Izraelský premiér Minister Benjamin Netanjahu. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Netanjahu povedal kabinetu, že dohoda o rukojemníkoch je "správne rozhodnutie"

21.11.2023, 22:49
Autor:
TASRTASR

Americký prezident Biden už predtým v utorok uviedol, že dohoda o výmene unesených rukojemníkov za väznených Palestínčanov a dočasné prímerie je veľmi blízko.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal v utorok svojmu kabinetu, že prijať dohodu o prepustení rukojemníkov, zajatých pri útoku militantov z palestínskeho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra, je "ťažké rozhodnutie, ale je to správne rozhodnutie". Správu priniesla tlačová agentúra AFP.

Prezident USA Joe Biden pomohol "vylepšiť rámec (dohody), ktorý vám predkladám..., a zahŕňa viac rukojemníkov za nižšiu cenu", uviedol Netanjahu na zasadnutí kabinetu pred hlasovaním o predmetnej dohode.

Rodiny rukojemníkov žiadali, aby Izrael trval na návrate všetkých zadržiavaných zajatcov, unesených militantmi Hamasu do palestínskeho Pásma Gazy 7. októbra. Strana Náboženský sionizmus, ktorá je súčasťou Netanjahuovej vlády, kritizovala dohodu ako "zlú" pre izraelskú bezpečnosť, rukojemníkov a vojakov.

image

Zoskupenie BRICS by podľa Putina mohlo pomôcť dosiahnuť politické riešenie konfliktu v Pásme Gazy

Americký prezident Biden už predtým v utorok uviedol, že dohoda o výmene unesených rukojemníkov za väznených Palestínčanov a dočasné prímerie je veľmi blízko.

"Sme veľmi blízko, veľmi blízko. Niektorých z týchto rukojemníkov môžeme dostať domov už veľmi skoro," povedal prezident USA. Podrobnosti však nechcel poskytnúť. Podľa jeho slov nič nie je hotové, kým to nie je hotové. Záležitosti sa však vyvíjajú dobre, dodal.

"Pracujeme na tom intenzívne celé týždne, ako všetci viete," povedal Biden médiám vo Washingtone.

Katar, ktorý je sprostredkovateľom rokovaní o prepustení rukojemníkov, v utorok informoval, že rozhovory sa dostali do "rozhodujúcej a poslednej fázy". Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja predtým vyhlásil, že jeho hnutie sa blíži k dohode o prímerí s Izraelom. Pokrok následne oznámil aj izraelský premiér.

image

Wagnerovci by mohli zbrojne podporovať Hizballáh alebo Irán, varujú Spojené štáty

Zdroje z hnutia Hamas a militantnej skupiny Islamský džihád pre agentúru AFP pod podmienkou anonymity povedali, že predbežná dohoda má zahŕňať päťdňové prímerie pozostávajúce z úplného prímeria na zemi a ukončenia izraelských leteckých operácii nad Pásmom Gazy s výnimkou severu tejto palestínskej enklávy, kde by sa boje zastavili každý deň len na šesť hodín.

Na základe dohody, ktorá sa podľa zdrojov AFP môže ešte zmeniť, má byť prepustených 50 až 100 izraelských civilistov a ľudí s dvojakým občianstvom výmenou za asi 300 palestínskych žien a detí, ktoré sú zadržiavané v izraelských väzniciach.

"(Dohoda) umožní Izraelským obranným silám pripraviť sa na pokračovanie boja - vojna pokračuje a bude pokračovať, kým nedosiahneme všetky naše ciele: zničiť Hamas a priviesť späť všetkých rukojemníkov," vyhlásil Netanjahu.

01 - Modified: 2024-04-30 11:30:04 - Feat.: - Title: S dohodou alebo bez. Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní, vyhlásil Netanjahu 02 - Modified: 2024-04-30 05:39:53 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí demonštrovali v Tel Avive za prepustenie rukojemníkov aj prímerie 03 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 05 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 19:48