Migranti sa pozerajú na psa fínskeho colného úradníka na medzinárodnom hraničnom priechode v Salle v severnom Fínsku. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Podľa ruského gubernátora čaká na hranici asi 300 migrantov, ktorí sa chcú dostať do Fínska

22.11.2023, 14:26
Autor:
ČTKČTK

Za posledné dva týždne prišlo na fínsku hranicu z Ruska vyše 500 žiadateľov o azyl, čo je nebývalý počet. V minulých mesiacoch registrovali fínski pohraničníci údajne menej ako jedného migranta denne.

Na rusko-fínskej arktickej hranici sa zhromaždilo okolo 300 ľudí z viac ako desiatky rôznych krajín, ktorí chcú do Fínska. Podľa agentúry AFP to dnes uviedol gubernátor ruskej Murmanskej oblasti Andrej Čibis. Fínsko obviňuje Moskvu, že úmyselne vytvára na hranici migračnú krízu, a v noci na sobotu uzavrelo polovicu hraničných priechodov s Ruskom.

Otvorené zostávajú štyri hraničné priechody medzi Ruskom a Fínskom, pričom iba dva - Vartius a Salla - prijímajú žiadateľov o azyl. Všetci migranti, o ktorých hovoril Čibis, sú podľa neho na hraničnom priechode Salla.

"Asi 300 príslušníkov viac ako desiatich cudzích štátov čaká nie hodiny, ale celé dni, aby mohli prejsť hranicu," napísal Čibis na sociálnej sieti Telegram. "Cudzí občania nemôžu prechádzať hranicu kvôli fínskej strane. Táto krajina NATO umelo vytvára na hranici dopravnú zápchu," dodal gubernátor, ktorý tiež pripojil snímky zachytávajúce údajne situáciu v Salle. Agentúra AFP uviedla, že nemohla jeho tvrdenie nezávisle overiť.

Fínsko minulý týždeň uzavrelo najvyťaženejšie prechody na juhovýchode krajiny a ponechalo v prevádzke len tie v severnej časti hranice. Helsinki opatrenia, ktoré má platiť do 18. februára, zdôvodnili rastúcim počtom príchodov migrantov z Iraku, Sýrie, Jemenu, Somálska a ďalších krajín bez platných dokladov.

image

Helsinki evidujú nárast počtu migrantov. Moskva popiera, že by ich posielala na hranice s Fínskom

Podľa fínskeho premiéra Petteriho Orpa žiadateľom o azyl, ktorí nemajú platné doklady, Rusko nebráni, aby sa dostali na hranicu s Fínskom, ale naopak im s dopravou pomáha. Rusko kvôli uzavretiu hranice predložilo Helsinkám oficiálny protest.

Podľa agentúry Reuters za posledné dva týždne prišlo na fínsku hranicu z Ruska vyše 500 žiadateľov o azyl, čo je nebývalý počet. V minulých mesiacoch registrovali fínski pohraničníci vraj menej ako jedného migranta denne. Helsinki teraz zvažujú úplné uzavretie hranice, píšu fínske médiá.

Predstaviteľ fínskej pohraničnej stráže Tomi Kivenjuuri v utorok agentúre Reuters povedal, že migranti prichádzajú k hranici z Ruska natlačení v autách a kamiónoch, následne sú vysadení a na zdolanie posledného úseku dostanú bicykel. "Je veľmi pravdepodobné, že sa ruské úrady na doprave migrantov podieľajú," podotkol Kivenjuuri.

Fínsko a Rusko už predtým zakázali pešie prechody hranice. Minulý týždeň fínska pohraničná stráž jednostranne zakázala aj prejazdy hranice na bicykli. Podľa fínskych pohraničníkov klesajú teploty v oblasti k mínus desiatim stupňom a fúka ľadový vietor. "Niekoľko žien dorazilo s omrzlinami," uviedol Kivenjuuri.

Gubernátor Murmanskej oblasti Čibis vyhlásil, že Rusko poskytuje migrantom "plnú podporu". "Zriadili sme ohrievárne, kde sa títo ľudia môžu zahriať, najesť sa alebo si vypiť teplý čaj," povedal.

Fínsko, ktoré sa nedávno stalo členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, zdieľa s Ruskom 1340 kilometrov dlhú hranicu, ktorá slúži aj ako vonkajšie hranice Európskej únie.

01 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 02 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 03 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 05 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:59