Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Stoltenberg rokoval so srbskou premiérkou Brnabičovou o spolupráci Srbska a NATO

21.11.2023, 20:07
Autor:
TASRTASR

Kľúčovým záujmom Srbska je podľa premiérky stabilita v oblasti západného Balkánu a zameranie sa všetkých krajín v tomto regióne na čo najintenzívnejšiu spoluprácu vo všetkých oblastiach.

Srbská premiérka Ana Brnabičová v utorok s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Belehrade rokovala o spolupráci Srbska a NATO, zaistení bezpečnosti Srbov v Kosove a spoločných projektoch. Informovali o tom agentúry AP a Tanjug.

Brnabičová podľa vyhlásenia srbskej vlády oceňuje postoj NATO v spojitosti s rešpektovaním vojenskej neutrality Srbska. Belehrad tiež podporuje zapojenie Medzinárodných mierových síl KFOR podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN 1244 a pri zaisťovaní bezpečnosti Srbov v Kosove.

Kľúčovým záujmom Srbska je podľa premiérky stabilita v oblasti západného Balkánu a zameranie sa všetkých krajín v tomto regióne na čo najintenzívnejšiu spoluprácu vo všetkých oblastiach.

Stoltenberg povedal, že nedávne prejavy násilia na severe Kosova sú neprijateľné a páchatelia musia byť postavení pred spravodlivosť. "Spolieham sa, že všetky strany znížia napätie a zdržia sa krokov, ktoré by ho stupňovali," povedal.

image

NATO chce trvalo navýšiť počet vojakov v Kosove, povedal Stoltenberg

NATO posilnilo svoju vojenskú prítomnosť v Kosove koncom septembra, keď sa vystupňovalo napätie medzi Kosovom a Srbskom. Na sever Kosova preniklo asi 30 ozbrojencov, ktorí zastrelili policajta a zabarikádovali sa v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Počas obliehania kosovská polícia zastrelila troch z nich. V máji v Srbmi obývanej oblasti prepukli zrážky medzi demonštrantmi a príslušníkmi mierovej misie NATO.

Šéf NATO povedal, že počas potýčok so srbskými demonštrantmi utrpelo približne 93 vojakov zranenia. "Páchatelia musia čeliť spravodlivosti. Vítam, že Srbsko je pripravené v tomto úsilí spolupracovať," povedal. Belehrad i Prištinu vyzval, aby sa konštruktívne zapojili do dialógu sprostredkovaného Európskou úniu, ktorý má za cieľ znormalizovať ich vzťahy.

Kosovo ako bývalá srbská provincia vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť. Vzťahy medzi medzi tunajším väčšinovým albánskym obyvateľstvom a srbskou menšinou sú dlhodobo napäté. Suverenitu Kosova odmieta Belehrad uznať.

01 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:26