Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters/Sputnik
StoryEditor

Máme právo zabiť Putina, naznačil Zelenskyj. Nemáte šancu, reagoval Kremeľ

22.11.2023, 15:40
Autor:
jhrjhr
  • Moskva reagovala na slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Ukrajina má v rámci sebaobrany právo zabiť ruského prezidenta Vladimira Putina.
  • Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odpovedal, že Ukrajinci sa už viackrát pokúsili Putina „verbálne“ zabiť, ale nič také sa im nepodarí.
  • Zelenskyj tiež uviedol, že si zvykol na ruské pokusy o atentát.

„Toto je vojna a Ukrajina má všetko právo sa brániť,“ odpovedal ukrajinský prezident v rozhovore s britským denníkom The Sun na otázku, či by Ukrajina využila šancu zabiť Vladimira Putina, ak by sa naskytla príležitosť.

Nechcel však povedať, či Ukrajina vykonala nejaké pokusy o atentát na ruských predstaviteľov. "Nemôžem s vami hovoriť o žiadnej špeciálnej operácii ukrajinských spravodajských služieb alebo špeciálnych síl," uviedol.

ANKETA
Má Ukrajina právo zabiť Vladimira Putina?

„Z Ukrajiny mnohokrát a na rôznych úrovniach došlo k verbálnym pokusom o Putinov život. Sme si toho dobre vedomí. Neuspejú,“ reagoval na Zelenského slova hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

image

Obavy má aj NATO. V dôležitej oblasti boja majú Rusi jasne navrch, Ukrajina sa obrátila na expertov v USA

"Nepochybujeme, že všetky ciele a zámery špeciálnej vojenskej operácie budú splnené," dodal Peskov. Moskva od začiatku označuje vojnu na Ukrajine za špeciálnu vojenskú operáciu.

Zelenskyj v rozhovore uviedol, že ukrajinské služby minimálne "päťkrát alebo šesťkrát" zahatili ruské pokusy ho zlikvidovať. Podľa jeho poradcu Mychajla Podoľaka len v prvých mesiacoch konfliktu Rusi podnikli prinajmenšom tucty atentátov. „Naozaj neviem,“ hovorí sám prezident na otázku, koľkokrát sa ho Rusi pokúšali zneškodniť.

Podľa neho sú pokusy o jeho život podobné vypuknutiu pandémie covidu-19.

image

V Kremli ho udržia aj ploštice. Putinovi ľudia našli tému, ktorá mu má vyhrať prezidentské voľby

„Prvý pokus o atentát je veľmi zaujímavý, keď je to prvýkrát. Potom už je to len ako covid. Najskôr ľudia nevedia, čo s tým, a vyzerá to veľmi desivo. Ale potom už je to len zdieľanie detailov od spravodajských služieb, že na Ukrajinu prišla ešte skupina, aby sa o to pokúsila.“

Zelenskyj tvrdí, že Rusi majú plán ho zabiť či inak odstaviť od moci do konca roku 2024. „Operácia sa volá Majdan 3. Má za cieľ zmeniť prezidenta, možno nie zabitím. Mení sa to. Použijú všetky nástroje, ktoré majú.“ Ukrajinské protesty proti proruskému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi Rusko označuje za puč.

01 - Modified: 2024-05-10 13:41:23 - Feat.: - Title: Zelenskyj sa poďakoval Čaputovej za silnú podporu, obaja ocenili občiansku zbierku 02 - Modified: 2024-05-10 13:03:37 - Feat.: - Title: Česko odovzdalo Ukrajine prvý simulátor pre pilotov F-16, Kyjev očakáva prvé stíhačky o niekoľko týždňov 03 - Modified: 2024-05-10 13:09:17 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily 04 - Modified: 2024-05-10 12:31:23 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Putin zase budí prízrak atómoviek. Čo tým sleduje práve teraz 05 - Modified: 2024-05-10 10:17:40 - Feat.: - Title: Nová pýcha Putina verejne odhalená. Ruský „Rolls-Royce“ konečne dostal vlastnú tvár
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 15:51