Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Stoltenberg vyzval lídrov na prekonanie konfliktov na západnom Balkáne

22.11.2023, 16:22
Autor:
ČTKČTK

Stoltenberg v Skopje zakončil svoju balkánsku cestu, počas ktorej v uplynulých dňoch navštívil aj Bosnu, Kosovo a Srbsko.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pri dnešnom stretnutí s lídrami balkánskych členov aliancie v Skopje vyzval na prekonanie konfliktov na západnom Balkáne. Región podľa neho nečelí bezprostrednej vojenskej hrozbe, znepokojenie však vyvoláva nárast napätia v Kosove a hrozba rozpadu Bosny, informovala stanica RFE/RL.

Stretnutia v hlavnom meste Severnej Macedónie sa zúčastnili severomacedónsky premiér Dimitar Kovačevski, albánsky premiér Edi Rama, chorvátsky prezident Zoran Milanović a čiernohorský predseda vlády Milojko Spajić. Stoltenberg v Skopje zakončil svoju balkánsku cestu, počas ktorej v uplynulých dňoch navštívil aj Bosnu, Kosovo a Srbsko.

image

NATO chce trvalo navýšiť počet vojakov v Kosove, povedal Stoltenberg

"Je dôležité zvoliť dialóg a diplomaciu namiesto konfliktu a vojny," povedal šéf NATO. "Požiadavky na odtrhnutie sú hrozbou pre mier v Bosne a dialóg je nevyhnutný pre Belehrad a Prištinu," dodal Stoltenberg. Zdôraznil tiež, že NATO je pripravené brániť všetkých svojich členov.

Stoltenberg už pri pondelňajšej návšteve Bosny vyjadril znepokojenie nad separatistickou rétorikou bosnianskych Srbov aj nad vplyvom Ruska v krajine. Vyslovil aj "silnú podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti" Bosny.

image

Stoltenberg rokoval so srbskou premiérkou Brnabičovou o spolupráci Srbska a NATO

Albánsky premiér Rama na stretnutí v Skopje vyzval na posilnenie vojenskej prítomnosti NATO v Kosove v súvislosti so septembrovým incidentom na severe krajiny, pri ktorom zahynuli štyria ľudia vrátane policajta. Stoltenberg zopakoval svoje pondelkové vyjadrenie z Prištiny, že o tomto návrate sa v aliancii momentálne vedie diskusia.

Členmi NATO sa v posledných rokoch stali všetky štáty v juhovýchodnej Európe okrem Srbska, Bosny a Kosova. Región sa však naďalej stretáva s bezpečnostnou nestabilitou a pretrvávajúcimi etnickými konfliktmi, ktoré v 90. rokoch viedli k niekoľkým vojnám. Proces začlenenia krajín západného Balkánu do Európskej únie uviazol na mŕtvom bode kvôli neschopnosti vlád vykonať kľúčové reformy aj nejednotnom prístupe členských krajín voči tomuto regiónu.

01 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík 03 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 04 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 05 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:41