Premiéri Slovenska a Česka Robert Fico a Petr Fiala. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Fica v Prahe vypískali demonštranti. Nepotrebujem prihováranie od Čaputovej, povedal po rokovaní s Fialom

24.11.2023, 12:15
24.11.2023, 15:46

Česká republika podľa Petra Fialu dodrží záväzok hájiť do konca tohto roka slovenský vzdušný priestor a obe krajiny musia podľa neho spolupracovať proti nelegálnej migrácii.

Slovenský premiér Robert Fico, ktorého vláda tento týždeň získala dôveru, si vybral Prahu ako cieľ svojej prvej zahraničnej návštevy. "Je to potvrdenie nadštandardných vzťahov," povedal po rokovaní s ním premiér Petr Fiala. „Snáď s výnimkou dodávok zbraní na Ukrajinu máme podobné postoje,“ povedal Fico, ktorý potom zamieril na Pražský hrad za prezidentom Petrom Pavlom.

„Je nepochybné, že Ukrajina potrebuje našu pomoc a že je jasné, kto je agresor a kto je obeť,“ uviedol Fiala a potvrdil dlhodobú politiku českej vlády podporovať Ukrajinu čeliacu bezprecedentnej ruskej agresii.

Pred Úradom vlády v Prahe demonštrujú odporcovia Roberta Fica. VIDEO: IDNES.cz/Josef Kopecký

„Je nepochybné, že máme na niektoré veci rôzne názory,“ povedal tiež Fiala. To však podľa neho neznamená, že nemôžeme v niektorých veciach spolupracovať.

Na slovenského premiéra čakali demonštranti

Na Fica pri príchode na Úrad vlády na rokovania s Fialom čakalo niekoľko desiatok pískajúcich demonštrantov s transparentmi a heslami „Fico, choď domov do Ruska“ či „Nie si vítaný“. Niektorí mali aj vlajky Ukrajiny a Európskej únie.

"Nepotrebujem prihováranie od Čaputovej, ani tomu neverím, podľa mňa je to bublina," odvetil Fico na otázku jedného z českých novinárov, ako reaguje na správy, že sa s ním prezident Petr Pavel ani pôvodne nechcel stretnúť.

image

Pavel sa nechcel stretnúť s Ficom, škandál odvracala Čaputová

Ako napísali Lidové noviny, Ficova cesta mohla skončiť medzinárodným škandálom. Český prezident Pavel sa totiž nechcel s Ficom vôbec stretnúť a prezidentka Zuzana Čaputová ho musela presviedčať, aby Fica vôbec prijal. Stretnutie sa tak nakoniec uskutoční, ale bez prítomnosti médií.

Tradícia bude pokračovať

Česká republika podľa Fialu dodrží záväzok hájiť do konca tohto roka slovenský vzdušný priestor a obe krajiny musia podľa neho spolupracovať proti nelegálnej migrácii.

"Budeme pokračovať v tradícii spoločného rokovania vlád," uviedol tiež český premiér. Fico to ocenil. „Nešiel som sem za vami len z dôvodu zdvorilosti,“ povedal Fico. Pozval priamo pred novinármi Fialu na Slovensko.

Do Prahy prišiel iba dva dni po Čaputovej, ktorá sa zúčastnila stretnutia prezidentov V4. „Naša pomoc Ukrajine je dôležitá a zmysluplná,“ povedala na ňom Čaputová.

Fico už v kampani dával najavo, že to vidí inak. Vojna na Ukrajine je podľa neho zamrznutým konfliktom, ktorý nemá vojenské riešenie, povedal aj minulý týždeň na slávnostnom sneme Smeru.

Spochybnil aj zmysel sankcií proti Rusku, ktoré rozpútalo vojnu proti Ukrajine. A Ficova vláda odmietla vojensky pomáhať Ukrajine zo štátnych zásob.

Svoju prvú zahraničnú cestu vo funkcii novo potvrdeného slovenského premiér začal ráno v Senáte, potom zamieril do Snemovne.

Stretnutia s lídrami

Najprv sa stretol vo Valdštejnskom paláci s predsedom českého Senátu Milošom Vystrčilom a ďalšími členmi hornej komory parlamentu. Vystrčil asi po polhodinovom stretnutí povedal, že sa zhodli na potrebe zintenzívnenia spolupráce oboch krajín aj v rámci Višehradskej skupiny.

Líšili sa v názore na pomoc Ukrajine čeliacej ruskej agresii. „Názor, že Slovensko v tejto chvíli nebude dodávať Ukrajine zbrane a že je pre okamžité mierové rokovania, potvrdil tiež. Ukázalo sa, že v tomto náš názor nie je zhodný,“ povedal k tomu Vystrčil.

Fico potom zamieril aj na stretnutie so šéfkou českej Snemovne Markétou Pekarovou Adamovou. Na Strahove slovenský premiér položil kvetinu k pamätníku spoluzakladateľa Československa Milana Rastislava Štefánika.

V programe má Fico ešte aj schôdzku s expremiérom Andrejom Babišom a s bývalým prezidentom Milošom Zemanom. „Na schôdzku s pánom premiérom Ficom sa teším a som rád, že si na mňa nájde čas,“ uviedol vo štvrtok Babiš.

01 - Modified: 2023-11-24 09:35:21 - Feat.: 1 - Title: Vzťahy Česka a Slovenska majú prednosť pred ambíciami politikov, povedal Vystrčil pri rokovaní s Ficom 02 - Modified: 2023-11-24 07:42:53 - Feat.: 1 - Title: Slovenský premiér a ministri pricestovali na návštevu Prahy 03 - Modified: 2023-11-23 10:00:59 - Feat.: 1 - Title: Fico v piatok odcestuje do Česka na svoju prvú zahraničnú návštevu
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 03 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 04 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:39