Ilustračná fotografia. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Austrálčana zovrel do čeľustí krokodíl. Zachránil sa tým, že ho uhryzol do oka

13.11.2023, 07:39
Autor:
ČTKČTK

Odborník na krokodíly uhryznutie ako spôsob obrany neodporúča - aj keď je známych niekoľko prípadov, keď to zabralo.

Ak krokodíl zovrie človeka do čeľustí, je šanca na prežitie veľmi malá. Teraz sa medzi týchto šťastlivcov zaradil Austrálčan Colin Deveraux, chovateľ dobytka zo Severného teritória, ktorý sa ubránil útoku slanovodného krokodíla tým, že ho uhryzol do oka.

Ako informoval spravodajský portál The New York Times, Deveraux pracoval blízko rieky Finniss južne od Darwinu, keď na neho zaútočil trojmetrový slanovodný krokodíl. "Urobil som dva kroky a on ma chytil za pravú nohu," povedal austrálskej stanici ABC. "Okamžite so mnou začal triasť ako s hadrovou bábikou. "

Nasledoval boj, keď sa ho krokodíl snažil stiahnuť do vody a Colin Deveraux sa ho podľa svojich slov pokúšal kopnúť ľavou nohou. Krokodíl ho ale ťahal hlbšie do vody. V tej chvíli sa mu "viac-menej náhodou" podarilo chytiť medzi zubami kožnaté očné viečko. "Podarilo sa mi ho uhryznúť," povedal. "Trhol som zubami a pustil ho. "

Krokodíla jeho protiútok zjavne zaskočil. Deveraux sa mu dokázal vymaniť a utekal do auta. Jeho brat ho potom odviezol 130 kilometrov do najbližšej nemocnice.

image

Krokodíly priťahuje plač malých detí, zistila štúdia

Odborník na krokodíly Brandon Sideau, ktorý má databázu viac ako osemtisíc zaznamenaných krokodílích útokov, však uhryznutie ako spôsob obrany neodporúča - aj keď je známych niekoľko prípadov, keď to zabralo, väčšinou v Afrike.

"Nie sú to čisté zvieratá," povedal. "Uhryznutie je dobrý spôsob, ako chytiť nejaký žalúdočný vírus." Najlepšou taktikou podľa neho je držať sa v úctivej vzdialenosti od nebezpečnej vody, zvlášť v oblastiach, ako je Severné teritórium, kde sa krokodíly bežne vyskytujú.

"Nikdy nechoďte do vody, ak si nie ste na sto percent istí, že v nej nie sú krokodíli, pretože päťmetrový slanovodný krokodíl dokáže zostať dokonale ukrytý tri hodiny aj v dosť plytkej vode bez toho, aby vydal akýkoľvek zvuk alebo sa pohol," dodal Brandon Sideau.

01 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X 02 - Modified: 2024-04-24 08:17:27 - Feat.: - Title: V Austrálii po raziách zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole 03 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 04 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca 05 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:51