Rafah bola obnovená 21. októbra, nefunguje však každý deň a obyvatelia Pásma Gazy podľa humanitárnych organizácií pomoc zúfalo potrebujú.

Türk pri návšteve prechodu obe strany konfliktu vyzval na uzavretie humanitárneho prímeria, ktoré má podľa neho obsahovať tri ľudskoprávne imperatívy. Ide o "dodávku dostatočnej humanitárnej pomoci do Gazy, prepustenie rukojemníkov a realizáciu trvalého ukončenia okupácie". "Spadli sme do priepasti a takto to ďalej nejde. Činy jednej strany neospravedlňujú činy strany druhej," povedal vysoký komisár OSN pre ľudské práva.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovane vyhlásil, že žiadne prímerie neuzavrie, kým Hamas neprepustí zajatcov. Hamas tvrdí, že neprestane bojovať, kým bude Gaza pod útokom.

"Aj v kontexte 56 rokov trvajúcej okupácie je situácia najnebezpečnejšia, akej sme čelili pre ľudí v Gaze, v Izraeli, na Západnom brehu Jordánu, ale aj v regióne," povedal Türk.

01 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 02 - Modified: 2024-05-09 20:36:16 - Feat.: - Title: Po útoku pripisovanom židovským osadníkom úrad OSN zatvára pobočku v Jeruzaleme 03 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA 04 - Modified: 2024-05-09 17:56:59 - Feat.: - Title: Hnutie Hamas vyzvalo na zastavenie leteckých dodávok humanitárnej pomoci. Pri nehode zomreli ľudia 05 - Modified: 2024-05-09 17:20:45 - Feat.: - Title: Rozsiahly útok na Rafah nepovedie k porážke Hamasu, uviedol Biely dom. V oblasti už zúria boje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 06:44