Geert Wilders. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Šokujúci výsledok. Holandsko je prekvapené nečakanou výhrou Geerta Wildersa, píšu tamojšie médiá

23.11.2023, 13:12
Autor:
TASRTASR

"Holanďania budú opäť na prvom mieste. Holandsko má nádej... Tsunami utečencov a imigrantov bude obmedzené," vyhlásil Geert Wilders krátko po zistení, že jeho strana voľby vyhrala.

Krajne pravicová Strana slobody (PVV), ktorá chce uzavrieť hranice pre všetkých imigrantov, zvažuje odchod krajiny z EÚ a "deislamizáciu" Holandska, sa stala nečakaným víťazom holandských parlamentných volieb. Informoval o tom holandský portál DutchNews.nl.

Podľa DutchNews.nl ide o šokujúci výsledok, ktorý nebol predpokladaný. Po sčítaní 98 percent hlasov bolo jasné, že PVV získala takmer 25 percent hlasov, čím zdvojnásobila svoju podporu od roku 2021 - v 150-člennom parlamente bude mať 37 poslancov.

"Holanďania budú opäť na prvom mieste. Holandsko má nádej... Tsunami utečencov a imigrantov bude obmedzené," vyhlásil šéf PVV Geert Wilders krátko po zistení, že jeho strana voľby vyhrala. Zároveň povedal, že uvedený výsledok je "obrovská zodpovednosť" a že strana musí urobiť všetko, čo je v jej silách, aby sa naplnili nádeje obyvateľov Holandska, čo však predpokladá spoluprácu s ostatnými stranami.

image

Veľkolepý výkon a mimoriadne víťazstvo, gratulujú Wildersovi vodcovia krajnej pravice. Orbán citoval Scorpions

Tu však Wilders zrejme narazí na neochotu ostatných politických strán, ktoré nie sú ochotné podporiť politiku presadzovanú PVV.

Aliancia Zelení/Strana práce (GroenLinks/PvdA) vedená bývalým eurokomisárom Fransom Timmermansom získala 25 kresiel a doterajšia vládnuca strana, Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) sa s 24 mandátmi ocitla na treťom mieste. Nová spoločenská zmluva (NSC), ktorú len pred tromi mesiacmi založil 49-ročný Pieter Omtzigt, získala 20 mandátov.

Veľkým prekvapením je prepad Strany poľnohospodárov (BBB) - ktorá bola v priebehu jesene považovaná za najväčšiu politickú silu - keď získala len sedem kresiel. Viac - deväť kresiel - dostala aj liberálna strana D66 a Kresťanskodemkratická výzva (CDA) bude mať v parlamente len päť poslancov.

Vytvorenie vládnej koalície v Holandsku zvyčajne trvá niekoľko mesiacov. Posledná koalícia sa formovala deväť mesiacov a vydržala menej než dva roky. Pre víťaza volieb rokovania nebudú  ľahké, lebo ako upozornil DutchNews.nl, Wilders nemá veľa potenciálnych spojencov na vytvorenie koaličného kabinetu.

image

Európe hrozia otrasy. Holandské voľby jasne vyhrala Wildersova strana, ktorý chce referendum o odchode z EÚ

Ostatné strany, či už zelení v spojení s ľavicou, liberáli z VVD a D66, kresťanskí demokrati a aj Omtzigtova NSC sú jasne proeurópsky zamerané subjekty.

Timmermans hneď po zablahoželaní Wildersovi k víťazstvu zdôraznil, že bude obhajovať demokraciu a právny štát. Spresnil, že v  Holandsku sú si všetci občania rovní, nezávisle od ich pôvodu a etnicity. Líder D66 Rob Jetten upozornil, že aj napriek Wildersovmu úsiliu pôsobiť umiernenejšie počas kampane sú "jeho extrémne názory" stále prítomné.

Šéfka VVD Dilan Yesilgözová, ktorá na čele strany nahradila Marka Rutteho, poprela, že by jej strana urobila taktickú chybu, keď odmietla spolupracovať so stranou Geerta Wildersa, od ktorého názorov sa tiež dištancuje.

01 - Modified: 2023-11-22 20:40:17 - Feat.: 1 - Title: V holandských voľbách vyhrala krajná pravica, ukazujú prvé volebné odhady. Môže otriasť európskou politikou 02 - Modified: 2023-11-22 07:53:13 - Feat.: 1 - Title: V Holandsku sa konajú predčasné parlamentné voľby 03 - Modified: 2023-11-20 22:12:25 - Feat.: 1 - Title: Dva dni pred voľbami dostal pivovou fľašou po hlave. Lídra holandskej krajne pravicovej strany surovo napadli
01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 03 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 04 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 05 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:14