Eugen Onegin, prvé vydanie knihy z roku 1833. FOTO: Wikimedia
StoryEditor

Zlodeji ukradli v Poľsku a Pobaltí ruské klasiky, stopy vedú do Moskvy

23.11.2023, 19:54
Autor:
ČTKČTK

Na krádeže diel ruských klasikov prišli najprv vlani v apríli v Lotyšskej národnej knižnici, z ktorej zlodeji ukradli tri knihy. Úrady z ich odcudzenia obvinili gruzínskeho občana.

Knižnice v Poľsku a Pobaltí sa stali terčom série krádeží, ktoré sa zamerali na ruskú literatúru 19. storočia. Zlodeji vzácne knižné originály v hodnote spolu takmer dvoch miliónov eur nahrádzali kópiami a knihovníci si krádežou všimli až neskôr. Stopy vedú do Moskvy, niektoré diela sa objavili na tamojších aukciách. Napísala to dnes agentúra AFP.

Na krádeže diel ruských klasikov prišli najprv vlani v apríli v Lotyšskej národnej knižnici, z ktorej zlodeji ukradli tri knihy. Úrady z ich odcudzenia obvinili gruzínskeho občana, ktorého súd poslal na pol roka do väzenia. Jeho komplic zostal na slobode, píše agentúra.

Originál nahradili kópiami

Rovnaký mesiac sa do univerzitnej knižnice v estónskom Tarte vydali dvaja muži, ktorí tvrdili, že sa zaoberajú cenzúrou a vydavateľskou politikou v Rusku na začiatku 19. storočia. Požiadali pritom o nahliadnutie do takmer 200 rokov starých diel Alexandra Puškina a Nikolaja Gogola.

O štyri mesiace neskôr knižnica zistila, že osem kníh nahradili presvedčivými kópiami. Cena originálov sa odhaduje na 158-tisíc eur.

image

Poľsko pátra po ukradnutých umeleckých dielach, nádej stavá na striedaní generácií

V máji odhalili krádež v knižnici Vilniuskej univerzity v Litve, kde zistili, že prišli o 17 vzácnych ruských kníh v odhadovanej hodnote 440-tisíc eur. "Väčšina ukradnutých kníh bola nahradená kópiami," povedala hovorkyňa litovskej generálnej prokuratúry Gintaré Vitkauskaitéová-šatkauskienéová.

Minulý mesiac zistila krádež kníh - vrátane prvých vydaní Puškinových alebo Gogolových diel - knižnica Varšavskej univerzity. Inštitúcia doteraz odhalila, že jej zlodeji ukradli 79 diel ruských klasikov z 19. storočia, píše AFP, podľa ktorej pracovníci knižnice hodnotu kníh odhadujú na približne milión eur. "Zlodeji tu operovali v priemyselnom meradle," povedal agentúre nemenovaný pracovník univerzitnej knižnice.

Ako ukradnuté klenoty

"Je to akoby boli ukradnuté korunovačné klenoty," vyhlásil Hieronim Grala, historik, bývalý diplomat, odborník na ruskú politiku a profesor na Varšavskej univerzite, ktorý knižnici pomáha zistiť škody. Medzi kópiami, ktoré po sebe zlodeji zanechali, sú pritom podľa AFP nedbalé napodobeniny i starostlivé falzifikáty, ktoré pomohla odhaliť iba nevhodná farba pečiatky alebo veľkosť štítku.

Odborníci sa pritom domnievajú, že ukradnuté diela zamierili do Ruska, pričom niektoré z nich boli predané v tamojších aukciách. AFP videla snímky predajov v aukčnom dome Litfond, ktorý pôsobí v Moskve a Petrohrade, kde boli vidieť knihy opatrené pečiatkami a katalógovými číslami Varšavskej univerzity. "Aukčný dom Litfond funguje v rámci súčasných zákonov Ruskej federácie a neprijímame do predaja knihy s pečiatkami z existujúcich štátnych knižníc," uviedol riaditeľ aukčného domu Sergej Burmistrov.

Grala sa domnieva, že celá operácia bola zorganizovaná z Ruska. "Prvé tri krádeže zasiahli krajiny, ktoré Rusi obviňujú z boja proti ruskému jazyku a kultúre," povedal AFP s tým, že zlodeji "dobre odhadli", že predmety spojené s ruskou kultúrou sú v tomto regióne "menej strážené".

Upozornil zároveň, že ukradnuté ruské knihy na poľskej pôde prežili dve národné povstania a dve svetové vojny. "Knihovníci Varšavskej univerzity za vojny s nasadením života tajne vybudovali dvojitý strop a knihy schovali, aby nezmizli alebo nezhoreli. A my sme ich nedokázali ochrániť pred týmto plenením, "dodal.

01 - Modified: 2023-11-22 10:11:21 - Feat.: 1 - Title: Prokuratúra v poľskom meste Lublin obvinila 16 ľudí zo špionáže pre Rusko, hrozí im až desať rokov za mrežami 02 - Modified: 2023-11-17 22:23:00 - Feat.: 1 - Title: Brusel plánuje predĺžiť opatrenia v boji proti energetickej kríze 03 - Modified: 2023-11-15 12:29:14 - Feat.: 1 - Title: Kolóny kamiónov na poľsko-ukrajinskej hranici nepoľavujú, majú až 25 kilometrov 04 - Modified: 2023-11-13 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Porážka vo vojne s Ukrajinou je pre Rusov ako koniec sveta, hovorí sociológ. Chceli by vojnu s Poľskom?
01 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 02 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 03 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:01