Austrálsky minister obranyRichard Marles. FOTO: Reutersr
StoryEditor

Čínsky vojenský sonar pravdepodobne zranil austrálskych potápačov

18.11.2023, 09:20
Autor:
TASRTASR

Potápači vo vode odstraňovali zapletené siete z lodnej vrtule, keď priplával čínsky torpédoborec.

Potápačov austrálskeho námorníctva tento týždeň zranili "pravdepodobne" sonarové impulzy vyžarované čínskou vojnovou loďou. V sobotu to uviedol austrálsky minister obrany a obvinil Peking z "nebezpečného a neprofesionálneho" správania sa na mori. Informuje o tom agentúra AFP.

VIDEO: Čínska vojnová loď využíva sonarové impulzy v blízkosti potápačov austrálskeho námorníctva

Minister Richard Marles uviedol, že fregata HMAS Toowoomba podporovala snahy OSN o presadzovanie sankcií v japonskej výhradnej ekonomickej zóne. Potápači vo vode odstraňovali zapletené siete z lodnej vrtule, keď priplával čínsky torpédoborec.

"Napriek tomu, že čínske plavidlo potvrdilo komunikáciu Toowoomby, priblížilo sa na bližšiu vzdialenosť," dodal minister. "Čoskoro potom sa zistilo, že prevádzkuje svoj sonar na trupe spôsobom, ktorý predstavuje riziko pre bezpečnosť austrálskych potápačov, ktorí boli nútení opustiť vodu," dodal.

image

Čína a Austrália smerujú k tomu, aby si dôverovali ako partneri, vyhlásil Si Ťin-pching

Potápači mali rôzne ľahké zranenia a lekári usudzujú, že sú "pravdepodobne" spojené s pulzmi sonaru, povedal Marles.

Nezávislá organizácia Lekársky poradný výbor pre potápanie so sídlom v Londýne varovala, že zvukové vlny sonaru môžu spôsobiť závraty, poškodenie sluchu a vnútorných orgánov.

Čína a Austrália sa po rokoch napätých vzťahov snažia zlepšiť vzťahy. Austrálsky premiér Anthony Albanese podnikol začiatkom mesiaca prelomovú cestu do Pekingu, pričom pokrok ocenil ako „nespochybniteľne veľmi pozitívny“.

Napätie však pretrváva v oblasti bezpečnosti pre rozširujúci sa vplyv Číny v ázijsko-tichomorskom regióne.

01 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X 02 - Modified: 2024-04-24 08:17:27 - Feat.: - Title: V Austrálii po raziách zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole 03 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 04 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 05 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:54