Opozičný líder Joseph Boakai. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tragická dohra prezidentských volieb v Libérii. Auto vrazilo do davu priaznivcov víťaza

21.11.2023, 07:39
Autor:
ČTKČTK

Opozičný líder Joseph Boakai v druhom kole hlasovania tesne porazil existujúcu hlavu štátu Georgea Weaha.

Auto o pondelkovej noci našlo do davu priaznivcov Josepha Boakaia, ktorý bol len o niekoľko hodín skôr vyhlásený za víťaza prezidentských volieb v Libérii. Hovorkyňa Boakaiovej strany hovorí o desiatich mŕtvych, polícia o 16 ranených, uviedla dnes agentúra AFP.

"Vo chvíli, keď spolu hovoríme, je mŕtvych desať," povedal AFP hovorca Boakaiovej strany Mohammed Ali. Vodič, ktorý je na úteku, podľa neho do davu pravdepodobne vošiel úmyselne.

Melvin Sacko z libérijskej polície v telefonáte uviedol, že auto vošlo do davu a začalo horieť. Nespresnil, koľko ľudí celkom prišlo k zraneniu, ale uviedol, že najmenej 16 ľudí, 12 mužov a štyri ženy, boli odvezení do jednej nemocnice a polícia sa snaží zistiť, či ďalší ranení nie sú v ďalších nemocniciach.

Zábery na sociálnych sieťach podľa AFP zachytávajú mnohých zakrvavených ľudí ležiacich na zemi, z ktorých niektorí sú ošetrovaní, zatiaľ čo ďalší sa nehýbu.

Opozičný líder Joseph Boakai  v druhom kole hlasovania tesne porazil existujúcu hlavu štátu Georgea Weaha, oznámila v pondelok volebná komisia po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov. Voľby sa tak skončili ešte tesnejším výsledkom, ako uvádzali predbežné údaje zo sobotňajšieho rána. Weah vo svetle predbežných výsledkov uznal svoju porážku už v piatok večer a svojmu súperovi zablahoželal k víťazstvu.

Bývalý špičkový futbalista Weah a Boakai sa spolu v druhom kole stretli už pri posledných voľbách v roku 2017. Vtedy jasne uspel Weah, ktorému sa dostalo výraznej podpory 61,5 percenta voličov.

Boakaiove prívrženci slávili víťazstvo pred sídlom opozičnej strany v centre Monrovie, keď auto zaparkované neďaleko odtiaľ najprv blikol svetlami, potom zhasol svetlá a vošiel do davu, opísal hovorca Ali s odvolaním sa na očitých svedkov. "Nevieme, kto to urobil, ale nemyslíme si, že auto malo závadu či mu zlyhali brzdy," povedal.

Zástupca polície vyhlásil, že prebieha vyšetrovanie. "Nevieme, kam sa podel vodič," dodal Sacko.

Zahraniční partneri zablahoželali Libérii, že sa voľby odohrali v pokoji. Ale hlasovanie poznamenali obavy, že po ohlásení výsledkov by mohlo vzplanúť násilie v krajine, v ktorej občianska vojna skončila v roku 2003, dodala AFP

01 - Modified: 2024-05-06 11:20:58 - Feat.: - Title: V eurovoľbách zo zahraničia neodvolíš. Prinášame ti jednoduchý návod, ako požiadať o hlasovací preukaz. Stačí pár klikov 02 - Modified: 2024-05-06 04:59:14 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby v Paname vyhral spojenec exprezidenta odsúdeného za korupciu 03 - Modified: 2024-05-05 21:17:33 - Feat.: - Title: Obyvatelia Panamy hlasovali v prezidentských a parlamentných voľbách. Išlo o jedny z najzložitejších 04 - Modified: 2024-05-05 15:02:41 - Feat.: - Title: Ľudia v Paname volia prezidenta, favoritom je náhradný kandidát 05 - Modified: 2024-05-04 17:26:23 - Feat.: - Title: Sadiq Khan: Prvý moslim ako starosta Londýna a prvý, ktorý ním je už tretíkrát
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 14:45