Americký prezident Joe Biden si podáva ruku s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na sídlisku Filoli na okraji summitu ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA aj Čína sa chcú vyhnúť konfliktu. Biden aj Si sa po roku stretli, chcú spolupracovať

15.11.2023, 21:05
Autor:
ČTKČTK

Podľa šéfa Bieleho domu je absolútne zásadné, aby sa s čínskym náprotivkom jasne pochopili a aby súperenie medzi Washingtonom a Pekingom neprerástlo do konfliktu.

Americký prezident Joe Biden a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching začali svoju schôdzku v historickom sídle Filoli, asi 40 kilometrov južne od San Franciska. Kalifornské stretnutie lídrov dvoch najväčších svetových ekonomík sa koná na okraj summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria  a rok po ich poslednom rokovaní v Indonézii.

Lídri si pred vstupom do honosnej vily podali ruky a podľa televízie CNN bolo privítanie vrelé, hoci stretnutie prichádza v čase viacerých svetových kríz. V úvode rokovania, ktorého sa na oboch stranách zúčastňuje početná vládna delegácia, zazneli slová o americkej a čínskej zodpovednosti pred zvyškom sveta a potrebe vyvarovať sa konfliktu.

Osobné stretnutie

Biden na úvod schôdzky poznamenal, že osobné rokovanie je nenahraditeľné. "Poznáme sa dlho," povedal. "Nie vždy sme sa zhodli, ale považoval som naše predchádzajúce rozhovory za priame a úprimné," dodal.

Podľa šéfa Bieleho domu je absolútne zásadné, aby sa s čínskym náprotivkom jasne pochopili a aby súperenie medzi Washingtonom a Pekingom neprerástlo do konfliktu. S Čínou môžu Spojené štáty podľa Bidena spolupracovať napríklad v otázkach týkajúcich sa umelej inteligencie či ochrany klímy.

image

Svet radšej spolupracuje s USA ako s Čínou, výnimkou je obchod, tvrdí štúdia

Čínsky prezident na úvod schôdzky poznamenal, že od ich posledného stretnutia na Bali sa toho vo svete veľa udialo. "Svet sa vymanil z pandémie covidu-19, ale stále sa potýka s obrovskými následkami," povedal. Svetová ekonomika sa spamätáva, ale pomaly, a zaťažuje ju protekcionizmus, myslí si Si.

Neznesiteľné následky

Planéta Zem je pritom podľa čínskeho prezidenta dostatočne veľká na to, aby uspela Čína aj Spojené štáty. Washington a Peking sa podľa čínskeho prezidenta k sebe "nemôžu otočiť chrbtom", konflikt a konfrontácia by vraj totiž mali neznesiteľné následky pre obe strany. Vzťah medzi USA a Čínou čínsky prezident preto označil za "najdôležitejší bilaterálny vzťah na svete".

Urovnanie dlhotrvajúcich sporov sa však od dnešného stretnutia podľa médií nečaká, obe strany pred schôdzkou hovorili o "stabilizácii" vzťahov a zlepšení komunikácie. Čínska diplomacia zároveň vyzvala USA, aby sa nesnažili meniť Čínu a nepoškodzovali jej záujmy.

image

Spojené štáty sa nechcú vzdialiť od Číny. Majú záujem o zlepšenie vzťahov, vraví Biden

Dlhodobo citlivým bodom je v tomto smere americká spolupráca s Taiwanom, ktorý si Peking nárokuje ako jednu zo svojich provincií, hoci po desaťročia funguje ako nezávislá krajina s demokratickým zriadením.

01 - Modified: 2023-11-15 10:14:57 - Feat.: 1 - Title: Svet radšej spolupracuje s USA ako s Čínou, výnimkou je obchod, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2023-11-14 20:23:05 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty sa nechcú vzdialiť od Číny. Majú záujem o zlepšenie vzťahov, vraví Biden 03 - Modified: 2023-11-13 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Prieskum: Čína na USA stále nemá. Za Bidena sa postoj sveta k Spojeným štátom zlepšil
01 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 02 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 03 - Modified: 2024-04-27 13:32:06 - Feat.: - Title: Čínsku loď naďalej vyšetrujú pre poškodenie plynovodu v Baltskom mori 04 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 05 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:58