Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Svoju obeť hodiny mučil, potom ju udusil. Zločin vykúpil krvou, obhajuje Kremeľ Putinovu milosť pre vraha

10.11.2023, 15:35
Autor:
ČTKČTK

Vladislav Kaňus mal podľa rozsudku stráviť 17 rokov vo väzenskom tábore s prísnym režimom za vraždu svojej bývalej priateľky. Jej matka Vera Pechtelevová hovorí o bezradnosti.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina dnes obhajoval rozhodnutie hlavy štátu udeliť milosť odsúdenému vrahovi mladej študentky, ktorý svoju vinu podľa Kremľa zmyl na bojisku.

Na prípad nedávno v médiách upozornila pobúrená matka Very Pechtelevovej, podľa ktorej sa vrah jej 23-ročnej dcéry chváli na sociálnych sieťach fotografiami v uniforme a užíva si vojenský život.

Vladislav Kaňus mal podľa rozsudku stráviť 17 rokov vo väzenskom tábore s prísnym režimom za vraždu svojej bývalej priateľky, ktorú v januári 2020 hodiny mučil, kým ju udusil.

Platia za zločiny krvou na bojisku

Putinov hovorca Dmitrij Peskov - bez toho, aby spomenul Kaňusovo meno - podľa portálu Meduza uviedol, že prezidentovu milosť možno získať dvoma spôsobmi.

Štandardná cesta spočíva v tom, že milosť odporučí hlave štátu reťazec príslušných úradov: od väzenskej správy cez vedenie regiónu a federálneho okruhu a centrálnej komisii pre tieto prípady až po prezidentskú kanceláriu.

Druhou možnosťou je podľa Peskova, že "svoju vinu vykúpi krvou". Hovorca Kremľa dodal, že to sa týka aj ľudí odsúdených za najťažšie zločiny. "Platia za zločiny krvou na bojisku, v útočných brigádach, pod paľbou," dodal. Ďalšie vyjadrenie prezidentov hovorca odmietol.

Kaňus pred súdom, ktorý sa skončil vlani v júli, svoju vinu nepriznal. Tento rok v júli si rozsudok vypočula aj pätica policajtov, ktorí ignorovali telefonáty Kaňusových susedov znepokojených krikom trýznenej obete. Policajti podľa portálu vyviazli bez skutočného potrestania: Za nedbanlivosť dostali podmienečné tresty.

Boj s veternými mlynmi

"Nie som sama. Verte, že takýchto matiek sú aspoň stovky. Žijeme v rôznych miestach našej rozľahlej krajiny. Niekto sa bojí, niekto nechce (zverejniť svoj príbeh), niekto rezignoval, niekto kvôli premlčaniu (zločinu) nemá fyzickú ani morálnu silu," povedala Oxana Pechtelevová nezávislému portálu Bereg.

Uvedomuje si, že sama bojuje s veternými mlynmi. "Nikto nám nepomôže, nikto nás nevypočuje," povedala. "Všetky štátne médiá" podľa nej mlčia a prezident, ako potvrdila jeho kancelária, "omilostil vraha, mučiteľa, netvora", a to ešte pred odvolacím procesom.

Meduza pripomenula, že väzňov aktívne verbovala do svojich radov žoldnierska Wagnerova skupina. Novým žoldnierom niekdajší líder skupiny Jevgenij Prigožin sľuboval, že po pol roku služby dostanú od hlavy štátu milosť.

Neskôr vyšlo najavo, že väzni boli tajným výnosom omilostení ešte skôr, ako ich poslali do vojny. Oficiálne sa neuvádzajú žiadne čísla, ktoré by dokazovali, koľko odsúdených bolo naverbovaných do vojny a omilostených.

Neuvádzajú sa ani žiadne údaje, z ktorých by vyplývalo, koľko trestancov prišlo vo vojne o život a koľko z nich sa vrátilo z vojny domov. Ale z rôznych končín Ruska prichádzajú správy o tom, že bývalí trestanci po návrate z bojov páchajú znovu zločiny, a to aj tie najťažšie, dodal portál Bereg.

01 - Modified: 2024-05-21 21:23:06 - Feat.: - Title: Európska únia bude musieť vrátiť Rusku, čo mu ukradla, vyhlásil ruský diplomat k zmrazeným aktívam 02 - Modified: 2024-05-21 17:58:32 - Feat.: - Title: Miliardár Mordašov vyzýva ruské firmy, aby vytvorili alternatívu k softvéru SAP 03 - Modified: 2024-05-21 16:23:50 - Feat.: - Title: Iskandery aj Kindžaly. Na juhu Ruska sa začalo cvičenie s taktickými jadrovými zbraňami 04 - Modified: 2024-05-21 14:57:38 - Feat.: - Title: Podľa Tuska za požiarom vo Varšave pravdepodobne stáli ruské tajné služby. Zlepšíme bezpečnosť hraníc, sľubuje 05 - Modified: 2024-05-21 13:43:02 - Feat.: - Title: Bývalého ruského veliteľa Popova zadržali pre podozrenia z podvodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. máj 2024 00:22