Na satelitnej snímke americkej spoločnosti Maxar Technologies sú nemocnica Šifá a jej okolie v meste Gaza. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Všetky nemocnice na severe Pásma Gazy sú mimo prevádzky, tvrdia miestne úrady

13.11.2023, 13:21
Autor:
ČTKČTK

Izrael stále neumožňuje dodávky paliva, ktoré potrebujú aj sanitky či autá pre rozvoz potravín. Izrael tvrdí, že v oblasti je palív dosť a že ho využíva Hamas pre svoje potreby a útoky proti Izraelu.

V nemocnici Šífa v meste Gaza zomrelo už 34 pacientov vrátane siedmich novorodencov, tejto najväčšej nemocnici v palestínskom Pásme Gazy v sobotu došlo palivo do generátorov elektriny, ktorá je potrebná pre prevádzku životne dôležitých prístrojov.

Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na úrady v Gaze, ktoré spravuje hnutie Hamas. Tie dnes tiež uviedli, že mimo prevádzky sú už všetky nemocnice na severe Pásma Gazy, vrátane ďalšej veľkej nemocnice Kuds v meste Gaza.

VIDEO: Nemocnica Šífa prestala fungovať v dôsledku výpadku elektriny

"Bohužiaľ, nemocnica (Šífa) už nefunguje ako nemocnica," napísal tiež v nedeľu na sieti X Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorej sa podľa neho podarilo obnoviť spojenie so zdravotníkmi v tejto nemocnici.

Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na riaditeľa nemocnice, je tam teraz asi 650 pacientov, 500 zdravotníkov a 2500 ľudí, ktorí v nej hľadali úkryt pred masívnym izraelským bombardovaním.

Náročný presun pacientov

Pred príchodom izraelskej armády, ktorá v okolí nemocnice Šífa už niekoľko dní zvádza boje s ozbrojencami z Hamasu, bolo podľa AP v tejto nemocnici asi 1500 pacientov, rovnaký počet zdravotníkov a 15-tisíc utečencov.

Izraelská armáda nechala cez víkend odísť tisíce ľudí, vrátane ľahko zranených. Vážne zranení pacienti a novorodenci umiestnení v inkubátoroch sa ale z nemocnice len tak nedostanú. Po tom, čo nemocnici došlo palivo, premiestnili zdravotníci novorodenca na bežné lôžka.

Izraelská armáda v sobotu sľúbila, že pomôže s evakuáciou najmenších detí z nemocnice. V nedeľu však uviedla, že na pláne pre evakuáciu detí sa stále pracuje.

image

Napätie okolo palestínskej nemocnice Šifá. Teroristi sa skryli pod klinikou

Doktor Abdul Qadir Hammad z nemocnice v britskom Liverpoole, ktorý v nedeľu hovoril s kolegami z nemocnice Šífa, dnes portálu BBC povedal, že evakuácia novorodencov a vážne zranených pacientov by bola veľmi náročná, a aj keby sa podarila, v oblasti nie sú nemocnice, ktoré by im mohli poskytnúť potrebnú starostlivosť.

"Boja sa o ich život, sú pod neustálou paľbou a svojim pacientom nemôžu poskytnúť bez elektriny pomoc. Vidí, ako im pacienti zomierajú, a sú bezmocní," povedal BBC doktor Hammad.

Izraelský prezident Jicchak Herzog v nedeľu uviedol, že Šífa je plne funkčná. Tvrdenie o zastavení dodávok elektriny nemocnici je podľa neho výmysel hnutia Hamas, ktoré využíva civilistov ako živé štíty a ktorého členovia sa ukrývajú v tuneloch pod nemocničným areálom.

image

Izraelský úder podľa palestínskych úradov zničil kardiológiu najväčšej nemocnice v Gaze

Personál je vyčerpaný a traumatizovaný

"Ľudia v nemocniciach zomierajú po odpojení prístrojov pre nedostatok elektriny, ale budú zomierať aj na sepsy, infekcie a gangrény," povedala dnes televízii Al-džazíra doktorka Alice Rothchildová z organizácie Židovský hlas pre mier.

