Poľský premiér Mateusz Morawiecki. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Táto fraška nie je potrebná. Poľské opozičné strany odmietli rokovať s premiérom Morawieckým o koalícii

22.11.2023, 14:53
Autor:
ČTKČTK

Morawiecki síce dostal od prezidenta Andrzeja Dudu poverenie, aby sa pokúsil zostaviť vládu, jeho strana však po októbrových voľbách nemá väčšinu v dolnej komore parlamentu.

Poľské opozičné strany odmietli rokovať s premiérom Mateuszom Morawieckým o koalícii. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. V prípade strany Nová ľavica a formácia Tretia cesta nie je odmietnutie prekvapivé, pretože ich predstavitelia už podpísali koaličnú zmluvu s Občianskou platformou expremiéra Donalda Tuska. O koalícii s Morawieckého stranou Právo a spravodlivosť ale odmietla rokovať aj krajne pravicová strana Konfederácia.

Morawiecki síce dostal od prezidenta Andrzeja Dudu poverenie, aby sa pokúsil zostaviť vládu, jeho strana však po októbrových voľbách nemá väčšinu v dolnej komore parlamentu. Premiér predstaviteľom opozičných strán rozoslal pozvánky na rokovania o vláde. Všetci ho ale odmietli.

"Som prekvapený, pretože som premiérovi verejne mnohokrát povedal, že táto fraška nie je potrebná, že nie je nutné predlžovať agóniu tejto vlády," povedal v reakcii na pozvanie Marek Sawicki, jeden z poslancov za ľudovcov, ktorí kandidovali spoločne so stranou Poľsko 2050 Szymona Holowni.

image

Zmena vlády v Poľsku ohrozuje projekt centrálneho letiska pri Varšave, píše Politico

S PiS nebude rokovať ani krajne pravicová Konfederácia. Ani s jej podporou by však Morawiecki nedosiahol na väčšinu v Sejme. "Vo volebnej kampani som hovoril, že chcem ukončiť, nie predĺžiť vládu PiS," povedal jeden z vodcov strany Slawomir Mentzen.

Občianska platforma, Tretia cesta a Nová ľavica už podpísali koaličnú zmluvu a ich poslanci zvolili na čele dolnej komory jedného z lídrov opozície Holowniu. Prezident Duda však napriek tomu poveril zostavením vlády doterajšieho premiéra Morawieckého, zástupcu strany, ktorá získala vo voľbách najviac hlasov. Pokiaľ Morawieckého kabinet nedostane dôveru, čo sa očakáva, dostane ďalší pokus zostaviť vládu pravdepodobne šéf Občianskej platformy Tusk.

01 - Modified: 2024-05-01 12:08:46 - Feat.: - Title: Poľský minister zahraničia odsúdil podpaľačský útok na varšavskú synagógu 02 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna 03 - Modified: 2024-04-30 17:56:20 - Feat.: - Title: Zlo postavíme pred spravodlivosť. Poľské orgány vyšetrujú zneužívanie moci za bývalej vlády, ohlásil Tusk 04 - Modified: 2024-04-30 12:05:31 - Feat.: - Title: Poľská prokuratúra vyšetruje Orlen kvôli prevodu peňazí na švajčiarsku divíziu, zaoberá sa aj znižovaním cien 05 - Modified: 2024-04-30 11:43:41 - Feat.: - Title: Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 20:32