Policajt stojí pri trhline na ceste v rybárskom mestečku Grindavík, ktoré bolo evakuované v dôsledku sopečnej činnosti, na Islande. FOTO: Reuters
StoryEditor

Islandský Reykjanes čakajú zrejme desiatky rokov intenzívnej sopečnej činnosti

16.11.2023, 16:41
Autor:
ČTKČTK

Otrasy pôdy z posledných dní viedli k víkendovej evakuácii rybárskeho prístavu Grindavík s takmer štyritisíc obyvateľmi. V uliciach mesta sa objavili široké pukliny a popraskali aj niektoré domy.

Islandský polostrov Reykjanes čakajú podľa expertov desiatky rokov zvýšené vulkanické činnosti. V súvislosti so stovkami malých zemetrasení, ktoré juhozápad Islandu zasiahli v posledných dňoch a ktoré vyvolávajú obavy z väčšej erupcie, to dnes uviedol portál BBC News.

"Po osemstoročnej prestávke začali na Reykjanese v roku 2021 znovu výbuchy sopiek, čo môže znamenať začiatok nového cyklu erupcií," povedal Matthew Roberts z Islandského meteorologického ústavu.

image

Svet s obavami upiera zrak na Island, zem na ostrove praská. Čo by spôsobila hroziaca sopečná erupcia?

Otrasy pôdy z posledných dní viedli k víkendovej evakuácii rybárskeho prístavu Grindavík s takmer 4000 obyvateľmi. V uliciach mesta sa objavili široké pukliny a popraskali aj niektoré domy.

Podľa Robertsa mesto postupne klesá, čo poškodenie domov a ciest ďalej zhoršuje. Západná časť Grindavíku klesla už o viac ako meter a tento proces pokračuje rýchlosťou asi štyri centimetre za deň, uviedol Roberts.

Pod oblasťou sa teraz tiahne 15 kilometrov dlhý magmatický tunel, ktorý siaha až k morskému dňu. "Nečakáme explozívnu erupciu," uviedol Roberts k súčasnej situácii v oblasti, pričom podotkol, že to ale nemusí byť dobrá správa.

Pri výbušnej, explozívnej erupcii je do okolia prudko vyvrhovaný sopečný materiál. Erupcia nízkej intenzity by ale mohla znamenať, že láva sa bude vylievať z radu puklín celé týždne, vysvetlil Roberts.

"Keby sa tak stalo, tiekla by láva na juh - zrejme ku Grindavíku - a tiež zrejme na sever a západ, teda ku geotermálnej elektrárni Svartsengi a k kúpeľom Modrá laguna," vyhlásil Roberts. Preventívne plány preto počítajú s vybudovaním ochranných bariér, s ich konštrukciou okolo elektrárne sa už začalo.

image

Hroziaci výbuch sopky na Islande vyvoláva obavy. Magma stúpa čoraz vyššie, v uliciach sa objavili pukliny

Edward Marshall zo Severského vulkanologického centra Islandskej univerzity sa podobne ako Roberts domnieva, že terajšia hroziaca erupcia na polostrove Reykjanes je súčasťou cyklu vulkanickej aktivity, ktorý sa vracia zhruba raz za 1000 rokov. "Ten čas práve nadišiel. Môžeme sa pripraviť na stovky rokov erupciou na Reykjanesu," povedal portálu Livescience.

"Geologické záznamy ukazujú, že obdobie nečinnosti trvajú medzi 600 a 1200 rokmi a po nich nasledujú obdobia erupcií dlhé 200 až 500 rokov," napísal portálu Livescience profesor vulkanológie Clive Oppenheimer z Cambridgeskej univerzity.

01 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 02 - Modified: 2024-04-09 15:51:08 - Feat.: - Title: Island bude mať nového premiéra. Stane sa ním Bjarni Benediktsson 03 - Modified: 2024-03-24 11:30:00 - Feat.: - Title: Jedna z najväčších erupcií v histórii Zeme mohla úplne vyhladiť ľudstvo. Teraz poznáme odpoveď, ako sa nám podarilo prežiť 04 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Pivo stálo aj 18 eur, pri top atrakcii čakalo nemilé prekvapenie. Ako dopadla cesta za erupciou? 05 - Modified: 2024-03-17 11:30:00 - Feat.: - Title: Miesta, kde si plníme svoje cestovateľské sny. Tieto destinácie sú bez turistov, autentické a plné tradícií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:42