"Tiež zdravotnícky personál je vyčerpaný a traumatizovaný. Mnohí ochorejú infekčnými chorobami, ktoré sa tam pre zlú hygienu šíria," dodala.

Izrael v odvete za útok Hamasu zo 7. októbra tiež zastavil do Pásma Gazy dodávky potravín, liekov, paliva, energie i vody. Dodávky vody neskôr obnovil v obmedzenej miere. Podľa niektorých svedectiev ľudia pijú aj slanú morskú vodu, odsoľovacie zariadenia v Gaze tiež pre nedostatok energie nefungujú.

Nedostatok humanitárnej pomoci 

Prvú humanitárnu pomoc Izrael do Pásma Gazy povolil až 21. októbra. Odvtedy tam umožnil vjazd len asi 980 kamiónom s potravinami, vodou a liekmi, čo je podľa humanitárnych organizácií stále veľmi málo. Pred vojnou tam vozilo humanitárnu pomoc asi 500 kamiónov denne.

Izrael stále neumožňuje dodávky paliva, ktoré potrebujú aj sanitky či autá pre rozvoz potravín. Izrael tvrdí, že v oblasti je palív dosť a že ho využíva Hamas pre svoje potreby a útoky proti Izraelu.

"Za posledných päť týždňov sme nevideli takmer žiadnu pomoc z kamiónov, ktoré ju mali priviezť na priechod Rafáh. Dostala sa k nám iba balená voda, ktorá sa ale rozobrala v priebehu dvoch minút," povedal televízii Al-džazíra Palestínčan, ktorý je teraz v meste Chán Júnis a ktorý opísal zhoršujúce sa životné podmienky na juhu Pásma Gazy.

image

Kým ľudia v Gaze trpia, oni si užívajú luxus v zahraničí. Vodcovia Hamasu majú na účtoch miliardy

Tam sa evakuovali státisíce ľudí zo severu, kde sa vedú pozemné boje a ktorý Izrael masívne bombarduje. Rakety ale dopadajú aj na juh Pásma Gazy. "Zatvorených je 95 percent pekární a v tých, čo sú otvorení, sa na chlieb čaká sedem až osem hodín. Nemáme čistú vodu, palivo ani zdravotnícky materiál. Ľudia sú nahnevaní a zúfalí," dodal utečenec v Chán Júnise.

Izrael po útoku Hamasu zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal na 1200 obetí, začal odvetné masívne bombardovanie Pásma Gazy, pri ktorom podľa palestínskych úradov zomrelo vyše 11-tisíc ľudí, z toho dve tretiny sú ženy, deti a maloletí.

01 - Modified: 2023-11-13 05:50:07 - Feat.: 1 - Title: Ak Izrael prehrá vojnu s Hamasom, na rade budú USA a Európa, vyhlásil Netanjahu 02 - Modified: 2023-11-12 12:45:38 - Feat.: 1 - Title: Cez Rafáh sa z Gazy do Egypta presunuli ďalší cudzinci a zranení Palestínčania. Evakuujú Poliakov a Rusov 03 - Modified: 2023-11-12 12:17:24 - Feat.: 1 - Title: Strela z Libanonu podľa armády židovského štátu zranila civilistov na severe Izraela 04 - Modified: 2023-11-11 22:04:07 - Feat.: 1 - Title: Hizballáh nasadzuje proti Izraelu nové zbrane, vyhlásil jeho vodca 05 - Modified: 2023-11-11 20:16:39 - Feat.: 1 - Title: Izraelčania opäť vyšli do ulíc, aby žiadali návrat rukojemníkov z Pásma Gazy
01 - Modified: 2024-04-28 08:24:44 - Feat.: - Title: Francúzsko plánuje predstaviť návrhy na odvrátenie vojny medzi Hizballáhom a Izraelom 02 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 03 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 11:07