Vysídlení Palestínčania jazdia na vozíku ťahanom zvieratami v blízkosti domov zničených pri izraelskom útoku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tisíce ľudí sa v Pásme Gazy počas prímeria ponáhľajú sa domov. Nevedia, či sa majú kam vrátiť

24.11.2023, 11:25
Autor:
TASRTASR

Tisíce mužov, žien a detí sa dnes vracajú domov, niektorí na vozíkoch ťahaných oslami, iní pešo len s igelitkami či škatuľami.

Prvý deň dočasného prímeria medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy stanovuje paľba, ktorú vystriedalo trúbenie áut v zápchach a sirény sanitiek, ktoré sa snažia prejsť medzi ľudí smerujúcich do svojich domovov.

Palestínčania v Gaze chcú zistiť, či po siedmich týždňoch bombardovania ich domy ešte stoja, informovala agentúra AFP. Podľa denníka Haarec ale niektorí mieria z juhu aj na sever, kam podľa izraelskej armády chodiť nemajú, lebo tam je stále vojnová zóna.

Utečenecké tábory

Izraelské bombardovanie Pásma Gazy, ktoré je odvetou zo útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, podľa OSN zničilo či poškodilo viac ako polovicu domov. Na tomto území, kde vládne Hamas od roku 2007 a ktoré je rozlohou menšie ako Praha, žije na 2,3 milióna obyvateľov.

Z nich až 1,7 milióna počas tejto vojny opustilo domovy kvôli masívnemu ostreľovaniu a väčšina obyvateľov tak teraz prebýva na juhu Pásma Gazy. Tam teraz mnohí z utečeneckých táborov mieria do svojich dedín, aby zistili, čo im z domov ostalo.

image

Okolím nemocnice Šifá otriasol mohutný výbuch. Izrael ničí podzemné tunely

"Boli sme v škole blízko Násirovej nemocnice, kam sme utiekli pred smrťou a skazou," povedala AFP 50-ročná žena, ktorá dnes ponáhľa domov na juhovýchode Pásma Gazy. Do svojej dediny sa vracia tiež 30-ročný Ahmad Fajad so 70 členmi svojej rodiny, ktorí prežili bombardovanie v škole.

Poháňa osla, ktorý ťahá ich vozík. Tisíce mužov, žien a detí sa dnes podľa AFP vracajú domov, niektorí na vozíkoch ťahaných oslami, iní pešo len s igelitkami či škatuľami.

Podľa televízie Al-Džazíra mnohí vysídlení Palestínčania majú z prímeria zmiešané pocity, nevie, či sa majú radovať, či byť ďalej smutní.

Zničená Gaza

"Všetko v Gaze je zničené, nevieme, aký bude život tu v ďalších dňoch a týždňoch," povedal jeden z utečencov v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy.

Niektorí sa napriek varovaniu snažia dostať aj na sever. Izraelská armáda pritom zhadzovala letáky, že vojna ešte neskončila a že na severe, kam patrí aj mesto Gaza, je stále bojová zóna a civilisti sa tam nemajú vracať. "Návrat na sever je zakázaný a veľmi nebezpečný! "varujú podľa AFP letáky.

"Som veľmi šťastný za to prímerie, ale domov stále nemôžem," povedal serveru BBC Palestínčan, ktorý do Chán Júnisu utiekol z utečeneckého tábora Džabálija na severe. "Dúfame, že prímerie bude predĺžené a všetci sa vrátime domov," dodal. "Nechali sme doma v panike pri úteku pred bombardovaním všetko, majetok, peniaze, všetky veci," povedala BBC Palestínčanka Džihana Kanánová.

image

Pieseň, ktorá znechutila Izrael: Všetkých v Gaze vyhladíme, spievajú deti

Ďalší Palestínčan pochádzajúci zo severu Pásma Gazy agentúre AFP povedal, že domov nepôjde, ale aspoň si trochu vydýchne po 48 dňoch bombardovania. "Dúfam, že tiež dostaneme niečo z humanitárnej pomoci. Už nemôžeme zohnať ani chlieb," zhrnul Chálib Halabí. Bombardovanie totiž zničilo aj rad pekární.

Ďalší Palestínčan Raíd Šákir, ktorý je teraz v Rafáhu, dúfa, že dočasný pokoj zbraní je prvým krokom k trvalému prímeriu. "Potrebujeme prímerie, aby sme mohli ošetriť zranených, aby sa ľudia mohli trochu zotaviť, pretože vysídlení ľudia zažívajú nevýslovnú tragédiu," povedal Šákir.

V Pásme Gazy kvôli izraelskému ostreľovaniu a blokáde prestali fungovať už dve tretiny nemocníc a tie zvyšné sú preplnené a rovnako im dochádza zdravotnícky materiál aj palivo potrebné pre generátory elektriny.

01 - Modified: 2023-11-24 09:09:56 - Feat.: 1 - Title: Okolím nemocnice Šifá otriasol mohutný výbuch. Izrael ničí podzemné tunely 02 - Modified: 2023-11-22 13:31:51 - Feat.: 1 - Title: Pieseň, ktorá znechutila Izrael: Všetkých v Gaze vyhladíme, spievajú deti 03 - Modified: 2023-11-22 08:38:06 - Feat.: 1 - Title: Iránsky minister zahraničných vecí oznámil pracovnú cestu po Blízkom východe, začne v Libanone
01 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 02 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 03 - Modified: 2024-05-10 05:21:33 - Feat.: - Title: Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael, tvrdí Hamas 04 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 05 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 10:49